Hilton, Hilton’u 5.7 milyar dolara aldı

Güncelleme Tarihi:

Hilton, Hilton’u 5.7 milyar dolara aldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2006 00:00

ABD’de kurulu bulunan Hilton Hotel’s Corporation (HHC) İngiltere merkezli Hilton Group’s PLC’ı (HGP) 5.7 milyar dolara satın aldı. Satın almayla 1964 yılından beri farklı iki şirket olarak faaliyet gösteren Hilton otelleri tek çatı altında birleşti.

BİRLEŞME MART AYINDA: Birleşme öncesinde ABD’deki Hilton otelleri HHC, ABD dışındaki Hilton otelleri ise HGP tarafından yönetiliyordu. Geçtiğimiz Ekim ayında ABD’li HHC, Londra merkezli HGP’ye 5.7 milyar dolarlık satın alma önerisi getirmiş, HGP teklif sonrası 980 milyon dolar değerindeki varlığını satmıştı. Birleşmenin 2006 yılının Mart ayında gerçekleşeceği, Hilton hisse senetlerine sahip olan ortakların da birleşmeden nakit pay alacakları bildirildi.

KUMAR SİTESİ BAĞIMSIZ: Birleşme sonrası gruba ait olan sanal kumar sitesi Ladbrokes Hilton Grup’tan ayrılarak bağımsız bir şirket olarak faaliyetini sürdürecek ve site ABD pazarında daha aktif hale getirilecek. Hilton’dan ayrılacak Ladbrokes’un Yatırım şirketi BC, CVC veya Blackstone tarafından satın alınması söz konusu olabilecek. Geçtiğimiz hafta BC, CVC ve Blackstone’dan yapılan açıklamalarda, Ladbrokes’un piyasa değerinin 5.1 ile, 5.8 milyar dolar arasında oluşabileceği belirtilmişti.

SATMAYI DÜŞÜNMÜYORUZ: Ladbrokes CEO’su Christopher Bell ise şirketi satmayı düşünmediklerini söyledi. Bell, ‘Ladbrokes bağımsız yapısını koruyarak uzun süre faaliyetine devam edecektir’ dedi. Hilton Group Başkanı Ian Robinson da, yönetim kurulunun Ladbrokes’un arkasında olduğunu vurgulayarak ‘Ladborkes’un Hilton’un büyümesine hizmet edecek ve güzel kár getirecek bir şirket olduğuna inanıyoruz’ diye konuştu.

HİSSELER PRİM YAPTI: Ladbrokes’un 300 bin kayıtlı müşteri portföyü ve 18.8 milyar dolar cirosu, 850 milyon dolar da borcu bulunuyor. Hilton otellerinin tek çatı altında toplandığı haberinin duyulmasının ardından Hilton hisseleri New York Borsasında yüzde 4, Londra Borsası’nda ise yüzde 1.2 prim yaptı ve şirketin toplam değeri 11.2 milyar dolara yükseldi. Hilton 80 ülkede 2 bin 800 otelle faaliyet gösteren bir grup haline geldi.

HİLTON Otelleri 1919 yılında Conrad Hilton tarafından ABD’de kurulmuş, şirket 1953 yılına kadar sadece ABD’de yatırım yapmıştı. Hilton’un ABD dışındaki ilk yatırımı 1953 yılında Madrid’de açılan otel olmuştu. Avrupa’da ki ikinci Hilton Oteli’de 1955 yılında İstanbul’da açılmıştı. Hilton’da yaşanan mali anlaşmazlıklar sonucu oteller zinciri, New York ve Londra merkezli olmak üzere iki ayrı şirkete bölünmüştü. Şu anda Hilton’un kumar sitesi olarak bilinen Ladbrokes 1987 yılında ABD dışındaki Hilton otellerini satın almış 1999 yılında ise adını Hilton’a çevirerek Hilton Groups PLC adıyla faaliyetine devam etmişti. Hilton’un kurucusu Conrad Hilton’un torunu Paris Hilton da Hilton otellerinin varisleri arasında bulunuyor. Erotik pozlarıyla tanınan Paris Hilton skandalları ile tanınıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!