Her gelire ayrı beyana gerek yok

Güncelleme Tarihi:

Her gelire ayrı beyana gerek yok
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 1998 00:00

Haberin Devamı

Sedat KAHRAMAN / İZMİR: Eşimle ortak gayrimenkul kira gelirlerimiz ve bankalardaki müşterek hesabımızdan faiz gelirlerimiz var. Benim kira gelirim brüt 1.5 milyar beyan sınırını aşıyor. Eşimin ise aşmıyor. Benim beyannamede eşimin geliri de yer alacak mı? Eşimin gelirini beyan etmeyeceksem, vergi dairesine beyan sınırını aşmıyor diye dilekçe mi vereceğim? Bana ve eşime ait kira gelirlerini beyannamede ayrı ayrı mı yazacağız? Kira gelirlerine ayrı, faiz gelirlerine ayrı mı beyanname vereceğiz?

İstisna sınırı siz ve eşiniz için ayrı ayrıdır. Eşinizin işyeri kirası ve faiz geliri gibi stopajlı gelirlerinin tümünün toplamı 1 milyar 500 milyonu aşmıyor ise, sadece siz gelirinizi beyan edeceksiniz. Ama eşinizin geliri konut kirası ise, oradaki sınır sadece yılda 41 milyon 400 bin lira.

Bir kişinin daha önceden vergi dairesinde mükellefiyeti yoksa ve vergi numarası verilmemiş ise, ‘‘gelirim istisna sınırının altındadır’’ diye vergi dairesine dilekçe vermesi gerekmez. Eğer daha önceden beyan vermişse, vergi dariresine o zaman dilekçe vermesi gerekir.

Size ve eşinize ait kira ve faiz gelirleriniz beyannamede ayrı ayrı satırlarda gösterilir. Satır sonralarındaki ilgili bölüme de ‘‘Aile Reisi’’ ve ‘‘Eş’’ kelimeleri yazılır.

Bizim gelir vergisi sistemimizde ‘‘gelirlerin toplanarak beyanı’’ esası vardır. Türü ne olursa olsun bütün gelirler toplanır ve tek beyanname ile beyan edilir. Beyannamenin içinde her gelir türü için ayrı bölümler vardır. Aile reisinin bu beyanına eş ve çocukların geliri de dahil edilir. Her gelir türü için ayrı ayrı beyanname verilmez.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!