Halktan Derviş'e de programına da destek

Güncelleme Tarihi:

Halktan Dervişe de programına da destek
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2001 00:00


Haberin Devamı

Strateji Mori'nin yaptığı araştırmaya göre, halkın yüzde 62'si Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'i destekliyor. Vatandaşların yüzde 63'ü de Derviş'e güveniyor.

Vatandaşlar Derviş'in liderlerden ayrı olarak, tek başına açıklama yapmasına, programı konusunda sivil toplum kuruluşlarının görüşlerini almasına da destek verdiler.

Ekonomik kriz sonrasında, Dünya Bankası Başkan Yardımcılığı'nı bırakarak, Türkiye'ye gelip Devlet Bakanlığı koltuğuna oturan ve ekonominin yeni patronu olan Kemal Derviş, daha ilk günlerden halkın desteğini kazandı. Derviş, kamuoyu araştırmasında aldığı olumlu ‘yüzde’lerle bir çok politikacı ve bürokrata parmak ısırttı. Strateji Mori'nin önceki gün temsili örneklemle yaptığı araştırmaya katılanların yüzde 62'si Derviş'i desteklediğini, yüzde 63'ü de Derviş'e güvendiğini söyledi.

Türkiye'ye 1 Mart Perşembe günü gelen Derviş'in bakanlığı ertesi gün açıklandı. Yeni ekonomik programı açıklamadan önce sendikalardan başlayarak, STK'ları dolaşıp destek arayan Derviş, bu görüşmelerdeki tavırlarıyla herkesin takdirini kazandı. Ekonomik krizin güçlüklerine alışmaya çalışan Türk halkının umudu haline gelen Derviş'in, olumlu izlenim kazanmasının başlıca nedeni ise siyasi ve maddi çıkar peşinde olmamasından kaynaklandı. Yemin edene kadar kendi masraflarını karşılayan Derviş, krizin psikolojik tedavisi için de Türkiye'ye birebir geldi.

GÜVENDE PARMAK ISIRTACAK SONUÇ

Derviş, Strateji Mori şirketinin yaptığı araştırma sonuçlarında destek ve güven konusunda, birçok kişiye parmak ısırtacak yüzdelere ulaştı. Araştırmaya katılanlar, ‘‘Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'in bu göreve getirilmesini ne derece destekliyorsunuz?’’ sorusunda yüzde 61.51 oranında ‘destekliyorum’ yanıtı verdiler. Derviş'in aldığı bu yüzde 62'ye yakın destekle, Türkiye'de oy oranı, yüzde 10'lu rakamlarla ifade edilen, siyasi partileri ve birçok siyasetçiyi geride bıraktı. Derviş'i ‘Desteklemiyorum’ diyenler yüzde 21.21'de kalırken, ‘Ne destekliyorum, ne desteklemiyorum’ yanıtını verenler yani ‘ortada’ kalanlar yüzde 11.96 oldu. Yüzde 5.83 ise fikri olmadığını söyledi.

Derviş, güven konusunda da Türkiye'de az görülür bir yüzdeye ulaştı. Araştırmaya katılanların yüzde 62.89'u Derviş'e güvendiğini söyledi. Güvenmeyenlerin oranı ise yüzde 20.41'de kaldı. Bu yüzdeler, her 5 Türk'ten 3'ünün Derviş'e güvendiğini, sadece 1'inin güvenmediğini gösterdi. ‘Bugüne kadar edindiğiniz bilgiler ışığında düşündüğünüzde, kendisine ne derece güveniyorsunuz?’ sorusuna ‘ne güveniyorum, ne güvenmiyorum’ diyenler yüzde 11.54 olurken, yüzde 6.16 da ‘fikrim yok’’ dedi.

PROGRAMA HALKIN YARISINI İNANDIRDI

Türkiye'nin yaşadığı ekonomik krizin tüm gelir gruplarını etkilediği bir dönemde, kamuoyunda tanındıktan bir kaç gün sonra ekonomik programının sadece ana hatlarını açıklayan Derviş, programa şimdiden yüzde 50 destek aldı. Araştırmaya katılanların yüzde 50.62'si ‘‘Derviş'in ekonomiden sorumlu bakan olarak göreve gelmesinden sonra açıkladığı ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?’’ sorusunda ‘evet’ dedi. Programa inanmayanlar yüzde 36.13'de kaldı. Yüzde 13.25'in ise bir fikri yok.

Araştırmaya katılanların yüzde 45.91'i ekonomik durumun 12 ayda ‘daha iyi olacağı’nı söyledi. Yani, ekonomik programa inanan Türkiye'nin yarısına yakın bir grup, geleceğe güvenle bakıyor. ‘Önümüzdeki 12 ay içinde ülkenin ekonomik koşullarının aynı mı kalacağını, daha mı iyi olacağını, daha mı kötü olacağını düşünüyorsunuz?’’ sorusunda yüzde 33.87 ‘daha kötü olacak’ derken, yüzde 10.60 ise ‘aynı kalacak’ dedi. Deneklerin yüzde 9.62'si ise kararsız kaldı.

SİVİL TOPLUM TURUNA OLUMLU BAKIŞ

Derviş'in programı görüşmek için STK'ları dolaşması da Türk halkının takdirini kazandı. Araştırmaya katılanların yüzde 82.92'si ekonomik programın başarısı için STK'ların görüşlerinin mutlaka dikkate alınması gerektiğini ifade etti. Yüzde 11.15 ise STK'larla görüşmeyi, vakit kaybı olacağı nedeniyle gereksiz buldu. Bu konuda yüzde 5.93 fikri olmadığını söyledi. Bu yanıtlar Derviş'in STK turlarıyla da halktan destek aldığını ortaya çıkardı.

Liderler dışında yaptığı açıklamalara % 53 destek

Deneklere, Derviş'in hükümeti oluşturan siyasi parti liderlerinden ayrı olarak, tek başına açıklama yapmasını destekleyip, desteklemedikleri de soruldu. Bu soruya yüzde 53.66 ‘destekliyorum’, yüzde 7.14 ‘Ne destekliyorum, ne desteklemiyoruml’ dedi. Derviş'in tek başına açıklamalarını yüzde 28.88 desteklemedi. Bu konuda karar veremeyenler ise yüzde 10.32 oldu.

500 kişi yanıtladı

Strateji Mori'nin zaman zaman yaptığı ‘Gündem Araştırması’nın sonucu olan kamuoyu araştırmasına 500 kişi katıldı. Önceki gün Türkiye'nin değişik illerinde, değişik gelir grubu ve eğitimdeki 500 kişiyle telefonla konuşularak, Derviş'le ilgili sorular soruldu. Şirket yetkilileri, rastlantısal olarak aranan 500 kişinin, konumları itibariyle kontrol edildiğini ve denek grubun, Türkiye'nin demografik yapısını temsil ettiğini söylediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!