Hibe ve krediler arttı: Evini yaptıran depremzedeye 1.5 milyon TL

Güncelleme Tarihi:

Hibe ve krediler arttı: Evini yaptıran depremzedeye 1.5 milyon TL
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2023 07:00

6 Şubat depremlerinde evleri yıkılan, orta ve üzeri hasar gören vatandaşlara verilen dönüşüm destekleri arttı. Evini kendi yaptıran depremzede 750 bin TL hibe, 750 bin TL de kredi alabilecek. Krediler faizsiz, 2 yıl ödemesiz ve 10 yıl vadeli verilecek.

Haberin Devamı

Kahramanmaraş depremlerinde evleri yıkılan ya da orta ve üzeri hasar gören depremzedelere, evlerini bulundukları yerde kendileri yaptırmaları için devlet 750 bin TL hibe verecek. Bu kişilere hibenin yanı sıra üç bağımsız bölüme kadar yine 750’şer bin TL de kredi kullandırılacak. Krediler faizsiz, 2 yılı ödemesiz, 10 yıl vadeli verilecek. Yıkılan evini bulunduğu yerde yaptıramayanlar da aynı hibe ve kredi desteğinden yararlanacak. Konutla birlikte ahırı yıkılanlara verilecek kredi miktarı 1 milyona çıkarken; iş yeri yıkılanlara da 400 bin TL hibenin yanı sıra 400 bin TL de faizsiz, 2 yıl ödemesiz, 10 yıl vadeli kredi verilecek. Hem konut hem iş yeri yaptıracak olanlara ayrıca yapı denetimi, jeolojik etüt raporu gibi işler için 40 bin TL hibe verilecek.

Haberin Devamı

Hibe ve krediler arttı: Evini yaptıran depremzedeye 1.5 milyon TL

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, deprem illerinde başlattıkları ‘yerinde dönüşüm’ kampanyası çerçevesinde verilecek hibe ve kredilerin miktarının artırıldığını belirterek, konutlar için verilecek hibe ve kredi tutarlarının 500 binden 750 bin TL’ye çıkarıldığını; işyerleri için verilecek hibe ve kredilerin 250 binden 400 bin TL’ye yükseltildiğini; köy evleri için de 750 bin TL hibe, 1 milyon TL kredi imkanı sağlanacağını duyurdu.

KİMLER YARARLANACAK

6 Şubat depremlerinde ev, ahır ve işyerleri yıkılan, orta ve üzeri hasar alanlara verilecek hibe ve kredi koşulları dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle belli oldu. Buna göre hibe ve kredilerden ev, ahır ve işyeri yıkılanlar ile orta ve üzeri hasar alanlar, yapıların bulunduğu yerde yaptırılması koşuluyla yararlanabilecek.

Ancak zemin etütü gereği yerin imara kapatılması ya da kat yüksekliğinin azaltılması, 10 katın 5 kata indirilmesi, gibi nedenlerle konut veya iş yerini yaptıramayanlar da aynı il sınırları içinde kendisine ait başka bir arsa için inşaat ruhsatı alarak hibe ve krediden yararlanabilecek.

Haberin Devamı

Hak sahibinin ölmüş olması durumunda, mirasçıları hibe ve kredilerden yararlanabilecek. Hasarlı taşınmazı afetten sonra satış veya başka şekilde devralan üçüncü şahıslar da hak sahibi sayılarak, hibe ve kredi kullanabilecek.

Hibe ve krediler arttı: Evini yaptıran depremzedeye 1.5 milyon TL

HİBE TEK KREDİ ÜÇ

Hak sahiplerine bir konut için 750 bin TL hibe, talebi halinde 750 bin TL de kredi verilecek. Birden fazla hakkı olanlar ise sadece bir konut ve işyeri için hibeden yararlanacak yani 750 bin TL konut, 400 bin TL iş yeri için hibe alabilecek. 750 bin TL’lik kredi ise üç konuta kadar kullandırılabilecek. İsteyen 750 bin veya 400 bin liralık hibeyi nakit yerine inşaat malzemesi, ayni yardım olarak da alabilecek. Hibenin yüzde 10’u peşin kalan bölümü yapı denetim kapsamındaysa inşaat ilerleme seviyelerine; yapı denetim kapsamında olmayanlarda ise üç aşamada inşaatı üstlenen müteahhitin hesabına yapılacak. Konut ve iş yerleri için ayrıca yapı denetimi, jeolojik etüt raporu ve/veya harita hazırlanmasıyla yapıma yönelik benzeri işler için 40 bin TL hibe ile kredi de verilebilecek.

Haberin Devamı

BAŞVURU NASIL YAPILACAK

-Krediler kullandırılırken kişilerin gelir durumuna ve kredi puanına bakılmayacak. Kredi başvuruları, yapım ruhsatı alındıktan sonra en geç 1 yıl içinde e-devlet üzerinden veya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı il müdürlüklerine yapılacak. Başvuruları uygun görülenlerle kredi sözleşmesi ve ödeme planı imzalanacak. 

Hibe ve krediler arttı: Evini yaptıran depremzedeye 1.5 milyon TL

KURALA UYMAYANA DURDURMA CEZASI

-İnşaatı plan ve programa, imar mevzuatına uymaksızın yaptığı tespit edilenlerin inşaatı ile hibe ve kredisi durdurularak, düzeltmesi için 30 gün süre verilecek. Bu süre içinde düzeltilmemesi halinde ödemeler kesilerek, kullandırılan hibe ve kredi kanuni faiziyle birlikte; ayni kullanılmışsa inşaat malzemesinin o günkü değeri üzerinden tahsil edilecek, inşaatlar için de imar mevzuatına göre işlem yapılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!