Hızlı tren projesinde ikinci etap

Güncelleme Tarihi:

Hızlı tren projesinde ikinci etap
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2005 09:44

TCDD Genel Müdürlüğü, Hızlı Tren Projesi ikinci etap altyapı ihalesinde, katılımcı firmaların sunduğu fiyat teklifleri ile getirdikleri kredi tekliflerinin maliyetlerinin bugünkü değerlerle mukayese edilerek ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlendiğini bildirdi.

TCDD Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, son günlerde Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi ikinci etap ihalesiyle ilgili bir takım asılsız iddiaların yer aldığı belirtilerek, açıklama yapılmasına gerek duyulduğu ifade edildi.
Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi'nin ikinci etabını oluşturan Köseköy-Vezirhan ve Vezirhan-İnönü) kesimlerinin ihalesinin Ağustos ayında gerçekleştirildiği ve firmaların tekliflerinin önceki gün basın toplantısıyla açıklandığı anımsatılan açıklamada, projenin ikinci etabının rekabet ortamının artırılması amacıyla ikiye bölünerek ihale edildiği kaydedildi.

İhalenin, “Ekonomik Açıdan En Avantajlı Teklifin Tespit” edilmesini hedeflediği ifade edilen açıklamada, en avantajlı teklifin nasıl tespit edileceğinin Şartnamenin 36. maddesinde belirlendiği vurgulandı. Açıklamada, şöyle devam edildi:
“Bu nedenle, ihaleye iştirak eden firmaların sunmuş oldukları fiyat teklifleri ile birlikte getirdikleri kredi tekliflerinin maliyetleri toplamının, 'Bugünkü Değere İndirgeme Metodu' ile net bugünkü değerleri hesaplanmış, elde edilen net bugünkü değer toplamları Merkez Bankası döviz alış kurları ile YTL'ye çevrilmiş ve bu sayede tüm tekliflerin YTL'ye çevrilmiş net bugünkü değerleri mukayese edilerek 'Ekonomik Açıdan En Avantajlı Teklif' belirlenmiştir. Dolayısıyla en avantajlı teklif, en ucuz fiyat teklifi olmayıp, teklif toplam maliyetinin net bugünkü değeri karşılığı en ucuz olanıdır.”
İhalenin iki etabını da kazanan konsorsiyumun getirdiği kredilerin Çin/Eximbank ve Avrupa Yatırım Bankası kredileri olduğu belirtilen açıklamada, fiyat tekliflerinin, beraberinde getirilen kredi teklifleri ile birlikte değerlendirilmesi sonucu, kredi koşulları dikkate alınarak toplam maliyetlerin belirlendiği kaydedildi.

Çin Eximbank kredisinde önerilen faiz oranının 20 yıl boyunca yüzde 2,5 sabit faizli olduğu anımsatılan açıklamada, Avrupa Yatırım Bankası kredi teklifinde önerilen faiz oranının ise değişken nitelik taşıdığı, bu nedenle Çin Eximbank kredisinde önerilen faiz oranının piyasa koşullarına göre ne kadar avantajlı olduğunun görüldüğü ifade edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!