Hatay teşviklerde 24'üncü il olmak istiyor

Güncelleme Tarihi:

Hatay teşviklerde 24üncü il olmak istiyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2016 22:19

HÜKÜMETİN, ‘cazibe merkezleri’ olarak ilan ettiği 23 ildeki yatırımları artırmak için hazırladığı yeni teşvik politikasına ilişkin ayrıntıların bu hafta açıklanması beklenirken, 23 il arasında yer almayan Hatay’dan ‘24’üncü il olarak bizi alın’ açıklaması geldi. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Ortadoğu’da yaşanacak olumlu gelişmeleri yakalamak için Hatay’ın güçlenmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Hatay Büyükşehir Belediyesi, Taş Yapı ve Hürriyet gazetesinin bir araya gelerek organize ettiği ‘Hatay Ekonomi Zirvesi’ 18 Kasım’da Hatay’da gerçekleştirildi. Hatay’ın yaşadığı ekonomik zorluklar, Türkiye’nin içinde bulunduğu durum ve dünya genelinde ekonomik gidişatın masaya yatırıldığı organizasyona Hatay Vali Yardımcısı Volkan Köksal, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Taş Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı Antakya Ticaret Odası Başkanı Hikmet Çinçin ve İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz  katıldı. Hatay ekonomisi ve küresel gelişmelerin tartışıldığı panelin moderatörlüğünü Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdür Yardımcısı Sadi Özdemir üstlenirken, konuşmacılar arasında Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Sefer Levent, Hürriyet Gazetesi ekonomi yazarı Uğur Gürses, Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Karadere, Fortune Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Cüneyt Toros yer aldı.

YA HEP YA HİÇ

Haberin Devamı

Hatay’ın içinde bulunduğu durum hakkında katılımcıları bilgilendiren Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfi Savaş, ilin yaşadığı ekonomik sıkıntılar sebebiyle acil olarak destek beklediğini ifade etti. Suriye’de yaşanan iç savaştan en çok etkilenen iller arasında yer aldıklarını açıklayan Savaş, “Toplumlar içinde huzur, güven ve ekonomik kaygılar oluşabiliyor. Hatay’ın bulunduğu coğrafyada ‘ya hep, ya hiç’ kanunları işliyor. Hatay’da olunca en iyisi oluyor. Ancak olmayınca da sıkıntıya düşülüyor” dedi. Hatayda tüm renkler bir arada yaşadığına vurgu yapan Başkan Savaş, “Bunda coğrafyanın çok büyük payı var. Çevredeki ülkelere yakınlığımız ve akdeniz bizim için büyük şansa. Bu şansımız ekonomik olarak da bizi mutlu ederdi. Türkiye’deki ekonomik krizlerden Hatay olarak geçmişte pek fazla etkilenmezdik. Ancak bu durum 5 yıl önce Suriye’de savaş başlayana kadardı. Arkasından Rusya ile ilgili problemler yaşanmaya başladı. Sıkıntılar birbirini takip etti. Hatay ekonomisi bu gelişmelerden bir hayli etkilendi” dedi.

EKONOMİDE SIKINTI VAR

2013’e kadar Hatay’ın Türkiye’nin en büyük yedinci ekonomisine sahip il olduğunun altını çizen Lütfü Savaş, “Ancak öyle sorunlar oldu ki 13-14 ülkeye ihracat yapamaz hale geldik. Belediye Başkanı olarak her yeri geziyoruz. İnsanlarla temas kuruyor ve konuşuyoruz. Bu temaslarımızda görüyoruz ki borç alma ve ödemede büyük sıkıntılar yaşanıyor. Ekonomi gittikçe sığlaşıyor. İpotek gösterilen menkuller ancak yüzde 20’lik değerle fiyatlanıyor. Alınan borcun daha kısa sürede ödenmesini isteniyor. Özel bankalar kredi vermek istemiyor. Küçük esnaf da çok zor durumda” dedi.

