Halis Ağa'dan kafa karıştıran operasyon

Güncelleme Tarihi:

Halis Ağadan kafa karıştıran operasyon
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

Halis Toprak Holding, kafaları karıştıran bir ‘yeniden yapılanma’ operasyonu başlattı. Holding, grup şirketlerinden Toprak Seniteri ile birleştiğini ve Halis Toprak Holding adının da artık Toprak Seniteri olarak değiştiğini açıkladı. Holding yetkilileri, bu birleşme sonrasında yeniden Halis Toprak Holding'i kurmak için çalışmalara başladıklarını söylediler.

HALİS Toprak Holding bünyesindeki Toprakbank tarafından İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na (İMKB) gönderilen bir açıklama kafaları karıştırdı. Açıklamada, Halis Toprak Holding'in, grup şirketlerinden Toprak Seniteri A.Ş. ile birleştiği ve bu birleşme sonrasında Halis Toprak Holding'in adının da artık Toprak Seniteri olarak değiştirildiği bildirildi.

Bu açıklama, hem piyasalarda hem de iş dünyasında kafaların karışmasına ve ‘Durup dururken Halis Toprak Holding’in neden kendisini ortadan kaldırdığı' sorusunun sorulmasına neden oldu.

Dün Toprak Grubu'nun bankası olan Toprakbank tarafından borsaya gönderilen açıklamanın yayımlanmasından sonra Halis Toprak Holding'in lağvedildiğine yönelik söylentiler yayıldı. Açıklamada ‘‘Halis Toprak Holding, Toprak Seniteri'yi tüm aktif ve pasifleriyle devralırken, şirketin Toprakbank'ın sermayesindeki yüzde 31.1269'una karşılık gelen 14 trilyon 169 milyar 574 milyon 80 bin lira nominal değerindeki hisse senedi de diğer aktiflerle birlikte Toprak Holding'e intikal etti. Toprak Holding'in ünvanı da, devralınan Toprak Seniteri ve Turizm İşletmeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. olarak değiştirildi’’ denilmesi kafaları karıştıran söylentinin temel taşını oluşturdu.

YASAL ZORUNLULUK

Ancak Toprak Grubu'ndaki gelişmeler biraz daha farklı. Holdingin, iştirak ettiği bir sanayi kuruluşu olan Toprak Seniteri ile bu şirketin üretim tesislerini de kapsayacak şekilde birleşmesi yasal olarak Halis Toprak Holding'in ortadan kalkması zorunluluğunu doğurdu.

Toprak grubundaki söz konusu birleşme sonrasında Halis Toprak Holding'in ana sözleşmesinde yer alan faaliyet konularına, Toprak Seniteri'in faaliyet alanlarını dahil etmek gerekiyordu. Türk Ticaret Kanunu'na (TTK) göre yapılması gereken işlemler sonrasında, Halis Toprak Holding doğrudan üretim yapan bir holding konumuna geliyordu. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü Ticaret Sicili Nizamnamesi'ne göre holdingler doğrudan üretim yapamayacağından Halis Toprak Holding'in adı Toprak Seniteri olarak değiştirildi. Toprak Seniteri, grubun bütün seramik ve vitrifiye işlerini kapsayan bir şirket görünümünde bulunuyor.

YENİ HOLDİNG

Yaklaşık 4 aydır sürdürülen çalışmalar sonucunda gerçekleştirilen birleşmenin ortadan kaldırdığı Halis Toprak Holding ise yeniden kurulacak. Bu konuda yapılan açıklamada, bugünlerde sürdürülen kuruluş çalışmalarının tamamlanmasını takip eden günlerde Toprak grubu için önemli olduğu belirtilen Halis Toprak Holding, yeniden yapılma çalışmaları çerçevesinde kurularak faaliyete geçirilecek. Sözkonusu birleşme sonrası, Toprakbank'ın ortaklık yapısı yüzde 9.4804 Halis Toprak, yüzde 32.6832 Toprak Seniteri, yüzde 51.4684 Toprak Kağıt, yüzde 1.1388 Toprak İnşaat, yüzde 0.1283 Toprak Seramik Pazarlama, yüzde 5.1008 halka arz oldu. Şirketin diğer hissedarlarından Toprak Kağıt Pazarlama'nın 241 bin 920 lira, 93 ortağının da 16 milyon 665.6 bin lira nominal değerde hissesi bulunuyor.

Toprakbank'ın yeni hisse yapısı

Halis Toprak: % 9.4

Toprak Seniteri: % 32.6

Toprak Kağıt: % 51.4

Toprak İnşaat: % 1.1

Toprak Seramik: % 0.1

Halka açıklık oranı: % 5.1

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!