Hastanede işçi eylemi

Güncelleme Tarihi:

Hastanede işçi eylemi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2015 00:30

MALTEPE Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin 6 Aralık’ta işten çıkardığı 98 işçi, 25 gündür çadırda eylem yapıyor.

Haberin Devamı

İşçilerin neredeyse tamamı temizlik işlerinde görevli personellerden oluşurken, aralarında engelli çalışanlar da bulunuyor. İşçiler, sendikaya üye oldukları gerekçesiyle işlerine son verildiğini öne sürerken, hastane yönetimi böyle bir durumun olmadığını, hastanedeki temizlik işlerini taşeron firmaya devrettikleri için bu kararı aldıklarını savundu.

EYLEM DEVAM EDECEK

Hastanede işçi eylemi

İşçilerin performansaları düşük olduğu bahanesiyle üniversite yönetimi tarafından işten çıkarıldığını iddia eden DİSK Eğitim Örgütlenme Uzmanı Erdoğan Demir, “Asıl neden sendikaya üye olmaları. İşten çıkarılanlar arasında 15 yıldan fazla süredir aynı kurumda çalışanlar var. Yeni mi anlaşıldı performansları düşük olduğu. Engelli çalışanları bile çıkardılar. Üniversite rektörü ile yaptığımız görüşmelerde bize, ‘Kurumda sendikalı istemiyoruz’ dediler. Ancak gerekçe olarak performans bahanesini ortaya attılar. İşten çıkarılanların hepsi temizlik alanında çalışan kadrolu personel. Onların yerine 2 hafta boyunca ‘gündelikçi’ çalıştırdılar. Ancak son 1 haftadır anlaştıkları bir taşeron firmanın elemanları çalışıyor” dedi. Hastanede hâlâ çalışan 50 DİSK üyesi olduğuna değinen Demir, ‘Onları neden işten çıkarmadılar’ sorumuza şu şekilde cevap verdi: “Onlar kritik görevlerde çalışıyor. Kimi hemşire, kimi ameliyathane sorumlusu.” Kalan işçilere sendikadan ayrılmalar karşılığında bazı şeyler teklif edildiğini iddia eden Demir, “Birim müdürleri ‘sendikadan ayrılın maaşınızda 100 lira iyileştirme yapalım. Ya da tek seferlik 500-1000 lira para ödeyelim’ diyor. Onlara da baskı yapılıyor. 30 gün boyunca çadırda olacağız. Yılbaşı gecesini çadırda kutladık. Eğer sonuç alamazsak işe iade davası açacağız” dedi.
İşçilerin ve DİSK yetkililerinin iddiaları üzerine ulaştığımız Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Müdürü Hasan Köse ise, işten çıkarılanların sendikalı olup olmadıklarını bilmediklerini, işten çıkarma işlemi sonrası öğrendiklerini ifade etti. Hastanede artık temizlik gibi yan işleri taşeron firmalara verme kararı aldıklarını dile getiren Köse, “Hastanemizde hâlâ sendikalılar var. Eğer sendika ile ilgili bir problem olsa onları da çıkarırdık. Hastane yönetimi olarak bu tip işlere yoğunlaşmak istemedik. Biz sadece sağlığa odaklanmak istiyoruz. Bu yüzden böyle bir karar aldık. Ancak işten çıkarılan kimseyi mağdur etmedik. Hepsinin haklarını sonuna kadar ödedik” dedi. İşten çıkarılanlara ilk olarak taşeron firmada da çalışmayı teklif ettiklerini söyleyen Köse, “Ancak kabul etmediler. Sadece işten çıkarılanlardan 15 kişi taşeron firmada çalışmayı kabul etti. Maaşları dahi düşmüyordu. Aksine yol paraları bile ödeniyordu. Yine de kabul etmediler” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!