Hawrami: Türkiye’ye ilk gazı 18 ay sonra vereceğiz

Güncelleme Tarihi:

Hawrami: Türkiye’ye ilk gazı 18 ay sonra vereceğiz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2012 00:00

KUZEY Irak Bölgesel Yönetimi Doğal Kaynaklar Bakanı Ashti Hawrami, iki yıl içinde Türkiye’ye doğalgaz göndermeye başlayacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

Yapılacak yeni boru hattıyla, uzun vadede Türkiye’ye yılda 10 milyar metreküp doğalgaz vermeyi planladıklarını belirteren Hawrami, “Bunun bir bölümünü Avrupa’ya ihraç etmeyi düşünüyoruz. 18-24 ay içinde Türkiye’ye doğalgaz satışına başlamayı düşünüyoruz” dedi.  İngiltere Ticaret ve Yatırım Ajansı’nın (UKTI) düzenlediği “Irak Petrol ve Doğalgaz Sektörü’ndeki Fırsatlar ve Türkiye-İngiltere İşbirliği” konulu toplantıda konuşan Hawrami şunları söyledi:

Yatırımcı caymıyor

“Önce daha küçük bir boru hattı inşa edilerek, Türkiye’ye doğalgaz satışına başlanabilir. Irak’ta bugün bazı farklılıklar olduğu doğru ancak merkezi hükümetin işleri zorlaştırdığını söylemek, olumsuz konuşmak anlamına gelir. Bu da yapıcı bir yaklaşım olmaz. Kuzey Irak’taki yatırımcılar bu konuyu çok önemsemiyorlar. Bunu şu anda faaliyet gösteren 50 enerji şirketinden görebilirsiniz. Bağdat’ın açıklamaları bu yatırımcıları caydırmadı. 2015’te Kuzey Irak’ta yatırımların günlük 1 milyon varili bulmasını bekliyoruz. Bu da Bağdat’ın bize ayırdığı bütçenin iki katı na karşılık geliyor.”

Bağdat’a rağmen gaz verilir

Haberin Devamı

Hawrami, Bağdat’la bir mutabakat sağlanamasa bile Türkiye’ye doğalgaz akışının gerçekleşeceğini vurgulayarak, şöyle devam etti: “Bağdat yönetimi ile bir mutabakat olmasa bile Türkiye’ye doğalgaz ve petrol satışına devam edeceğiz. Eğer doğalgaz üretmezsek, petrokimya fabrikaları da kuramayız. Daha çok gelir sağladığımızda, mantık sahibi insanlarımızın daha mutlu olması gerekir.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!