Hisseleri sattı faaliyet durdu

Güncelleme Tarihi:

Hisseleri sattı faaliyet durdu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2012 00:00

RAN Lojistik’in uluslararası taşımacılık faaliyetlerine son verdiğini duyurmadan önce patronu Ramiz Benli’nin hisse satması, yoğunlaşan KOBİ halka arzlarını gündeme getirdi. Benli’nin şirketine aktardığını iddia ettiği 4 milyon 159 lira büyük ölçüde küçük yatırımcının cebinden çıkmış oldu.

Haberin Devamı

EKİM 2009’da yüzde 25.2’si halka açılan Ran Lojistik, geçen hafta itibariyle gelirlerinin yüzde 80’ini elde ettiği uluslararası taşımacılık faaliyetlerini durdurma kararı aldı. Radikal Gazetesi’nin dünkü haberine göre, şirket bu kararı almadan önce, Ran Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ramiz Benli, 22 Mayıs-18 Temmuz tarihleri arasında elindeki hisseleri borsada sattı. Patron sattıkça hisselerin değeri bu süreçte eridi ve yatırımcı yüzde 50’yi aşkın bir oranda kayba uğradı. Mayıs 2011’de 1.12 TL olan Ran Lojistik’in hisse fiyatı 7 Eylül 2012’de 0.55 TL’ye kadar düşmesinde lojistik sektöründe yaşanan sıkıntıların yanı sıra şirketin iyi yönetilmemesi de gerekçe olarak gösteriliyor.

Yönetim riski

Ran Lojistik’teki durumun ne ilk ne de son olacağını belirten Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD) Başkanı Ali Bahçıvan, son bir kaç yıldır artan KOBİ halka arzlarında şirketlerin üçte birinin iyi yönetilememe riski taşıdığına dikkat çekti. KOBİ kategorisindeki şirketlerin kurumsallaşmasını tamamlayamadan halka açılma yoluna gittiklerini belirten Baçıvan, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu durum sektörel bazı zorluklarla birlikte bir-iki yanlış kararın alınmasından sonra şirketlerin zor düşmelerine neden oluyor. Ran Lojistik’te de bunu görüyoruz. Artan petrol fiyatları ve rekabetin üstüne bir iki yanlış kararın gelmesi muhtemelen böyle bir sonuç doğurdu. Çünkü halka arzla birlikte şirkete giren bir 10 milyon lira var. Daha sonra Ramiz Benli’nin hisse satışından elde ettiği 4 milyon lirayı aşkın bir kaynak daha var. Buna rağmen şirket zor durumdan kurtulamıyor. Bunun nedenlerine bakılması lazım.”

Haberin Devamı

Büyümesi daha hızlı olur

‘Risk’ ifadesine açıklık getiren Bahçıvan, “Burada kullandığımız risk ifadesinden sadece bu şirketlerin batacağı sonucu çıkmamalı. Küçük şirketlerin büyümesi, holdinglere göre hızlı oluyor. Dolayısıyla bir-iki yanlış kararla şirket zor duruma düşebileceği gibi, bir-iki doğru adımla da müthiş bir büyüme de gelebilir. Bu tür örneklerin sermaye piyasalarının büyütülmesine yönelik çalışmaları sekteye uğratmamasını umuyorum” dedi.

Haberin Devamı

Düşüş yüzde 50’yi geçti

Ran Lojistik’in 7 Eylül 2012 itibariyle piyasa değeri 11.2 milyon liraya gerilerken, halka arz dönemindeki piyasa değeri 40.7 milyon lira olarak belirlenmişti. O süreçte şirket, yüzde 25.2 oranında hisse satışından 10.3 milyon lira gelir elde etmişti. Halka arz sonrasında Ran Lojistik’in yüzde 83’üne sahip olan Benli’nin hisseleri halka arzla önce yüzde 60.09’a düşerken, 2010’da yaptığı hisse satışlarıyla yüzde 25’e kadar geriledi. Son olarak 22 Mayıs’tan itibaren aldığı hisse satış kararının ardından, Benli’nin hisseleri önce yüzde 12’ye, 16 Temmuz’daki satış ile de yüzde 1.45’e kadar düşürdü.
Benli’nin hisse satış kararından önce 1.12 TL olan hisse fiyatı da 16  Temmuz’da 0.74 TL’ye ve dün de 0.56’ya kadar indi. Hisselerin değeri satış sürecinde yüzde 34 düştü. Bu arada Ran Lojistik’ten yapılan açıklamada, Benli’nin 4 milyon 860 bin lira nominal değerli hisse satıp bunun 4 milyon 159 bin lirasını şirkete aktardığı belirtildi.

Haberin Devamı

‘İmtiyazlı hisse’ ile yönetimde

RAMİZ Belli’nin Ran Lojistik’teki hisselerini yüzde 1.45’e kadar düşürmesine rağmen halen şirketi yönetmesi ise, ‘imtiyazlı hisse’ konusunu bir kez daha gündeme getirdi. Ali Bahçıvan, Ran Lojistik’te de yine imtiyazlı hisselerin tandığı haklar sayesinde Benli’nin şirkette hakim ortak olmadığı halde Ran Lojistik’in yönetimini elinde tuttuğuna dikkat çekti. Bahçıvan, şöyle konuştu: “Benli şu anda yüzde 1.45 hissesinin bulunduğu Ran Lojistik’e son yaptığı hisse satışlarından elde ettiği 4 milyon lira civarında bir kaynak aktarmış. Bunu da şirkete borç yazmış. 2009’da da şirkete 10 milyon liranın üzerinde yine halka arz yoluyla kaynak girişi olmuş. Bu kaynaklar nereye aktarıldı, şirket nasıl para kazanamaz hale geldi. Küçük yatırımcılar olarak imtiyazlı hisseye izin verilmemesi yönünde talebimiz oldu. O zaman ana hissedar yönetimi kaybetmek için hisselerini kolay kolay satamaz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!