Hem enerjiden hem bütçeden tasarruf sağlatan kredi

Güncelleme Tarihi:

Hem enerjiden hem bütçeden tasarruf sağlatan kredi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2009 17:45

EKONOMİK durgunluk, büyümedeki yavaşlama ve dolayısıyla işsizlik artışının tüm kredi başvurularını olduğu gibi konut kredilerini de olumsuz etkilediğine dikket çeken Şekerbank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Özciğer, 2009 yılında da konut fiyatlarının ciddi şekilde düştüğünü söyledi.

Haberin Devamı

Bu nedenle 2009 yılının konut satın alma konusunda pek çok tüketiciye fırsat yarattığına değinen Özciğer, Şekerbank'ın 2009 yılı eylül ayı itibarıyla konut kredisi hacminin 361 milyon TL’ye ulaştığını kaydetti.

KRİZ ÖNCESİNE ULAŞIR

2010 yılıyla ilgili olarak ise, ekonomik krizdeki iyileşme sinyallerine paralel olarak, konut kredilerinin ve konut fiyatlarının kriz öncesi dönemlerde olduğu seviyelere çıkabileceğini öngördüklerini söyleyen Özciğer, "Kredi taleplerinin de artış trendine geçeceğini düşünüyoruz. 2010 yılında konut kredilerinde hızla yükselecek hedefler benimseyeceğiz" diye konuştu.

11 FARKLI ÜRÜN

Ürünler konusunda da bilgi veren Özciğer, "Bireysel krediler ürün yelpazemiz içinde, konut kredilerinin önemli bir yer kapladığını söyleyebiliriz. Bankamızda 11 farklı konut kredisi ile müşterilerimize hizmet veriyoruz, Bunlar; Konut Kredisi, Komisyonlu Konut Kredisi, Yabancı Uyruklulara Konut Kredisi, Herşey Dahil Konut Kredisi, Tamamlanmamış Konut Kredisi, Kooperatiften Konut Kredisi, Yeniden Finansman Kredisi, Projeden Konut Kredisi, İnşaattan Konut Kredisi, Konut Tamamlama Kredisi, Konut Geliştirme Kredisi."

DOĞANIN KORUNMASI

“EKOkredi Enejiyi ve Emeği koruyan kredi” ismiyle ürün oluşturduklarını hatırlatan Özciğer, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: "Müşterilerimiz, hem enerji tasarrufu yoluyla doğanın korunmasına yardımcı oluyor hem de aile ve ülke bütçelerine katkı sağlıyorlar. Tüm bunlara ek olarak, Türkiye’de ilk defa, ev sahiplerinin yanısıra apartman ve site yöneticilerini de kredilendirebilen bir yapı kurduk."

Haberin Devamı

Sorun yaşayanların vadelerini uzatıp, kredileri yapılandırıyor

KRİZ döneminde müşterilerine ihtiyaç duydukları desteği en üst düzeyde sağlamaya gayret gösterdiklerini aktaran Fortis Bank Türkiye Perakende Bankacılık Pazarlama Yönetimi Grubu Genel Müdür Yardımcısı Cem Ertem, "Bunun için tüm kanallarımızı zorladık. Dövizde dalgalanmaların yaşandığı dönemde tüm dövize endeksli kredi kullanan müşterilerimize diledikleri takdirde kredilerini TL’ye dönüştürme olanağı sağladık. Sorun yaşayan müşterilerimizin kredilerini vadeyi uzatarak yeniden yapılandırdık" dedi.

