Hedef ilk beş

Güncelleme Tarihi:

Hedef  ilk beş
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2017 21:42

2016’da 2.5 milyar dolarlık ihracat ile 9’uncu olan Sakarya, bu rakamı 2017’de 5 milyar doların üzerine çıkarmayı planlıyor. SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, “Hedefimiz en çok ihracat yapan 5’inci il olmak” dedi.

Haberin Devamı

2016’ya göre ihracatını en çok arttıran illerin başında gelen Sakarya’da dev yatırımlar teker teker devreye giriyor. Hürriyet gazetesinin yarın Taş Yapı sponsorluğunda gerçekleştireceği “Sakarya Ekonomi Zirvesi” öncesi sorularımızı yanıtlayan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, ilin kısa sürede en çok ihracat yapan ilk 5 şehir arasına gireceğini söyledi. 2016 yılını 2.5 milyar dolarlık ihracat ile kapatan Sakarya’nın hedefinin 2017’de 5 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmak olduğunu anlatan Mahmut Kösemusul, “Yüksek ihracat konusunda Sakarya’mızın geleceği çok parlak. Otomotivde fark oluşturan bir şehrimiz var. İhracatta Ocak 2017’de yüzde 268’lik artış oranı ile 6’ncı sıraya kadar yükseldik. Haziran ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 267’lik artış göstererek 455 milyon 45 bin dolarlık ihracatı ile 7’nci sırada yer aldık. 25 sektörde 156 ülkeye ihracatımız var. Geçtiğimiz yılın aynı ayında Sakarya, 13. sırada yer alıyordu. Hedefimiz en çok ihracat yapan ilk 5 il içinde yer almak” dedi.

Haberin Devamı

VERİMLİ ÜRETİM ÇAĞI

Mahmut Kösemusul, şu değerlendirmeyi yaptı: “Artık yeni üretim yöntemlerinden yeni bir sanayi çağından bahsediyoruz ve bunun bilincindeyiz. Bilgi iletişim alt yapısı ve ağına dayalı akıllı ve verimli üretim çağı olarak adlandırılan Endüstri 4.0 çağı ile ilgili odamızda programlar düzenledik. Kendimizi ve kurumlarımızı çağın şartlarına uygun güncellemek zorundayız ve bu konuda hassas hareket ediyoruz. Sakarya’mızdaki KOBİ’lerin global düzeyde rekabet edebilir hale gelebilmesi için Ar-Ge, inovasyon ve ürün geliştirme bilincinin yaygınlaştırılması amacıyla, Sakarya Üniversitemiz ile çalışıyoruz.”

YENİ OSB’LER GELİYOR

Sakarya’nın Organize Sanayi Bölgeleri’nde (OSB) yer kalmadığını anlatan Mahmut Kösemusul, “Birinci OSB, Hendek 2. OSB, Söğütlü 3. OSB ve Karasu OSB ile firmalarımız gurur duyduğumuz üretimler yaparken Ferizli OSB’de üretim başladı. Kaynarca Mobilya İhtisas OSB, Kaynarca Makine İhtisas OSB, Adapazarı Karma OSB ve Söğütlü 2. OSB ile ilgili çalışmalarımız hızla devam ediyor. Makine sektörü, şehrimizin iddialı olduğu bir sektördür. Sakarya potansiyeli ve fırsatları ile yatırımcılarımızın da hedefinde olan bir şehir konumundadır. İstanbul ve Kocaeli’de olan doluluk yatırımcıyı doğal olarak şehrimize kaydırmıştır. Kaynarca Makine OSB Türkiye’nin en büyüğü olacak ve Sanayi 4.0 yöntemlerini de maksimum uygulayarak, yerli ve yenilikçi üretim anlayışı ve modern üretim merkezleri ile şehrimize katkıyı verecek” dedi.

Haberin Devamı

Hedef  ilk beş

MİLLİ TANK, MİLLİ TREN, YERLİ OTOMOBİL

SAKARYA’da önemli yatırımların da devreye gridiğini dile getiren Mahmut Kösemusul, “Otomotiv İhtisas Münferit Bölgesi’nde BMC yatırım kararı alarak yerli ve milli üretimler gerçekleştirecek. Gurur duyduğumuz Milli Tank “Altay” Sakarya’mızda Otokar’da üretiliyor. Milli Tren için şehrimizin markası TÜVASAŞ’ta çalışmalar sürüyor. Dünyanın sıfır hata ile üretim yapan tek fabrikası Toyota, Sakarya’mızda. Yerli oto üretimi için gereken tüm parametreler Sakarya’mızda mevcut ve biz bu çalışma için şehir olarak hazırız. Sakarya’mızın avantajlarını ve iddiasını destekleyen çalışmamızı tamamladık. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu ve Sanayi Bakanımız Faruk Özlü’ye çalışmalarımızı anlattık ve dosyamızı teslim ettik” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!