Harran domates Avrupa pazarında

Güncelleme Tarihi:

Harran domates Avrupa pazarında
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2009 09:10

Şanlıurfa'dan, jeotermal enerjiyle ısıtılan seralardan iç pazara sunulan ürünlerin yanı sıra bu yıl Almanya ve Rusya'ya 1 milyon dolarlık domates ihracatı hedefleniyor.

Haberin Devamı

Pamuk, buğday, kırmızı mercimek ve mısır üretiminde Türkiye'de ilk sıralarda yer alan Şanlıurfa'da, son yıllarda seracılık sektörü de yavaş yavaş gelişiyor. Daha önce tarımsal alanda daha çok pamuk ve hububat ürünlerinin pazarlandığı kentte, son dönemlerde seralarda üretilen ürünleri, Türkiye'deki çeşitli illere pazarlamanın yanında, domates ve biber gibi bazı sebzeler ihraç da ediliyor.

GAP Seracılar Birliği Derneği Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Müslüm Yanmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sektörün ildeki son durumunu değerlendirdi.

Yanmaz, Şanlıurfa'da Karaali köyünde toplam 150 dekarlık 7 ayrı tesiste jeotermal enerji kullanılarak modern şartlarda domates, biber, patlıcan, salatalık ve “iç mekan süsü bitkisi” yetiştirildiğini belirtti.

Ürünlerin iç pazara sunumunun yanı sıra Rusya ve Almanya'ya da bölgedeki seralardan domates ihraç ettiklerini aktaran Yanmaz, “Bu yıl Almanya ve Rusya'ya 1 milyon dolarlık ihracat yapmayı hedefliyoruz” dedi.

EKONOMİK KRİZİN ETKİLERİ

Küresel ekonomik krizin etkilerine değinen Yanmaz, “Rusya'daki devalüasyon ihracatçıları zarara uğratıyor. Bu nedenle domates ihracatı durma noktasına geldi. Dış ve iç piyasada daralma var” diye konuştu.

Döviz kurunun yükselmesi, ürün fiyatlarının düşmesi, gübre fiyatlarındaki artışın da üreticilerin karlılığı ciddi oranda düşürdüğünü dile getiren Yanmaz, “Bütün bunlar haliyle yatırımları durdurma noktasına getirdi” şeklinde konuştu.

Küresel krizin boyutlarının hala tam olarak netleşmediğini ifade eden Yanmaz, şöyle devam etti:

“Ancak, doğru tespitler yapılır, yatırım yeri ve iklim ön koşul olarak kabul edilir ve sera yatırımı bu faktörlere göre planlanırsa, sağlıklı üretim yapılabilir. Bu ürünlerde pazar problemi yaşanmayacağından seracılık krizde de fırsata dönüştürülebilir. Nitekim Karaali bölgesinde şu anda 30 dekarlık bir sera yatırımı daha başlatılmış durumda. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi kapsamında, derneğimize üye firmalar tarafından başlatılan yatırımlar, önümüzdeki dönemde de artarak devam edecek.”

“ÜRETİCİLERE ÖNERİLER”

Yeni yatırımlarda dünya ölçeğinde kabul gören standartların uygulama zorunluluğunun bulunduğunu vurgulayan Müslüm Yanmaz, “Seralarda en önemli sorun, seranın kendisinden kaynaklanıyor. Sera mutlaka tepeden havalandırmalı ve ısıtma sisteminin olması gerekiyor. Aksi takdirde yatırımın karlılığa dönüşmesi mümkün olamıyor” dedi.

Günümüzde bazı yerlerde standartlara uyulmadan seracılık yapıldığına dikkati çeken Yanmaz, şunları kaydetti:

“Yanlış tercihler her işte olduğu gibi seracılıkta başarıyı imkansız hale getiriyor. 5-6 yıllık bir zaman diliminde modern yüksek hacimli seraların önemi ortaya çıktı. Gümrük kapılarından dönen ürünler, sağlıklı koşulları, havalandırması ve ısıtması yeterli olmayan seralardan kaynaklanıyor. Seracılıkta en büyük girdi maliyetini ısıtma kalemi oluşturuyor. Bu çerçevede alternatif enerji kaynaklarından maksimum şekilde istifade edilmeli. Güneşlenme bakımından ülkemizde ilk 5 şehirden biri ve jeotermal kaynağın bulunduğu Şanlıurfa, bu nedenle seracılıkta çok önemli avantajlar taşıyor.”

Şanlıurfa'da tarımsal sulama kuyusu açmak isteyen bir çiftçi tarafından Karaali köyünde gün yüzüne çıkarılan jeotermal su kaynağından, Şanlıurfa İl Özel İdaresince yaptırılan termal kaplıcaların yanı sıra birkaç firma tarafından da o tarihten bu yana seracılık faaliyetleri yürütülüyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!