SELDE TAKSİTLER ERTELENDİ

Ertem, sel felaketinden olumsuz etkilenen müşterilerinin de taksitlerini 3 ay ertelediklerini dile getirerek şöyle devam etti: "Bugün müşterilerimize 15 farklı mortgage ürünü sunuyoruz. Emlak fiyatlarının düşmesini bekleyen müşterilerimize yönelik çıkardığımız “Yenisini Al Eskisini Sat Mortgage” ürünümüz de bunlardan biri. Bu ürün ile birlikte konut talebinin azaldığı ve fiyatların düştüğü bir ortamda evini elden çıkartmak istemeyen ama diğer taraftan da düşen fiyatlardan yararlanıp daha büyük, daha iyi bir konuta geçmek isteyen yatırımcılara oturdukları evi satmadan konut alma olanağı veriyoruz. Şu anda bu ürünümüzle müşterilerimiz dilerlerse 12 aya kadar sadece faiz ödeyip, 12 aydan sonra anapara+faiz ile ödemelerine devam edebiliyorlar. Bu şekilde ilk 1 yıl için müşterilerimize önemli bir ödeme kolaylığı sağlamış oluyoruz. Bu ürünümüzü de diğer konut kredilerimizde olduğu gibi 120 aya kadar vadede sunabiliyoruz. Müşterilerimiz ödeme koşullarını sağlayabildikleri ölçüde dilerlerse oturdukları evi satmadan kredilerini vade sonuna kadar devam ettirebiliyorlar. Dilerlerse ilk evlerini kendileri için en uygun olduğuna inandıkları bir dönemde daha uygun koşullarda satarak balon ödemesi de yapabiliyorlar."

MASRAFSIZ KREDİ KULLANDIRDI

Tarihi binaları korumak amacıyla Tarihi Bina Restorasyon Kredisi'ni de bu yıl içinde hayata geçirdiklerini söyleyen Ertem, "Ardından Sıfır Masraflı Mortgage” ürünümüzü piyasa sunduk. Bu kapsamda müşterilerimiz dosya, tahsis, ekspertiz gibi ücretleri ödemeden konut kredisi alabiliyorlar. 2009’da hayata geçirdiğimiz yepyeni bir uygulama ile mortgage müşterileri de dahil olmak üzere tüm taksitli kredi kullanan müşterilere her yıl iki aya kadar taksitlerini atlatma olanağı sağlayan TaksitSTOP özelliği ile geri ödemelerde önemli bir kolaylık ve avantaj sağladık" diye devam etti.

Haberin Devamı

Çalışanlara özel konut kredisi

EUROBANK 2010 yılında mevcut yeni şubelerle birlikte konut kredi kullandırımında 2009 yılına göre artış bekliyor. Eurobank Tekfen Perakende Bankacılık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Şebnem Dönbekçi 2009 yılının, Eurobank Tekfen’in Perakende Bankacılık faaliyetlerine başladığı bir yıl olduğunu hatırlatarak "Özellikle yılın 3'üncü çeyreğinde faiz oranlarındaki gerilemeye paralel konut kredisi taleplerinde artış yaşandı. 2009 yılı başında Eurobank Tekfen’de Perakende Bankacılığın temellerinin atılması ile birlikte özellikle kredili çalıştığımız firmaların üst düzey yöneticileri ve çalışanlarının ve maaş müşterilerimizin konut alımlarının finansmanına yönelik kredi kullandırımlarımız oldu. Bu kullandırımların payı toplam bireysel kredi kullandırımlarımızın içinde yaklaşık yüzde 10 seviyelerinde gerçekleşti" diye konuştu. Eurobank Tekfen olarak “konut” kredisi ve “indirimli konut” kredisi ürünleri ile ev sahibi olmak isteyenlere seçenekler sunduklarını anlatan Dönbekçi, şu bilgileri verdi: "Bankamız konut kredilerinde maksimum 7 yıla kadar olan vadelerde fiyatlama yapıyor. Standart konut kredisi faiz oranlarımızın yanısıra farklı komisyon oranları ile kredi talebinde bulunanlara daha cazip fiyatlama sunduğumuz ‘İndirimli Konut Kredisi’ ürünümüz de bulunuyor"

