Holdinglerden sağlığa 27.5 trilyonluk yatırım

Güncelleme Tarihi:

Holdinglerden sağlığa 27.5 trilyonluk yatırım
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 1997 00:00

Haberin Devamı

Devlet kurumlarının sağlık konularında yetersiz kalması ve özel sağlık sigortalarına olan ilginin giderek artması, büyük grupların hastane sevdasını körüklüyor. Sektördeki dev pazarı gören holdingler, sağlık merkezi kurmak için birbiri ardına kolları sıvadı. Büyük holdinglerin sağlık sektöründeki yeni yatırımlarının toplam tutarı 150 milyon dolara (27.5 trilyon liraya) ulaşacak. Anadolu Grubu, Eczacıbaşı Holding, Güriş Holding ile Nuh Grubu ortaklarından Muharrem Eskiyapan 1997’de birbiri ardına sağlık kompleksi ve hastane kurma kararı aldı.

ECZACIBAŞI'NA ABD'Lİ ORTAK

Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Bülent Eczacıbaşı'nın yaptığı Eczacıbaşı Holding, yatırım değeri 50 milyon doları bulacak büyük bir sağlık merkezi kurmaya hazırlanıyor. Eczacıbaşı, 1998 yılı içinde gerçekleştirilmesi planlanan yatırım için, konusunda uzman Amerikalı bir kuruluşla görüşmelerini sürdürüyor.

Eczacıbaşı'nın kurmayı planladığı sağlık kompleksi, teşhisten tedaviye kadar uzanan çok geniş bir yelpazeyi içerecek. En az 15-20 bin metrekarelik bir kapalı alan içinde, health club (sağlık kulübü) ile komple bir yatırım olacak.

ANADOLU'NUN SAĞLIK KÖYÜ

Anadolu Grubu da, Anadolu Eğitim ve Sosyal Yardım Vakfı bünyesinde bir sağlık köyü kurmak için hazırlıklarını tamamladı. Anadolu Endüstri Holding İcra Komitesi Başkanı Tuncay Özilhan, Anadolu Sağlık Köyü'nü ABD'deki Cleveland Hastanesi'ni örnek alarak gerçekleştirmeyi planlıyor. Proje kapsamında uzmanlık gerektiren konularda ayrı ayrı hastanelerin kurulacak. Sağlık köyü kapsamında hemşire ve tıbbi teknisyen okulu gibi üniteler de yer alacak. Anadolu Grubu, Sağlık Köyü'nün kurulması sırasında ve sonrasında Cleveland Hastanesi'nden eğitim, teknik donanım ve sağlık personeli desteği de alacak. 30 milyon dolarlık (4.1 trilyon lira) üç hastane ile başlanacak olan Sağlık Köyü'nün diğer üniteleri, Vakıf’tan her yıl sağlanacak ortalama 6-8 milyon dolarlık gelirle tamamlanacak.

GÜRİŞ'İN ZİNCİRİ

İnşaat ve sigorta sektöründe büyüyen Güriş Holding de, bundan sonra sağlık sektöründe de iddialı. Baraj, tünel, liman, iş merkezi inşaatlarıyla tanınan Güriş, sağlık sektörüne ilk etapta 60 milyon dolarlık yatırımla giriyor. Güriş Holding, merkezi ABD'de Detroit Michigan'da bulunan Global Consultant Inc. ile ortak, İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana'da hastane zinciri kuracak. Zincirin üç yıl içinde tamamlanması bekleniyor.

ÇİMENTO DUAYENİ

Kurucusu olduğu ve 19 yıl Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptığı Nuh Çimento'dan ayrılan çimentonun duayeni Muharrem Eskiyapan da sağlık sektörüne girmeye hazırlananlar arasında. Eskiyapan, İstanbul Kadıköy'de 10 milyon dolarlık yatırımla, kadın doğum ve çocuk hastanesi kuruyor. Eskiyapan, bu hastane projesini halen Amerika'da çalışan Türk doktorlarıyla birlikte gerçekleştirecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!