Hatay teşviklerde 24üncü il olmak istiyor

DEVLET ELİNİ UZATSIN

Haberin Devamı

“Devlet bize sıcak elini uzatsın” diye Başkan Savaş şu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hatay böyle bir kaybı ilk kez yaşıyor. Bugünlerde zordayız. Hızlıca dibi de zirveyi de görebiliyoruz. Yarın Suriye’deki sıkıntılar bittiğinde Ortadoğu’daki inşayı biz üstlenelim. Ancak bunu yapabilmek için güçlü olmalıyız. Biz istiyoruz ki başta Suriye olmak üzere Ortadoğu’daki kaotik ortam bittiğinde tüm imkanlardan kendimize düşen payı alabilelim. Hükümetin açıkladığı bir teşvik programı var. Burada 23 il olacağı söyleniyor. Ancak bu iller arasında maalesef Hatay yok. Bu iller arasında olabilmek için elimizden geleni yapıyoruz. Bu organizasyondan çıkan sonuçları da raporlaştırıp hükümet yetkililerine sunacağız. Başbakana ileteceğiz. Belki buradan çıkan sonucu görünce Hatay 24’üncü il olarak kabul edilir. Çünkü ilimizin teşviklere ihtiyacı var. Kaos oramı son bulunca elimiz güçlü olmalı ki gelişmelere ayak uydurabilelim.”

Haberin Devamı

Hatay teşviklerde 24üncü il olmak istiyor

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfi Savaş

BU BULUŞMA YANKI UYANDIRACAKTIR

HÜRRİYET gazetesinin Hatay’a çok büyük destekleri olduğunu ifade eden Başkan Lütfü Savaş, “Hürriyet’in destekleri bizim için çok değerli. Ayrıca Taş Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı’nın bu organizasyonun içinde yer alması bizi ayrıca memnun etti. Yaşadığımız sıkıntılara samimiyetle yaklaşan tüm iş dünyasına teşekkür ediyoruz. Üniversitelerden hocalarımız ve ekonomistlerin Hatay’da buluşması ve konuşması yankı uyandıracaktır” dedi. 

BU ZAMANA KADAR HİÇ TEŞVİK ALMADIK

HATAY’ın bu zamana kadar hiç teşvik almadığına değinen Başkan Lütfü Savaş şunları söyledi: “Kahramanmaraş, Osmaniye, Gaziantep, Kilis alıyor. Ancak artık devletin yumuşak eline ihtiyacımız var. Elimizdeki değerleri kaybetmeden bu sıkıntılı günleri atlatmak istiyoruz. Bizim insanımız da Ortadoğu’ya barış geldiğinde bundan faydalanabilsin. Dibi görmeden önlem alınması gerekiyor. Tabi ki bütün iller teşvik alsın ancak bizim de ihtiyacımız var. Bu şehirdeki ekonomi dibe vurursa hiç bir şehrin ekonomisinin ayakta durması mümkün değildir.”

Haberin Devamı

YATIRIM İÇİN HÂLÂ ÇOK ARZULUYUZ, BİZİ KİMSE YILDIRAMAZ 

Hürriyet’in Türkiye’nin kalkınması ve Anadolu’nun ayağa kalkması ile ilgili çok özel bir proje başlattığını ifade eden Taş Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, “Dünyada ve ülkemizdeki ekonomik durgunluğun önünün açılabilmesi, canlandırılabilmesi için Türkiye’nin 81 ilinde Hürriyet ile birlikte iş insanlarının ile bir araya geleceğiz. Bu yüzden Hatay’da düzenlenen Ekonomi Zirvesi’ne Taş Yapı olarak sponsor olduk.

Hatay teşviklerde 24üncü il olmak istiyor

Taş Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı

Türkiye’nin en büyük basın grubuna da bu anlamda sonsuz teşekkür ediyorum. Türkiyenin buna ihtiyacı vardı. Bu organizasyona destek olan ve öncülük eden Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’a da ayrıca teşekkür etmek gerekiyor. Medeni cesaret gösterdi” dedi. İş insanlarının Türkiye’de yaşanan gelişmelerden dolayı moralinin sıfır olduğunu ancak hala yatırım yapmak istediğine dikkat çeken Turanlı, “Çalışanlarımız işten çıkarmak istemiyoruz. Birçok sıkıntı var ve bu sıkıntıları yani kendimizi anlatmak için yapacağımız en güzel etkinlikler bunlardır. Türkiye’nin 81 ilinde iş insanlarının yaşadığı sıkıntıları duyurmak ve yatırımları arttırmak için Hürriyet ile beraber bu organizasyonları yapmak istiyoruz. Ancak burada 81 ilde örgütlenen ticaret ve sanayi odalarına sesleniyorum. Türkiye’nin önünün açılması için siz de elinizi taşın altına koyun” dedi. Türkiye’deki ekonomik krizin ellerini, ayaklarını titrettiğine dikkat çeken Emrullah Turanlı, “Maalesef her gün yeni sıkıntılar çıkıyor. Ancak iş insanları olarak bu sıkıntıların aşılması için gerekini yapmalıyız. Bunun için ise kanunlara ihtiyacımız var. Bir ülkenin kalkınması için 50 yıllık kanunlar gerekiyor. 6 ayda bir kanun değişmemeli. Yatırım için bunlar şart. Geleceği bilmemiz gerekiyor. Yatırımı kanunlara göre yapıyoruz. Ama 6 ay sonra kanun değişiyor. Yatırım yaparken belediyelerin, bakanlıkların kapısına gidiyoruz. Her yerde önümüz tıkanıyor” ifadelerini
kullandı. 