Haberin Devamı

Esnek ödeme planıyla 2010'da yüzde 15 büyüme hedefliyor

BAŞARILI bir yıl geçirdiklerini söyleyen Anadolubank Hazine ve Perakende Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan, "Pazar yüzde 11.67 büyürken, Anadolubank konut kredisi büyüme oranı yüzde 12.38 olarak gerçekleşti. Pazar payımızı bir miktar artırdık ve yüzde 1.03'e ulaştık. 2010 yılında da, pazarın büyümesini bekliyoruz. 2009 yılında olduğu gibi pazarın önünde gitmeyi ve kredilerimizi yüzde 15 oranında büyütmeyi hedefliyoruz" dedi.

ESNEK ÖDEME PLANLARI

Toplam krediler içinde, konut kredilerinin yüzde 11 pay aldığını söyleyen Atakan, "Son dönemde müşteri ihtiyaçlarından yola çıkılarak geliştirilmiş ürünlerimizle esnek ödeme planlarıyla müşterilerimize ödeme güçlerine uygun şartlar sunmaya gayret ediyoruz. Masraf ödemek istemeyen müşterilerimiz için geliştirdiğimiz Masrafsız Konut Kredisi, okazyon konut satın aldıktan sonra uygun fiyatla satıp kar etmek isteyen müşterilerimiz için geliştirdiğimiz Fırsat Konut Kredisi, kredi borcunun büyük kısmını ilk yıllar ödeyip, son yıllar daha rahat ödeme yapmak isteyen müşterilerimiz için geliştirdiğimiz İnen Faizli Konut Kredisi, koperatif üyeleri ve natamam konut alanlar için Konut Tamamlama Kredisi, mevcut evinde tamirat, tadilat yapmak isteyen müşterilerimiz için geliştirdiğimiz Konut Destek Kredisi ürünlerimiz bulunuyor" diye devam etti.

Haberin Devamı

Portföyünün yarısını yeni projelere kaydırdı

2009 yılı içerisinde 300 milyon TL'nin üzerinde konut finansmanı kullandırdıklarını kaydeden Albaraka Türk Genel Müdürü Fahrettin Yahşi, "Bu yıl içerisinde kullandırdığımız konut finansmanlarının hemen hemen yarısı proje bazlı konut finansmanı olarak kullandırıldı. Konut finansmanlarının bireysel finansmanlar içerisindeki payı yüzde 70 ve bankamız toplam kredileri içerisindeki payı ise yüzde 7'ye ulaştı" dedi.

VADEYİ 84 AYA UZATIYOR

Bu yıl hedeflerine ulaştıklarını söyleyen Yahşi, "2010 yılında da bireysel finansmanlar içerisinde ağırlığın konut finansmanlarında olacağını düşünüyoruz. Bu yıl içerisinde konut finansmanlarının toplam kredilerimiz içerisindeki payının artacağı kanaatindeyiz" şeklinde konuştu. Yahşi konut kredisi ürünleriyle ilgili şu bilgileri verdi: "Bankamızın konut alımlarına dönük olarak müşterilerine sunmuş olduğu ürün "sabit kâr oranlı konut finansmanı"dır. Konut finansmanı ürünümüzde konut satın alan müşterilerimizin finansman ihtiyaçlarını ekspertiz değerinin yüzde 70'ine kadar karşılayabiliyoruz. Kullandırılan konut finansmanlarında 84 aya (7 yıl) kadar vade seçeneğimiz bulunmaktadır. Finansman kullandırımları sabit kâr oranı ile yapılıyor."

