Hazine ikinci şeffaf programını açıkladı

Güncelleme Tarihi:

Hazine ikinci şeffaf programını açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 1997 00:00

Haberin Devamı

Piyasalarda iki gündür düşen faizler dün likidite sıkışıklığı yüzünden tekrar yükselişe geçti. Önceki gün yüzde 110'nun da altına inerek yüzde 108'e kadar gerileyen bono oranları dün tekrar yüzde 110 düzeyine çıktı.

Likidite sıkışıklığı nedeniyle gecelik repo ve faiz oranları da arttı. Gecelik repo dün 4 puan kadar artarak, yüzde 78'e yükseldi. Gelir vergisi stopajları, akaryakıt tüketim vergisi ve KDV ödemeleri nedeniyle lirada sıkışıklığın bugün de sürmesi bekleniyor.

Oranlardaki bu yükselişe karşın piyasalarda iyimser hava sürüyor. Hazine'nin dün ekim ayına ilişkin borçlanma programını açıklaması da, piyasalara moral verdi. Şeffaf borçlanma çerçevesinde ikinci programını açıklayan Hazine, ekim ayı içinde iki düz, bir ters ihale yapacağını duyurdu. 7 ve 27 ekim tarihlerinde normal bono ihalesi, 30 ekimde de geri alım ihalesi düzenlenecek. Hazine, 7 ekimde yapacağı 231 gün olarak düzenleyeceği ihalede, net 190-230 trilyon lira para toplamayı hedefliyor. 356 gün vadeli olarak 27 ekimde düzenlenecek bono ihalesinde ise net 300-360 trilyon lira toplanması öngörülüyor.

Hazine'nin ekim ayında toplam 430.1 trilyon liralık iç borç geri ödemesi var. En yüklü ödeme ise 354.5 trilyon lira ile 30 ekimde yapılacak. Hazine ayrıca, 30 Ekim valörlü olmak üzere, net 40-60 trilyon liralık bir geri alım ihalesi düzenleyecek.

BORSADA YENİ REKOR

Borsa dün de rekorunu sürdürdü. Borsa endeksi dün 68 puan daha artarken, Önceki gün hızlı yükselen ve endeksi de yeni rekorlara taşıyan kamu hisseleri, dün yerinde sayarken banka ve holding hisselerindeki hareketlenme dikkati çekti. Borsada endeksin yanısıra, işlem hacmindeki artışda dikkat çekiyor. Borsada dün toplam 61 trilyon liranın üzerinde işlem gerçekleşti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!