Hazırgiyimciler ihracattaki krizi ‘güçbirliği’ ile aşacak

Güncelleme Tarihi:

Hazırgiyimciler ihracattaki krizi ‘güçbirliği’ ile aşacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 1999 00:00

Haberin Devamı

Hazırgiyim ihracatındaki azalma sektörde faaliyet gösteren dernek ve İhracatçı Birlikleri'ini biraraya getirdi. İstanbul, Ege, Akdeniz, Uludağ, Denizli İhracatçı Birlikleri ile giyim, triko, çorap ve yan sanayiyi temsil eden dernekler güçbirliği platformu oluşturdu.

Hazırgiyim ihracatındaki kan kaybı, sektörde faaliyet gösteren birlik ve dernekleri harekete geçti. Hazırgiyim sektörünün temsilciliğini üstlenen dernek ve ihracatçı birlikleri sorunlara birlikte çare aramak için Türkiye Hazırgiyim Güçbirliği ve Dayanışma Platformu'u çatısı altında bir araya geldi. Platformun sözcülügünü ise Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Bülent Atuk ve İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İHKİB) Başkanı Nuri Artok üstlendi. Platformun önümüzdeki hafta bir toplantı düzenleyerek sorunları kamuoyuna açıklaması bekleniyor.

TGSD Başkanı Bülent Atuk, ihracattaki azalma, korumacı eğilimlerin artması ve finans sıkıntısı nedeniyle sektörü temsil eden örgütlerin bir platformda toplanmısının gündeme geldiğini söyledi. Hiç bir dönemde hazırgiyim ihracatının bu kadar azalma eğilimine girmediğini hatırlatan Atuk şöyle konuştu:

94'DEN BETER

‘‘Uzun süredir hazırgiyimdeki dağınıklığı gidermek için ortak bir platformun kurulmasına ihtiyaç duyuyorduk. Mayıs ayı itibari ile hazırgiyim ihracatı 9.3 azaldı. Bu eğilim şimdi de devam ediyor. O nedenle harekete geçtik. Burada hiçbir kuruluş diğer kuruluşun altında değil, bu bir güçbirliği. Her toplantıya ayrı bir kuruluş ev sahipliği yapacak. Sadece bugünkü sorunlar değil, hazırgiyim sektörünün rekabetini sürderebilmesi için ileriye yönelik stratejilerin oluşturulması için de biraraya geleceğiz.’’

İHKİB Başkanı Nuri Artok ise hazırgiyim ihracatında ortaya çıkan azalma eğiliminin 1994 krizinde bile yaşanmadığını söyledi. Temmuz ayında da hazır giyim ihracat rakamlarının azalmasından endişe ettiklerini söyleyen Artok, ‘‘Ocak-mayıs ayları arasında hazırgiyim ihracatı yüzde 5.3 azaldı. 12 aylık ortalamaya baktığımızda ise gerileme eksi 3.3. Hazırgiyim ihracatında ard arda yaşanan azalma trendi var. Telaşımız ve endişemizin nedeni bu. ’’ diye konuştu.

Platformda yeralan kuruluşlar ise şöyle: Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, Akdeniz Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, Uludağ Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, Ege Giyim Sanayicileri Derneği, Triko Sanayicileri Derneği, Çorap İşadamları Derneği, Konfeksiyon Yan Sanayicileri Derneği.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!