Haberin Devamı

Faiz düşüyor, fiyat artmıyor alım için uygun koşul oluşuyor

KONUT kredilerinde faiz düşününün kredi hacminin büyümesinde etkili olduğunu söyleyen Yapı ve Kredi Bankası Konut Finansmanı Pazarlama Bölüm Başkanı İsmet Erdem, 2009 yılının ilk üç çeyreğinde pazarın yüzde 6 büyüdüğünü hatırlatarak "Yapı Kredi Bankası olarak bu dönemde yüzde 13 büyüme yakaladık" dedi. Konut kredisi faizlerindeki düşüşlerin kredi kullanmak için yeterli geliri olan kitleyi arttırdığını söyleyen Erdem, şu bilgileri verdi: "Kredilerin erişilebilir olması insanların ev almak için hamle yapmasını teşvik ediyor. Normal şartlar altında, talebin arttığı bir ortamda arzın fiyatının da artması gerekir. Oysa ocak ayı başından beri, konut kredisi faizlerinde ciddi indirimler olmasına rağmen ev fiyatlarında henüz bir artış gözlemlemiyoruz. Bu da bize, faizlerin düştüğü ve ev fiyatlarının artmadığı bir ortamda ev almak için uygun koşulların oluştuğunu gösteriyor."

YÜZDE 20 BÜYÜME OLUR

Erdem, 2010 yılında konut kredi faizlerinin düşük seviyelerde seyretmesi durumunda 2010 sonunda  konut kredi portföyünün 49.5 milyar TL'ye çıkacağını öngördaklerini ifade etti. Erdem "Bu rakam 2009 ile 2010 yılları arasında yüzde 20 oranında bir artışa işaret ediyor.  Yapı Kredi olarak pazarın üzerinde bir oranda büyümeyi hedefliyoruz" dedi.

Son dönemde Yapı Kredi Bankası'nın konut kredisinde en gözde ürününün 'Ev beraber mortgage" olduğunu söyleyen Erdem şu bilgileri verdi: "Yapı Kredi olarak, tüm şubelerimizde konut kredilerinde A’dan Z’ye her konuda özel eğitim almış ve müşterilerimize konut alım danışmanlığı veren 'Mortgage Bilirkişi'lerimiz bulunuyor. Ev alırken müşterilerimizin aklına takılan vergisel, finansal, hukuksal her türlü soruya 'Mortgage Bilirkişi'lerimiz aracılığıyla cevap veriyoruz. 'Mortgage Bilirkişi'lerimiz randevu sistemi ile çalışıyor ve müşterimizin ofisine gidip birebir hizmet veriyorlar. Randevu almak için tek yapılması gereken yapikredimortgage.com’u tıklamak ya da 444 0 445’i aramak. İnternet ve cep telefonu (SMS) üzerinden “Kredi Şimdi” aracılığıyla konut kredisi başvurusunda bulunabilir, başvuru sonuçlarını anında öğrenebilirler.

Kriz ortamında 150 milyon TL'lik kredi kullandırdı

TÜRKİYE'nin ilk konut finansmanı şirketi olarak 2008 yılının haziran ayında faaliyete başlayan DD Mortgage, konut finansmanı kapsamında kullandırdığı kredilerin toplamı 150 milyon TL'nin üzerine çıktı. "2009 bütçe hedeflerimizi yakaladığımız bir yıl oldu" diyen DD Mortgage Genel Müdürü Murat Aysan, şunları söyledi: "Ancak yaşamış olduğumuz global kriz doğal olarak stratejilerimizde değişikliğe gitmemize de neden oldu. 2010 yılında daha hızlı büyüyen ve yaygınlaşan bir DD Mortgage olacak. İstanbul'da konut finansmanında yüzde 1 civarında olan payımızı önümüzdeki yıl 3 katına çıkarmayı ve başta Ankara ve İzmir olmak üzere diğer illere de yayılmayı planlıyoruz."