Haberin Devamı

KİMSE BİZİ YILDIRAMAZ

Bir iş insanı olarak Türkiye’nin zor bir süreçten geçtiği bu dönemlerde yatırımlarına devam etmek istediğinin altını çizen Turanlı, “Hatay’a da yatırım yapmak istiyorum. Başkan yatırım yapılacak desin. İhaleye çıksın. Ben de katılacağım. İş insanları olarak kabuğumuza kapanmayalım. Biz yatırım yapmak istiyorsak işte başkan burada. Hatay’da yatırım yapmak istiyorsak başkan önümüzü açacaktır. Bütün derdimiz 80 milyonluk ülkemiz. Sabah bir kalkıyoruz dolar yükselmiş. Ama korkmayacağız. . Anadolunun 81 ilinde iş insanlarının yatırım yapması için belediyelerin ve kamunun onların önünü açması gerekiyor” diye konuştu.

 

Hatay teşviklerde 24üncü il olmak istiyor

Vali Yardımcısı Volkan Köksal 

 

YEREL KALKINMA ULUSAL KALKINMAYI SAĞLAR

VALİ Yardımcısı Volkan Köksal da ekonominin hayatın önemli bir parçası olduğunu söyledi. Güçlü bir ekonominin ‘güçlü bir devlet’ demek olduğunu aktaran Köksal, Türkiye’nin son yıllarda gerçekleştirdiği ekonomik büyümeyle dünyanın sayılı ekonomileri arasına girdiğini anlattı. Köksal, gelişimin ve kalkınmanın sürdürülebilir olması için yerel ve ulusal düzeyde yapılacak çalışmaların önemine değinerek bu kapsamda Hatay’da ekonominin tüm paydaşlarının bir araya getirildiği, ilin ekonomisinin mevcut durumu ve yapılması gerekenlerle ilgili düzenlenen toplantının önemli olduğunu dile getirdi. Hatay’ın ülke ekonomisine ciddi katkılar sağladığını vurgulayan Köksal, “Son yıllarda yaşadığı sıkıntılara rağmen güçlü ekonomisiyle Hatay Türkiye’nin ilk on ili arasında yer almaktadır. Hatay’ın ekonomik hayatı ticaret, tarım, sanayi, ulaştırma ve inşaattır. Demir çelik mamulleri, otomobil filtresi, tarım araç ve gereçleriyle tarımsal ürünler başta olmak üzere yaş sebze meyve, narenciye üretim ve ihracatı yoğun olarak yapılmaktadır. İlimiz, Türkiye’nin rekabetçi yapısını güçlendiren önemli sanayi kentlerinden biri olmakla birlikte lojistik ve turizm sektöründe de önemli ekonomik potansiyele sahiptir. Sahip olunan bütün bu avantajları, potansiyeli doğru ve verimli şekilde kullanmak bizim asli görevimizdir” değerlendirmesinde bulundu. Hatay tarih boyunca önemli bir ticaret merkezi olduğuna dikkat çeken Vali Yardımcısı Köksal şu ifadeleri kullandı: “Ticaret, tarım, sanayi, ulaştırma, nakliyecilik ve inşaat Hatay’ın lokomotif sektörler arasındadır. Hatay sahip olduğu değerleri korurken yeni projeler de geliştirecektir. Yerel kalkınma, ulusal kalkınmayı da olumlu etkileyecektir. Şehirlerin ekonomik gelişmeleri hızlandırmaları adına burada yapılacak konuşmalar bize rehberlik edecektir.” 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!