Herkes ‘Türkiye’de suistimal var’ diyor, kendine ‘toz’ kondurmuyor

Güncelleme Tarihi:

Herkes ‘Türkiye’de suistimal var’ diyor, kendine ‘toz’ kondurmuyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2009 00:00

KPMG Türkiye’nin GfK’yla birlikte yaptığı araştırma, önde gelen şirket yöneticilerinin yüzde 93’ünün, “Ülkemizde suistimal var” görüşünde birleştiğini gösterdi. Araştırmada, “Suistimal benim şirketim için büyük sorun değil” yanıtının yüzde 92’yi bulması, herkesin Türkiye’de suistimaller olduğu kanısını ortaya koyduğunu, ancak kendilerine toz kondurmadıklarını ortaya koydu.

ULUSLARARASI danışmanlık-denetim şirketi KPMG’nin Türkiye biriminin GfK’yla birlikte gerçekleştirdiği araştırma, Türkiye’deki şirket yöneticilerinin yüzde 93 gibi yüksek oranla “Ülkemizde suistimal var” görüşünde birleştiğini ortaya koydu. 146 şirket yöneticisiyle yapılan görüşmeler sonrası ortaya çıkan verilere göre, araştırmaya katılanların yüzde 81’i, “Çalışma yaşamımda en az bir kez suistimal vakasıyla karşılaştım” yanıtı verdi. Araştırmanın en çarpıcı yanı da, “Suistimal benim şirketim için büyük sorun oluşturmuyor” yanıtının yüzde 92 düzeyinde çıkması oldu. Buradan, “Herkes ‘Türkiye’de suistimal var’ diyor, kendine toz kondurmuyor” mesajı çıktı.

Araştırma neden yapıldı

KPMG Türkiye’nin Suistimal Önleme ve İnceleme Bölümü’nün GfK’yla birlikte gerçekleştirdiği “Yöneticilerin Bakış Açısı ile Türkiye’de Suistimal: Riskler, Etkiler ve Alınması Gereken Dersler” araştırmasının sonuçmarını KPMG-Akis Bağımsız Denetim Başkan Bülent Ejder ve Suistimal Önleme ve İnceleme Bölümü Başkanı İdil Gürdil birlikte açıkladı. İdil Gürdil, araştırmanın gerekçesini, “Türk şirketlerinin suistimal riskleriyle ilgili farkındalıklarını, suistimal riskini önlemek, ortaya çıkarmak ve gerekli aksiyonları almak konusunda nerede olduklarını ortaya koymak” sözleriyle dile getirdi.

Suiistimal önemli sorun

KPGM Türkiye ve GfK’nın sorularına yanıt veren 146 önde gelen şirket yöneticisinin yüzde 93’ü, “Suistimal, Türkiye’de büyük sorun” görüşünde birleşti.

Yüzde 81’i, “Çalışma yaşamımda en az bir kere suiistimal olayıyla karşılaştım” yanıtı verdi.

Yüzde 92’si, “Suistimal, benim şirketim için önemli sorun oluşturmuyor” yanıtını seçti.

Yani, “Suistimal, benim şirketim için büyük bir sorun” diyebilenlerin oranı yüzde 8’de kaldı.

Yüzde 96’sı, “Suistimal vakaları, şirket çalışanlarının moralini olumsuz etkiliyor” kanısını ortaya koydu.

İnşaat sektörü şampiyon

Araştırmaya göre, inşaat sektörü, yüzde 88’le “Suistimal Ligi”nin şampiyonu çıktı. İnşaatı, yüzde 84’le finans, yüzde 82’yle sağlık, yüzde 73’le de ilaç ve gayrimenkul sektörü izledi. Raporda inşaat sektörünün suistimal şampiyonluğuyla ilgili, “İnşaat sektörünün ilk sırayı alması büyük olasılıkla daha çok taşeronlarla çalışılan ve bu nedenle kontrollerin kurulup uygulanmasının daha zorlaştığı bir sektör olmasından kaynaklanıyor” yorumu yer aldı. Girişim sermayesi sektörü yüzde 40’la “Suistimal Ligi”nin sonunda yer alırken, raporda “Tüm sektörlerdeki risk yüzde 40 ve üzeri bulunmuştur. Bu da sui stimalin aslında sektör ayırt etmeden tüm sektörler için önemli bir risk olduğunu göstermektedir” denildi.

İlk yaptıkları iş spor otomobil almak

KPMG Türkiye Başkanı Bülent Ejder, şu değerlendirmeyi yaptı: “Özellikle organize yani birden fazla kişinin birlikte yaptığı suistimalleri ortaya çıkarmak hayli güç. Şirket içindeki kişilerin kurdurdukları şirketlere yaptırılan şişirilmiş fiyatlı işler, yapılmamış işlere kesilen faturalar gözden kaçabiliyor. Suistimalle mal varlığını artıran yöneticilerin ilk yaptığı iş spor otomobil almak.”

İş dünyasının dörtte biri ‘rüşvet verebilir’ çıktı

KPMG Türkiye’nin GfK’yla birlikte ortaya koyduğu araştırma, 146 şirket yöneticisinden yüzde 21’inin, “Şirketinizin rüşvet, bahşiş, destek ödenmesi veya hediye verilmesi konusundaki tavrı nedir?” sorusuna, “Sadece zorunlu hallerde kabul edilir” yanıtı verdiği dikkati çekti. Yüzde 7’si ise, “Rüşvet, iş yapabilmenin maliyetidir” yanıtına sarıldı. Böylece Türk iş dünyasında bir anlamda her dört kişiden birinin “rüşvet verilebilir” noktasında olduğu görüldü.

Rüşvet kullanılıyor

Araştırmaya göre, Türkiye’de rüşvetin iş dünyasında kullanıldığını belirtenlerin oranı yüzde 88 düzeyini buldu. Buna karşılık, katılımcıların yüzde 72’si, “Şirketimde rüşvete hiç tolerans göstermem” yanıtı verdi. Bu sonuçlar da “Suistimal Raporu”nun genelindeki havayı yansıttı. Yani, 146 yöneticiden büyük bölümü, “Şirketler rüşveti yöntem olarak kullanıyor” derken, yüzde 72’si de, “Biz tolerans göstermeyiz” yanıtıyla kendine toz kondurmamaya özen gösterdi.

Hangi sektör suistimale ne kadar açık (%)

İnşaat-altyapı: 88
Finans: 84
Sağlık: 82
İlaç-ecza: 73
Gayrımenkul: 73
Tüketim ürünleri: 69
Medya ve eğlence: 68
IT-Yazılım: 67
Perakende: 66
Enerji-doğalgaz: 65
Otomotiv-yedek parça: 47
Telekomünikasyon: 47
Girişim sermayesi: 40

En büyük parasal darbe finans sektöründe görülüyor

Suistimallerin yüzde 29’unun şirkete verdiği zarar 100 bin liranın altında.
Yüzde 24’ünün yol açtığı zarar, 1 milyon lirayı aşıyor.
Yüzde 19’unun gördüğü zarar, 100 bin lirayla 500 bin lira arasında değişiyor.
Şirketlerin yüzde 6’sının zararı, 500 bin lirayla 1 milyon lira arasında bulunuyor.
Şirketlerin yüzde 22’si de, suistimallerin kendisine ne kadar zarar verdiğini ölçemiyor.
Suistimallerin 1 milyon lira ve üzerinde zarar verdiği sektörlerin başında yüzde 50’lik oranla finans ve perakende geliyor.
Tüketim ürünleri şirketleri de 1 milyon liranın üzerinde zarar konusunda yüzde 40’la üçüncü sırada yer alıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!