5 ANA GRUPTA TOPLADI

Müşteri ihtiyaçlarını temelde 5 ana grupta topladıklarına dikkat çeken Aysan, konuyla ilgili olarak şu bilgileri verdi: "İlk Ev Alımı, Yatırım Amaçlı Ev Alımı, Kredi Transferi. Eve Nakit( İpotekli Bireysel Finansman), Yurtdışında Yaşayana Türkiye'de Ev. Farklı ihtiyaçlar, farklı ürün seçeneklerini de beraberinde getiriyor. Hizmete sunmuş olduğumuz ürünlerin bazılarının sadece DD Mortgage'da bulunması nedeniyle, karar vermeden önce geniş bir tüketici kitlesi bizden de teklif almadan karar vermiyor. Toplam geri ödeme tutarı ve vade üzerinde büyük tasarruf sağlayan 14 günde bir ödeme olanağı sunan,'Sık Öde Az Öde' adlı ürünümüz, ya da mevcutta sahip olduğu konutu hemen satmak zorunda kalmadan daha iyi bir konut satın almak isteyen tüketicilere yönelik 'Önce Al Sonra sat' ürünümüz, yatırımcı kitlesi için çok özel esnek ödeme seçenekleri içeren esnek ürünümüz ya da 'Transfer ve Fazlası' gibi piyasada inovasyon olarak nitelendirilebilecek ürünlerimiz bulunuyor."

Öğrenciye konut kredisi verip taksitleri 500 TL'den başlatıyor

KONUT kredisinde 2009 yılının Finansbank açısından oldukça başarılı bir yıl olduğunu belirten Finansbank Perakende Pazarlama Grup Yöneticisi Erkin Aydın bankanın pazar payını 2009 yılında sürekli olarak arttırdığını söyledi. 2010 yılında piyasanın 2009 seviyeleri paralelinde gideceğini ifade eden Aydın, "Ancak yılın ikinci yarısından itibaren global krizin etkilerinin yavaş yavaş etkisini kaybetmesi ile beraber hızlanması beklenebilir. Finansbank, 2010 yılında piyasanın büyük oyuncularından biri olarak kredi vermeye devam edecek" iddiasında bulundu.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Eylül 2009 raporuna göre konut kredilerinin toplam krediler içindeki payının yüzde 35 olduğunu hatırlatan Aydın, şu bilgileri verdi: "Finansbank, TBB'de yayınlanmış ve kamuya açıklanan banka bilançolarına göre Eylül 2009 itibariyle konut kredisi hacmi pazar payında Türkiye'de 3'üncü sıraya özel bankalar içerisinde ise 2'inci sırada yerleşmiş durumda."

MORTGAGE KOLAY

Mortgage ürünleri hakkında bilgi veren Aydın sözlerine şöyle devam etti: "MortgageKolay adı altında hazırladığımız çeşitli ürünler ile müşterilerin farklı ihtiyaçlarına yönelik özel çözümler sunuyoruz. Konut kredilerinde bir ilk olan ve özel bir taksit ödeme planına sahip Taksiti Düşük Mortgage ürünü ile tüketiciler, 500 TL’den başlayan taksitlerle konut kredisi kullanabiliyor. Yine sektörde bir ilk olan ÜniversiteKolay kampanyasında sunulan konut kredisi avantajıyla ise üniversiteli gençlerin, yurtta kalmak veya her ay kira ödemek yerine, kendi evlerinde eğitimlerine devam etmelerine olanak sunuluyor. Kampanya dahilinde, konut kredisi kullanan müşteriler, 3 ay taksit erteleme opsiyonu ve kredi vadesi boyunca hesap işletim ücreti ödememe avantajından yararlanabiliyor. Ürünlerimiz ise şöyle: Taksidi Düşük Mortgage, Düşen Faizli Mortgage, Üniversite Öğrencisine Mortgage, Peşinatsız Mortgage yüzde 85- Peşinatsız Mortgage yüzde 95, Eşit Anapara Ödemeli Mortgage, Anapara Ertelemeli Mortgage, Artan Taksitli Mortgage-Azalan Taksitli Mortgage, Hazır Mortgage, Masrafı Düşük Mortgage, Kamu Çalışanlarına Mortgage 1, Kamu Çalışanlarına Mortgage 2, Standart Mortgage ve İndirimli Mortgage"

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!