Hazine'de ‘bononuzu değiştirelim’ dönemi

Güncelleme Tarihi:

Hazinede ‘bononuzu değiştirelim’ dönemi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2003 01:55

Hazine Müsteşarlığı, kararlılıkla uygulanan mali disiplin sayesinde Hazine'nin finansmanında olumlu gelişmeler kaydedildiğini, etkin borç yönetimine devam edilebilmesi, dönemler arasında iç borçlanma dengesinin sağlanabilmesi ve vadenin uzatılabilmesi için ‘değişim ihaleleri’ dönemini başlattı.

Hazine Müsteşarlığı, 28 Ocak 2004 vadeli devlet iç borçlanma senedine (DİBS) ilişkin değişim ihalesi düzenleyecek.

Hazine'den yapılan açıklamaya göre, 28 Ocak vadeli ihale, 14 Ekim 2003 tarihinde 15 Ekim 2003 valörlü olarak gerçekleştirilecek.

İhalede, değişim karşılığında 27 Ekim 2004 vadeli senet 75 bin 977 Türk Lirası (TL) birim fiyattan ihraç edilecek. Yatırımcılar 75 bin 977 lira birim fiyat üzerinden satılacak olan senet karşılığında değişim amacıyla geri getirecekleri DİBS için fiyat teklifinde bulunacaklar.

Değişim ihalesi, tek fiyat ihale sistemine göre yapılacak, ihalede Rekabetçi Olmayan Teklif (ROT) satışları yapılmayacak, ancak yine senet karşılığı olmak üzere İhale Sonrası Teklif Satışları (opsiyon) gerçekleştirilecek. Piyasa yapıcılığı sözleşmesi gereği değişim ihalesinde yalnızca piyasa yapıcısı bankalar katılabilecek.

Açıklamada, 2003 yılında uygulanan sıkı maliye politikaları sonucunda mali disiplinin sağlandığı ve ekonomideki olumlu gelişmelerin ivme kazandığı ifade edildi.

Ekonomik program çerçevesinde alınan kararların, bugüne kadar atılan adımların 2004 yılında da mali disiplinin süreceği ve yüzde 6.5'lik faiz dışı fazla hedefine yönelik uygulamaların kararlılıkla devam ettirileceğinin en önemli göstergesi olduğu vurgulandı.

DEĞİŞİM İHALELERİ

Mali disiplin konusundaki kararlılığın, Hazine'nin finansman programındaki olumlu gelişmelerin önümüzdeki dönemde de devam edeceğini göstermekte olduğu ifade edilen açıklamada, bunun borç yönetimi araçlarının esnek ve etkin bir şekilde kullanılabilmesini mümkün kılmakta olduğu kaydediliyor.

Bu kapsamda, etkin borç yönetimi stratejisinin bir unsuru olarak, önümüzdeki dönemde iç borç servisinin dönemler arası dengeli dağılımını sağlamak ve iç borç stokunun vadesini uzatma amacıyla zaman zaman değişim ihaleleri yapılabileceği bildirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!