Herkes Ersümer'i suçluyor

Güncelleme Tarihi:

Herkes Ersümeri suçluyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2001 00:00


Nurettin KURT / ANKARA
Haberin Devamı

Beyaz enerji soruşturması kapsamında sanıklardan TEAŞ eski Genel Müdürü Muzaffer Selvi ve Enerji Bakanlığı Müsteşar yardımcısı Mustafa Mendilcioğlu'nun Jandarma'ya verdiği şok ifadelerin Hürriyet'de yer alması, Ankara'da bomba etkisi yarattı. Jandarma'ya itiraflarda bulunan diğer büroktarlar da Enerji Bakanı Cumhur Ersümer'i suçlarken, ifadelerde bakanlıktaki rüşvet ağına ilişkin önemli iddialar da yer aldı.

Rüşvet itirafları: Evime Amerikan bar yaptılar

Enerji İşleri Genel Müdürlüğü APK Uzmanı Yavuz Gürsoy’un ifadesinde şu ilginç ayrıntılar var:

‘‘Mustafa Mendilcioğlu daire başkanına bir yazıyı hazırlatamayınca bana gönderdi. ‘Bu yazının mutlak suretle çıkması lazım, siyasi iradenin taktiridir. Bin an önce yazıp gönderilim' dedi. Hatta o zaman bu yazıya parafe atmayan Nazan Hanıma ve Hasan Hüseyin Bey'e Mustafa Mendilcioğlu kızmıştı. Aykırı bir durum ama, bakanlık bu şekilde istiyor, gönderelim demişti. Biz de gerekli yazıyı hazırladık. Onay için bakanlığa gönderdik. Bakanlık' da bu yazıyı Hazine'ye gönderecekti. Ares firmasının Vakıf Leasing'den finansal kiralama yoluyla aldığı kredinin Yap İşlet Devret yasanına aykırı olduğunu biliyorum. Bana verilen emir doğrultusunda Mustafa Mendilcioğlu'nun talimatları ile bu kredinin onayı için bakanlığa yazı hazırlattım. Bu yazıyı esas hazırlayıp imzalaması gereken Hidroelektrik Sanraller Daire Başkanı Hasan Hüseyin Çoğalan ve Şube Müdürü Nazan Öztürk ve alt kademedeki teknik personal bu yazıyı imzalamadı. Sonuçta benim parafım ile hazırlattığım yasaya aykırı bu bakanlık olurunu Enerji İşleri Genel Müdürü olarak Mustafa Mendilcioğlu imzaladı. Müsteşar Yardımcısı Atıf Danışman ile Müsteşar Yurdakul Yiğitgüden de uygun görüşle imzalamış ve Bakan Ersümer'in onayı alınmıştır.

RÜŞVET LİSTESİ:

Bazı firmalardan çeşitli yardımlar gördüm.

Ayen: Bir yakınımı işe aldılar. Kayseri'den kilim getirdiler.

Atlantis: Firmanın okulu var. Çocuğum burada yarı fiyatına okuyor.

Alp İnşaat: Ümitköy'deki evimin dekarasyonunu yaptı.

BM Holding: Evime Amerikan bar yaptı.

Bilgin Elektronik: Evime parke ve şelale yaptı. Arsa teklifi öylece kaldı.

Bakan'dan geliyorum işi karıştırmayın

Hidroelektrik Santrallar Daire Başkanı Hasan Hüseyin Çoğalan'ın ifadesi şöyle: ‘‘Bozcaada'da Res'in (Demirer Holding) Bakanlıkla imzaladığı imtiyaz sözleşmesinin ekindeki, maliye analiz tablosu 13'ncü yılındaki işletme giderleri bölümünde diğer yıllardan farklı 1.5 milyon dolar ilave bakım onarım gideri mevcut. Bu giderin tarifeye yansıtılması gerekirken bunların hiç biri yapılmamıştı. Dolayısıyla 13'ncü yıl da şirket bu bakımı yaptırıp faturasını TEDAŞ'tan alacak. Bu durumda tarife yükselecek, bu da fiyatlara yansıyacak. Bu şekildeki usulsuzlüğe karşı çıktım. 13 Haziran 2000’de izne ayrıldım. Döndüğümde imtiyaz sözleşmesinin ekindeki mali analiz tablosu ile birlikte Bakan Cumhur Ersümer tarafından onaylandığını öğrendim. Göreve başladığımda RES Müdürü Selçuk Karadadeli'ye neden böyle yaptınız diye sorduğumda o da bana ‘Yerinize vekalet eden, Ayten Sümer'e Enerji İşleri Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Gürsoy'un talimat verdiğini, bu talimatın da Bakan beyden geldiğini bu işin karıştırılmaması gerektiğini' söyledi. Ben de bunun üzerine gidemedim. Çünkü neticede Bakan beyin onayından çıkmıştı’ dedi.’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!