Hazine, Eurodolar'da vadeyi 10 yıla çıkardı

Güncelleme Tarihi:

Hazine, Eurodolarda vadeyi 10 yıla çıkardı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 1997 00:00

Haberin Devamı

Hazine Müsteşarlığı, dün gerçekleştirdiği dolar cinsinden Euro tahvil ihracında son anda vadeyi 5 yıldan 10 yıla yükseltme kararı aldı. Tahvillerin yıllık maliyeti yüzde 10 olarak belirlendi.

Hazine, dün ilk defa 10 yıl vadeli dolar cinsi Euro tahvil ihracatı gerçekleştirdi. Hazine, 3 yıl vadeli olarak planladığı Eurodolar tahvil satışında vadeyi önce 5 yıla sonra da 10 yıla yükseltme kararı aldı.

Hazine yetkilileri sırada mark cinsi yeni bir Euro tahvil ihracının bulunduğunu belittiler. Türkiye son olarak mark cinsi kağıdı geçtiğimiz haziran ayında satmıştı. Toplam 1 milyar mark tutarındaki bu satışta vade 5 yıl olarak belirlenmişti.

Hazine'nin, markta da vadeyi 5 yılın üzerine çıkartmak istemesi durumunda eayında beklenen borçlanmanın miktarını hazirandaki 1 milyar marklık düzeyin altında tutması gerekebileceği bildiriliyor.

Vadeyi uzatmak ve maliyeti ucuz tutabilmek için böyle bir yola gidilmesi halinde borçlanma miktarının 500 milyon mark dolayında olması bekleniyor.

MALİYET DEĞİŞMEDİ

Dünkü 10 yıl vadeli Eurodolar ihracı, ABD hazine tahvillerinin getirisi artı 375 baz puanlık bir spread ile gerçekleştirildi.

Mayıs ayındaki ihracın vadesi ise 5 yıldı. Ancak maliyeti ABD hazine kağıtlarının getirisinin 350 baz puan üzerindeydi. Vadenin iki katına çıktığı göz önüne alınırsa hemen hemen aynı maliyetlerle borçlanıldığı görülüyor.

ABD hazine kağıtlarının getirisi olan yüzde 6.28 ve yüzde 3.75 spread ile beraber 10 yıllık Eurodolar kağıtlarının toplam borçlanma maliyeti yüzde 10 dolayında bulunuyor.

Bankacılar, otoyol finansmanı amacıyla piyasada bulunan kuruluşların üç yıl gibi vadeler için yüksek oranlar ödemeleri nedeniyle piyasanın yükseldiğini ve bu durumun hazinenin borçlanma maliyetinin daha düşük olmasını engellediğini söylüyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!