Hazine ihracatçı için musluğu açtı

Güncelleme Tarihi:

Hazine ihracatçı için musluğu açtı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2016 20:55

Hazine’nin kredi garanti sisteminin kapsamını genişleterek, daha etkin hale getirdiklerini belirten Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Yeni sistem KOBİ'lerin yanı sıra ihracatçıya can simiti olacak, nefes aldıracak.

Haberin Devamı

KOBİ ve ihracatçıların karşı karşıya olduğu finansman sıkıntısının giderilmesine katkı sağlayacak” dedi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bankaların tüm sektörlere hitap edecek şekilde alternatif ihtiyaçlarına yönelik olarak kefaletlerde araç çeşitliliğinin sağlanamamasının da önemli bir engel olduğuna işaret etti. Şimşek, yapılan yeni düzenleme ile daha çok firmanın finansmana erişim sorunlarının daha etkin bir şekilde çözülebilmesi için kefalet limitlerinin artırıldığını kaydetti. Şimşek, kefalet limitlerinin KOBİ’ler için 2 milyon dolar, KOBİ dışında kalan yararlanıcılar için ise 50 milyon dolar olarak belirlendiğini söyledi.

İhracatçılara yönelik yapılacak düzenlemenin de oldukça önemli olduğuna dikkati çeken Şimşek, “Bu kapsamda ihracatın finansmanına ilişkin kefalet taleplerinin Eximbank kanalı ile olması durumunda yüzde 100’e kadar kefalet verilebilecek. Talebin Eximbank kanalı ile olmaması durumunda ise KOBİ tanımı dışında kalan ihracatçılar için yüzde 85 ile kefalet sağlanabilecek” dedi.

Haberin Devamı

20 MİLYAR LİRAYA ULAŞACAK

Portföy Garanti Sistemi gibi alternatif kredi garanti araçlarının düzenlenerek kefalet sürecinin basitleştirileceğini dile getiren Şimşek, bu şekilde KOBİ’lerin ve ilgili diğer işletmelerin kefalete erişim maliyetinin azaltılacağını, kredi temini sürecinin hızlandırılacağını ve daha yüksek hacimde kredi teminin mümkün kılınacağını kaydetti.

Daha önce SGK ve vergi dairesine borcu olmayan firmalara kefalet sağlandığını hatırlatan Şimşek, yeni düzenlemenin bu borçların kefalet ile sağlanacak krediden öncelikli olarak ödenmesi halinde bu kurumlara borcu olan firmalara da kefalet sağlanabilmesinin yolunu açtığını söyledi. Şimşek, “Çalışmalar tamamlanmak üzere. Yapılan tüm bu değişikliklerin, mevcut durumda 3 milyar liraya ulaşan kefalet hacminin kısa dönemde 10 milyar liraya, orta vadede ise 20 milyar liraya ulaşmasına ve piyasalarda KOBİ’lerin ve ihracatçıların karşı karşıya olduğu finansman sıkıntısının giderilmesinde önemli bir etki doğuracağını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!