Hamsi bolluğu geçen yılı geçti

Güncelleme Tarihi:

Hamsi bolluğu geçen yılı geçti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2023 07:00

AV yasağının 1 Eylül’de sona ermesiyle Marmara Denizi’nde hamsi bolluğu yaşanıyor. Bu yıl bir hafta içinde 747 ton 651 kilogram hamsi avlanırken; bu oranın geçen yıl 416 ton 756 kilogram olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Hamside 2 kat artış görülürken geçmiş dönemde 130 ton 277 kilogram olan palamudun bu sene hiç olmaması ise dikkat çekti. İBB İSYÖN A.Ş. Genel Müdürü Hamdi Arpa konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu sene hamside Marmara Denizi’nde bolluk var.  Bu zaten beklediğimiz bir gelişmeydi. Gelen ürünün yaklaşık yüzde 70’ini hamsi oluşturuyor. Geçen yıl bu rakamlar daha düşüktü. Şu ankinin yüzde 50’sine yakın daha az bir miktarda balık gelmişti.Geçen yılın başat balığı palamuttu. Bu yıl palamut beklemiyoruz ve ilk gösterge de palamudun olmayacağını doğrular nitelikte” dedi.

‘PALAMUT DIŞINDA HER BALIĞI BEKLİYORUZ’

Gürpınar Su Ürünleri Balık Hali’ni balık piyasasının belirlendiği bir merkez olarak tanımlayan Arpa, sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada şu anda Marmara Denizi’nde sadece hamsi çıkıyor Karadeniz henüz hamsiye başlamadı. Bu nedenle Karadeniz’deki birçok tekne ve Marmara’daki birçok tekne burada avcılık yapıyor. Umudumuz avlanan hamsi miktarının daha çok artması, masrafların daha azalması.”

Haberin Devamı

FİYATI 50 LİRAYA DÜŞTÜ

Rize’de kilosu geçen hafta 100 liradan satılan hamsi ve istavritin fiyatı da düştü. İstavritin fiyatı 50 liraya kadar gerilerken, hamsinin fiyatı 50 ile 70 lira arasında tezgahlarda yerini aldı. Balıkçı Yaşar Karasüleyman, deniz suyunun biraz soğuması gerektiğini belirterek, “Bu sene hamsi 20 liraya kadar düşecek” dedi. Balık almak için gelen Musa Ökten, “Bu sene hamsiden beklentimiz fazla” diye konuştu. Murat Temiz de “Kış aylarında bu kadar iyi hamsi görmedim. Böyle giderse kışın daha iyi olabilir” dedi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!