Havuz İstanbul’a akacak

Güncelleme Tarihi:

Havuz İstanbul’a akacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2012 00:00

Şampiyonlar Ligi’ndeki 13 milyon Euro’luk havuz parasını Galatasaray’a bırakan Fenerbahçe önceki gün Trabzon ve Bursa’nın elenmesiyle zararını çıkardı. Trabzonspor ve Bursaspor UEFA Avrupa Ligi’nden elenince bu ligdeki 7 milyon Euro’luk havuz payı Fenerbahçe’ye kaldı. Böylece bu yıl sadece İstanbul kulüpleri Avrupa kupalarından para kazanacak.

Haberin Devamı

GEÇTİĞİMİZ yıllarda Şampiyonlar Ligi’nde mücadele eden Bursaspor ve Trabzonspor bu yıl UEFA Avrupa Ligi’nden elde edeceği geliri önceki gün elendiği için Fenerbahçe’ye bıraktı. Sarı-lacivertliler bu yıl UEFA Avrupa Ligi’nde tek Türk takımı olarak mücadele edeceği için 7 milyon Euro para alacak. Galatasaray’ın da Şampiyonlar Ligi geliri de Fenerbahçe’nin elenmesiyle 13 milyon Euro’dan 20 milyon Euro’ya çıkacak. Böylece UEFA’nın Türk takımlarına ayırdığı 28 milyon Euro sadece İstanbul takımlarının kasasına girecek.

UEFA’dan para yok

Geçtiğimiz sezon Şampiyonlar Ligi’nde mücadele eden Trabzonspor 22 milyon Euro kazanmıştı. Bir önceki sezon Bursaspor’un oynadığı ligde yeşil-beyazlıların geliri 21 milyon Euro olmuştu. Bu sezon UEFA Avrupa Ligi’ne de katılamayan iki Anadolu kulübü 2012-2013 sezonunda UEFA’dan kasasına para koyamayacak.

Haberin Devamı

Galatasaray rekor kıracak

Şampiyonlar Ligi’nde bu yıl tek Türk takımı olan Galatasaray, bunun karşılığında 20 milyon Euro’ya yakın bir para alacak. Bu gelirle Türk takımları arasında Şampiyonlar Ligi’nden en çok para kazanan takım unvanını da ele geçirecek olan Galatasaray, gruplardan çıkması durumunda Türkiye’nin Avrupa kupaları gelirini de arttıracak. Galatasaray en son 2006-2007 sezonunda mücadele ettiği Şampiyonlar Ligi’nden 14 milyon Euro’luk gelire ulaşmıştı.

5 Türk takımı kazandı

Şampiyonlar Ligi’ndeki ödüllere yapılan büyük zamdan sonra üç farklı Türk takımı bu arenada mücadele etti. Şampiyonlar Ligi’nde dağıtılan ücretlerin 450 milyon Euro’dan 750 milyon Euro’ya çıkmasının ardından Beşiktaş, Bursaspor ve Trabzonspor önemli bir gelir elde etti. Beşiktaş’ın son 5 sezondaki Şampiyonlar Ligi geliri 32 milyon Euro’yu geçerken, Fenerbahçe 31 milyon Euro kazandı. Galatasaray ise bu ligde en son 2006-2007 sezonunda mücadele etti. 5 sezon önce 14 milyon Euro kazanan Galatasaray bu sezon Şampiyonlar Ligi’nden en az 20 milyon Euro kazanacak.

Havuz parası nasıl dağıtılıyor

Şampiyonlar Ligi
· Toplam 341 milyon Euro havuz parası olarak dağıtılıyor.
· Bunun 13 milyon Euro’sunu Türkiye alıyor.
· Bu paranını yüzde 65’ini şampiyon olan takım kazanıyor.
· Yüzde 35’i ise ligi 2’nci bitiren takıma kalıyor.
· Tek takımla katıldığımız ligde Galatasaray bu paranın tamamını aldı.
UEFA Avrupa Ligi
· Toplam 60 milyon Euro havuz parası olarak dağıtılıyor.
· Bunun 7 milyon Euro’sunu Türkiye alıyor.
· Bu para katılımcı takımlar arasında eşit olarak dağıtılıyor.
· Bu sezon ligde tek Türk takımı olarak mücadele edecek olan Fenerbahçe paranın tamamını alacak.

Haberin Devamı

3 puan 800 bin Euro

ŞAMPİYONLAR Ligi’ndeki ödül sisteminde kazanılacak her bir puanın ekonomik açıdan değeri çok yüksek. UEFA bu ligde mücadele eden takımların galibiyetlerine 800 bin Euro veriyor. Bu maçlarda berabere kalan takımlar ise bu parayı paylaşıyor. Tur primleri de takımların performansını arttırıyor. Gruplardan çıkma başarısı gösteren takımlar 2 milyon Euro’yu daha kasasına koyuyor. Bu rakam çeyrek finalde 3.3 milyon Euro’ya kadar çıkıyor. Finalde kupayı kaldıran takım tüm gelirlerinin yanı sıra 9 milyon Euro’luk kupa parasını almaya hak kazanıyor.

Trabzon ve Fener borsada da mağlup

TRABZONSPOR’un UEFA Avrupa Ligi vizesi alamaması kulübün İMKB’de işlem gören hisselerine de olumsuz yansıdı. Dün Trabzonspor Sportif A.Ş’nin hisseleri yüzde 2.63 oranında değer kaybetti. Trabzonspor’un piyasa değeri ise 7.5 milyon lira eriyerek 277 milyon 500 bin liraya düştü. Şampiyonlar Ligi’ne katılamayan Fenerbahçe’nin hisseleri de düştü.  Sarı-lacivertlilerin hisseleri dün yüzde 3.3 değer kaybetti. Fenerbahçe’nin değeri ise 43 milyon lira azalarak 1.2 milyar liraya geriledi. Beşiktaş’ın İMKB’de işlem gören hisseleri de dün 1.49 oranında değer kaybetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!