"Hem işten çıkardılar hem de uçuruyorlar"

Güncelleme Tarihi:

Hem işten çıkardılar hem de uçuruyorlar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2012 10:36

hurriyet.com.tr/EKONOMİ-DHA Havacılık sektörüne grev yasağı gelmesinin ardından Hava İş Sendikası, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yasayı veto etmesine yönelik kampanya başlatıyor. Sendika ayrıca THY'nin mesajla işten çıkardığı personeli uçurmaya devam ettiğini iddia etti. Çıkarılan personel sayısının 300'e ulaştığı iddia ediliyor.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili olarak hurriyet.com.tr'ye konuşan Hava İş Genel Sekreteri Mustafa Yağcı THY yönetiminin ne yapmaya çalıştığını anlayamadıklarını söyledi.

THY yönetiminin bir yandan bazı çalışanlara kısa mesaj gönderip iş akitlerini feshettiğini diğer taraftan da bu insanları uçurmaya devam ettiğini anlatan Yağcı, "İşten çıkarılan insanı uçurmak suç değil mi? Bu arkadaşlarımız THY'de değilse nasıl görev yapar?

Kendisine sms gelmesine rağmen kartları kapatılmayan arkadaşlarımız var. Ayrıca bu süreçte raporlu olan hatta görevde olanlara bile iş akitlerinin feshedildiği yönünde mesajlar gitti. Bir arkadaşımız ABD'de görevde iken böyle bir mesajla karşılaştı" dedi.       

HAVAALANINDAKİ EYLEMDEN GÖRÜNTÜLER / WEB TV

EYLEMLER SÜRECEK        

Yağcı, işten çıkartılanlar ve diğer üyeler ile birlikte Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde eyleme devam edecekleri bilgisini verdi.

Haberin Devamı

Yasanın Meclis'ten geçmesine karşın Cumhurbaşkanı Gül'ün onayını beklediğini söyleyen Yağcı, Gül'ün veto etmesi için kampanya başlattıklarını kaydetti. Kampanyanın yurtdışındaki sendikaların desteğiyle yapılacağını anlatan Yağcı, "Cumhurbaşkanı başta olmak üzere ilgili tüm siyasilere konu ile ilgili e-posta'lar ve mesajlar göndereceğiz. Bütün gücümüzle mücadeleye devam edeceğiz" diye konuştu.

300 KİŞİNİN GÖREVİNE SON VERİLDİ

HAVA-İŞ Sendikası Başkanı Atilay Erçin ise DHA'ya yaptığı açıklamada, 350 raporlu kabin memurundan 300’ünün SMS yoluyla iş akitlerine son verildiğini bildirdi. Erçin, "Gerekli suç duyurularını yaptık. Bizim yaptığımız eylem yasal ama arkadaşlarımız yasal olmayan bir yolla işten çıkartıldı. Üyelerimiz işten çıkartıldıklarını SMS yoluyla öğrendi. Arkadaşlarımız haklarını sonuna kadar arayacağız. Arkadaşlarımız işlerine tekrar başlayana kadar her gün 06.00-23.00 saatleri arasında Atatürk Havalimanı’nda eylemlerimize devam edeceğiz" dedi.

"YURTDIŞININ DESTEĞİNİ ALACAĞIZ"

Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA) Başkan Yardımcısı İlyas Karagülle de grev hakkının en temel vatandaşlık hakkı olduğunu belirterek şunları ifade etti:

Haberin Devamı

"Bu süreçte üyelerimize mesajımız ‘yasal zeminde yapacağınız her eylemin arkasındayız’ şeklinde oldu. TALPA olarak konuyu 4 Haziran’da yapacağımız toplantıda çok yönlü bir biçimde masaya yatıracağız. Hem Avrupa Pilotlar Birliği ( ECA) hem de Dünya Pilotlar Birliği’ne (IFALPA) gerekli bildirimleri yaptık. Onların da desteğini almak istiyoruz. Bu süreçte bir pilotumuzun iş akdinin feshedildiğini öğrenmiş durumdayız” şeklinde konuştu.

UÇUŞLAR NORMALE DÖNDÜ

Yaklaşık iki gün süren iptallerin ardından ise uçuşlar sugün itibariyle normale döndü. Uçuşlarda yaşanan bazı gecikmelere rağmen iptaller sona ererken THY bünyesinde bulunan takviye personel iş başı yaptırılarak uçuşlardaki aksamaların giderildiği öğrenildi. Protestocu grupların bugün de Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nde ki eylemleri devam edecek.

Haberin Devamı

KILIÇDAROĞLU: HAK ARAYANLAR CEZALANDIRILIYOR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, havacılık sektöründe çalışanlara grev yasağı getiren yasal düzenlemenin uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu ve hak arayanları cezalandırdığını söyledi.

CNN Türk ve Kanal- D televizyonlarında yayınlanan ’Abbas Güçlü ile Genç Bakış’ programına katılmak üzere dün Mersin’e gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu geceyi kentte geçirdi. Sabah erken saatlerde partililerle bir araya gelip kahvaltı yapan Kılıçdaroğlu, çıkışta gazetecilerin havacılık sektöründe çalışanlara getirilen grev yasağı ile ilgili sorusunu yanıtlarken şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bu uluslararası sözleşmelere ve anayasanın 90’ıncı maddesine aykırı bir karardır. Ak Parti, referandumdan önce ’Grev yasağını, grev yasağının önündeki bütün engelleri kaldıracağız’ diye taahhüdü vardı. Şimdi ise tam tersini yapıyor. Bu doğru bir uygulama değil. Hak aramanın önündeki engelleri kaldırmak yerine hak arayanları cezalandıran bir uygulamadır. Bu büyük bir yanlıştır."

Haberin Devamı

BAŞBAKAN KADIN DOĞUM UZMANI

Kılıçdaroğlu yol güzergahındaki Tarsus İlçesi’nde esnafı ziyaretinde bir kahvede oturup vatandaşlarla sohbet etti. Bu sırada kalabalık arasında bulunan bir kişi, "Allah kimsenin başına vermesin, Başbakanımızın kızı, kötü bir hamilelik geçirse, kürtaj olmayacak mı o?" diye sorunca Kılıçdaroğlu, "Onu bana sormayacaksınız, onu şimdi basın mensupları alıyorlar. Başbakan yarın onunu cevabını verir. Uzmanlık alanı biliyorsunuz kadın doğum uzmanlığı" diye konuştu. Bir vatandaş da parmağındaki gümüş yüzüğü Kılıçdaroğlu’na uzatarak, "Size bir gemicik hediye edemiyorum ama yüzüğümü hediye ediyorum" dedi. Kılıçdaroğlu da teşekkür ederek yüzüğü alıp parmağına taktı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!