Hasarın tamamı Haziranda ödenecek

Güncelleme Tarihi:

Hasarın tamamı Haziranda ödenecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2023 07:00

Kahramanmaraş’ı ziyaret eden Türkiye Sigorta Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri yaptıkları açıklamada haziran sonu itibarıyla tüm hasar ödemelerinin biteceğini söyledi. Bölgede sigortalılık oranının düşük olduğunu belirten sektör temsilcileri, toplam sigortalı hasarın 76 milyar TL olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

DEPREM bölgesinde toplam sigortalı hasar 76 milyar TL olurken, sigorta şirketleri hasarın 6 milyar TL’sini ödedi. Depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş’ı ziyaret eden Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Yönetim Kurulu, hem incelemelerde bulundu hem de reel sektör temsilcileri ile bir araya gelerek sorunlarını dinledi. Sektör temsilcileri, yaptıkları açıklamada, deprem bölgesinde sigortalılık oranlarının düşük olduğuna değinerek, topyekûn sigorta seferberliğine ihtiyaç olduğuna dikkat çekti.

SİGORTALILIK ORANI DÜŞÜK

TSB Başkanı Atilla Benli, deprem bölgesinde 76 milyar TL’lik sigortalı hasar olduğunu, bunun da 6 milyar TL’sinin ödendiğini ve haziran sonu itibariyle tüm hasar ödemelerinin biteceğini açıkladı. Benli, açılan hasar dosya sayısının 70 bine yaklaştığını, bunun yarısının tamamlandığını belirterek, “Asıl sorun, bu bölgede sigortalılık oranının düşük olması. Kaskoda yüzde 17, konutta yüzde 20, ticari kesimde yüzde 50’lerde sigortalılık oranı var. Ortalamaya baktığımızda ise deprem bölgesinde sigortalılık oranı yüzde 25’lerde. 76 milyar TL’nin üç dört katı fazla hasar olsaydı da sektör bunu ödeyecek güçte. Bizim tek sıkıntımız, az sigortalılık oranı. Poliçe olduktan sonra bizim çözemeyeceğimiz bir sorun yok. Ama poliçe olmayıp veya poliçe eksik olup, yanlış sigorta teminatlarıyla yaptırılan poliçelerde sonradan risk gerçekleştiğinde sıkıntılar yaşıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

KASKO HASARI 5 MİLYAR TL

Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, deprem bölgesinde yaşanan en büyük sorunun eksik sigortadan kaynaklandığına dikkat çekerek, “Sigorta eksik teminatla yapıldığı zaman tazminat ödemesi de aynı oranda eksik yapılıyor. DASK poliçelerinde gerçek metrekarelerin altında yapılan poliçeleri gördük. Sigortalılarımız aslında iyi bir ürün aldığını düşünürken belki tahmin ettiğinin altında ürünler aldıklarını gördüler. Aslında bu depremin ortaya çıkardığı böyle durumlar oldu” dedi.

Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar, deprem bölgesindeki kasko sigortalarına değinerek, Türkiye genelinde yüzde 25’ler civarında olan sigortalılık oranının deprem bölgesinde yüzde 17’lerde olduğunu, 3 milyon 150 bin aracın sadece 439 bini kaskolu olduğunu kaydetti. Toplam 76 milyar TL’lik sigortalı hasarın içinde 5 milyar TL’sinin kasko sigortalarından kaynaklandığına dikkat çeken Yaşar, “Şu ana kadar da 600 milyon TL civarındaki bir rakamı sigorta şirketleri ödemiş durumda” dedi.

Haberin Devamı

BNP Paribas Cardif CEO’su Cemal Kişmir, deprem bölgesinde toplam 3 milyon 800 bin adet hayat ve ferdi kaza poliçesi bulunduğunu, bunların da yüzde 80’inin banka bağlantılı sigortalar olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “Alınan kredilerinden dolayı yapılan hayat sigortaları burada çok büyük bir teminat tutuyor ve şu anda hasarlar ödeniyor. Sektör yaklaşık 300 milyarlık TL’lik bir teminat vermiş durumda. Bize gelen rakamlara baktığımızda şu ana kadar yaklaşık 26-27 bin tane hasar başvurusu yapılmış. Toplam teminat tutarına bakıldığında ise 1 milyar TL civarında. Vefat sayısının artması ile bu rakam daha da yukarı gidecektir. Sigorta sektörü 500 milyarlık tazminat ödemek üzere ve bunun üçte birini ödedi.”

Haberin Devamı

BES’TEN AYRILMADILAR

Allianz Yaşam ve Emeklilik Genel Müdürü Taylan Türkölmez, ise konuşmasında bireysel emeklilik sistemine değindi. Deprem bölgesinde toplamda 1.3 milyona yakın BES katılımcısı ve toplamda da 30 milyar TL’ye yakın fon büyüklüğü olduğuna dikkat çeken Türkölmez, şu açıklamaları yaptı: “Deprem nedeniyle katılımcıların sistemden çıkış oranlarına baktığımızda farklı bir tablo ile karşılaştık. Deprem bölgesindeki sistemden ayrılma oranı Türkiye ortalamasının çok altında. Yani katılımcılar, BES planlarına başvurmamış; birikimlerimi alıp da ben bunu kullanayım dememiş, bozdurmamış.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!