Hazine iç borçta vadeyi uzatıyor

Güncelleme Tarihi:

Hazine iç borçta vadeyi uzatıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

Hazine'nin yeni borçlanma stratejisi çerçevesinde öngördüğü 3 yıl vadeli, 3 ayda bir kupon ödemeli ‘‘değişken faizli’’ devlet tahvillerinin satışına dönük ikinci ihale, yarın yapılacak.

Temmuz ayındaki ilk 3 yıllık tahvil ihalesinde başarılı olan Hazine, böylelikle bir yandan faiz riskini üstlenirken, diğer yandan borçlanma vadesini uzatmaya çalışıyor.

Bu arada, 3 yıllık tahvilin kupon ödemesinde referans teşkil etmek üzere, bugün 3 ay vadeli bono ihalesi düzenlenecek. 3 ay vadeli Hazine Bonosu ihracı, bir finansman aracı olarak değil, 3 yıl vadeli değişken faizli tahvillere baz oluşturulması amacıyla öngörülüyor.

NASIL YAPILACAK?-

Programa göre, yarın ihalesi yapılacak 3 yıl vadeli tahviller, 3 ayda bir (91 gün) faiz ödemeli ve değişken faizli olacak.

Söz konusu tahvilin birinci kuponu, bugün yapılacak 3 ay (91 gün) vadeli Hazine bonosu ihalesinde oluşacak faize endeksli olacak.

Böylelikle seçilen endeks, piyasa faiz oranını tam olarak yansıtacağından, tahvile olan talebi olumlu yönde etkilemesi bekleniyor.

3 yıl vadeli tahvillerin faiz hesabında referans olarak alınacak 3 ay vadeli (91 gün) Hazine bonolarının ihraç miktarı ise ihraç edildikleri ayın toplam iç borç servisinin yüzde 15'i kadar oluyor. Buna göre, yarın yapılacak 3 aylık bono ihalesinde ihraç edilmesi öngörülen net 240 trilyon liralık tutar, Ağustos ayı toplam iç borç itfa tutarının yüzde 15'i düzeyinde bulunuyor.

3 yıl vadeli, değişken faizli devlet tahvilerinin kupon oranı ise 3 aylık bono ihalelerinde belirlenecek referans faiz ile bunun üzerine Hazine tarafından saptanacak ''ek getiri'' oranından oluşacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!