Halkın ekmeğiyle oynatmam

Güncelleme Tarihi:

Halkın  ekmeğiyle  oynatmam
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2017 22:10

Hürriyet’te dün yayınlanan ‘Ekmek katkı maddesinde GDO çıktı’ haberi üzerine Tarım Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık dün test için Adana’daki tüm fırınlardan numune alındığını açıkladı. Bakan Çelik de “GDO’lu ekmek yedirmem, araştırıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Hürriyet’in ortaya çıkardığı “ekmek katkı maddesinde bulunan GDO”yla ilgili olarak net konuştu ve “Halkın ekmeğiyle oynatmam” dedi. Çelik, tüm denetimlerin yapıldığını ve 2 gün içinde sonuçların ortaya çıkacağını belirtti.

SABAH 07.00’DE BAŞLADIK

Adana’da bir firma tarafından üretimi yapılan ve ekmeği olduğundan hacimli gösteren ve geç bayatlatan ekmek katkı maddesinden GDO’lu (genetiği değiştirilmiş organizma) soya çıkmasıyla ilgili olarak konuşan Çelik, “GDO’lu ekmek yedirilmesine izin vermeyeceğim” dedi. Olayı bütün boyutlarıyla araştırdıklarını ifade eden Çelik, “Sabah 07.00 itibariyle Adana’daki tüm fırın ve satış yerlerinden numune aldırdık. Hepsini inceliyoruz. Sonuçlar iki güne çıkacak. Çarşamba günü açıklamayı yaparız” diye konuştu.

Haberin Devamı

DENETİMLER EKSİKSİZ

Avrupa ve Amerika’da izin verilmesine karşın Türkiye’de GDO’nun gıda maddelerinde kullanılmasına izin verilmediğini anımsatan Çelik, “Söz konusu laboratuvar sonucu ekmekten mi, katkı maddesinden mi olmuş, ona da  baktırıyoruz. Haberde bahsedilen firmayı daha önce 9 kez denetlemişiz. Hiçbir olumsuzluk görülmemiş. Tedarikçi firmalar da denetimden geçiriliyor. Bu konuda bakanlık olarak son derece duyarlıyız” dedi. Bu olayın katkı maddelerinin üretilmeden önce izne bağlanması gerektiği gerçeğini de ortaya çıkardığını söyleyen Çelik, “Buna sadece ticari faaliyet olarak bakılamaz. Tarım Bakanlığı’nı ilgilendiren boyutu var. Konu et, süt, ekmek olunca çok önemli. Denetimleri eksiksiz yapıyoruz” dedi.

 112 ÜRÜNDE TESPİT EDİLDİ

Tarım Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da Türkiye’de GDO’nun gıda maddelerinde kullanımının yasak olduğu anımsatıldı. Yasaya aykırı davrananlar için 5 yıldan, 12 yıla kadar hapis cezası öngörüldüğünün belirtildiği açıklamada şöyle denildi:

“Bu çerçevede, 2016 ve 2017 yıllarında 12 bin 286 GDO denetimi yapıldı. Bu denetimlerde soya içeren 112 üründe GDO tespit edildi. İlgililer hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. 2016 ve 2017 yıllarında Adana’da 29 GDO denetimi yapıldı. Bunlardan sadece birinde etsiz kıyma olarak tarif edilen soya eti kıyması denetiminde GDO tespit edildi ve öngörülen cezai işlemler yapıldı. “

Haberin Devamı

TEKRAR NUMUNE ALINDI

Habere konu olan firmanın da daha önce denetlendiği ve bir olumsuzluk görülmediği belirtilen açıklamada, haber üzerine yeniden numune alındığı ve çıkan sonuçların kamuoyuyla paylaşılacağı ifade edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!