Hazine 3 yıl vadeli borçlanma sınavında

Güncelleme Tarihi:

Hazine 3 yıl vadeli borçlanma sınavında
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 1999 00:00

Haberin Devamı

Hazine, yarın 3 yıl vadeli borçlanma sınavı verecek. Hazine'nin yeni borçlanma stratejisi çerçevesinde öngördüğü 3 yıl vadeli, 3 ayda bir kupon ödemeli ‘‘değişken faizli’’ devlet tahvillerinin satışına dönük ilk ihale, yarın yapılacak.

Hazine'nin yeni borçlanma stratejisi çerçevesinde öngördüğü 3 yıl vadeli, 3 ayda bir kupon ödemeli ‘‘değişken faizli’’ devlet tahvillerinin satışına dönük ilk ihale, yarın yapılıyor.

Hazine böylelikle bir yandan faiz riskini üstlenirken, diğer yandan borçlanma vadesini uzatmayı hedefliyor.

Bu arada, söz konusu tahvilin kupon ödemeleri, 3 ay vadeli hazine bonosu ihalelerine endeksli olacak.

Buna göre, 3 yıllık tahvilin kupon ödemesinden önce referans teşkil etmek üzere, yarın 3 ay vadeli bono ihalesi de yapılacak.

3 ay vadeli Hazine Bonosu ihracı, bir finansman aracı olarak değil, 3 yıl vadeli değişken faizli tahvillere baz oluşturulması amacıyla öngörülüyor.

NASIL YAPILACAK?

Programa göre, yarın ihalesi yapılacak 3 yıl vadeli tahviller, üç ayda bir (91 gün) faiz ödemeli ve değişken faizli olacak.

Söz konusu tahvilin birinci kuponu, yarın yapılacak 3 ay (91 gün) vadeli Hazine bonosu ihalesinde oluşacak faize endeksli olacak.

Takip eden her kupon ödemesi için, kupon ödemesinden önce referans teşkil etmek üzere, 3'er aylık Hazine bonosu ihalesi yapılacak.

Böylelikle seçilen endeks, piyasa faiz oranını tam olarak yansıtacağından, tahvile olan talebi olumlu yönde etkilemesi bekleniyor.

MİKTAR YÜZDE 15

Üç yıl vadeli tahvillerin faiz hesabında referans olarak alınacak 3 ay vadeli (91 gün) Hazine bonolarının ihraç miktarı ise ihraç edildikleri ayın toplam iç borç servisinin yüzde 15'i kadar olacak.

Buna göre, yarın yapılacak 3 aylık bono ihalesinde ihraç edilmesi öngörülen net 382 trilyon liralık tutar, Temmuz ayı toplam iç borç itfa tutarının yüzde 15'i düzeyinde bulunuyor.

Öte yandan, 3 ay vadeli (Hazine bonosu) referans faiz ihalesinde, tek bir alıcının, tüm ihracın yüzde 25'inden fazlasını alamaması öngörülüyor.

KUPON ORANI

3 yıl vadeli, değişken faizli devlet tahvilerinin kupon oranı ise 3 aylık bono ihalelerinde belirlenecek referans faiz ile bunun üzerine Hazine tarafından saptanacak ‘‘ek getiri’’ oranından oluşacak.

Alınan bilgiye göre, değişken faizli tahvil ihalesinde katılımcılar, 100 bin liralık nominal değerli bir tahvil için fiyat teklif edecek.

ÖRNEKLEMELİ ÖDEME

Kupon ödemesi ise sözgelimi 28 Temmuz valörlü 3 yıl vadeli değişken faizli tahvil ihalesinde baz teşkil etmek üzere yapılan 3 ay vadeli Hazine bonosu ihalesinde 3 aylık faiz yüzde 18, ek getiri oranı yıllık yüzde 4 olarak belirlendiği ortamda, ‘‘Hazine Bonosu faizi (yüzde 18) + ek getiri (yüzde 1) = 19 şeklinde yapılacak. Buna göre, 100 bin TL nominal değerli bir tahvil alan yatırımcı, 19 bin liralık kupon ödemesi elde edecek.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!