Hollanda kara para aklamada çekici ülke

Güncelleme Tarihi:

Hollanda kara para aklamada çekici ülke
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2006 14:21

Hollanda'nın, yasadışı yollardan kazanılan kara paranın aklanmasında dünyanın en çekici ülkelerinden biri olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Maliye Bakanlığı'nın isteğiyle Utrecht Ekonomi Okulu tarafından yapılan araştırmaya göre, Hollanda'da yılda ortalama 18,5 milyar avro tutarında kara para aklanıyor. Bu miktarın yaklaşık 4 milyarı ülke içinde yerli suç şebekelerince yapılıyor, kalan bölümü yurtdışından geliyor. Araştırmada, en önemli kara para aklama yöntemi olarak, taşınmazlara yapılan yatırımlar ile uluslararası ticari faturalar üzerinde usulsüzlüklerin kullanıldığı belirlendi.

Hollanda'nın uluslararası ticarette yoğun ilişkisi, vergi sisteminin sağladığı kolaylıklar ve gelişmiş mali bir sisteme sahip olmasının, uluslararası düzeyde kara para aklanması açısından ülkeyi cazip kıldığı belirtildi. Araştırmacılara göre, ülkeye giren kara paranın yüzde 70'i hile ve usulsüzlük yönteminin kullanılmasıyla, yüzde 20'si uyuşturucuyla ve yüzde 10'u diğer yollarla geliyor.

Haberin Devamı

Utrecht Ekonomi Okulu'nun araştırmasında, Avrupa'da kara para aklanmasında ilk sırayı Lüksemburg'un aldığı da kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!