Hakkári İstanbul gibi olursa gerçek başarıyı yakalarız

Güncelleme Tarihi:

Hakkári İstanbul gibi olursa gerçek başarıyı yakalarız
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2006 00:00

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 4 yılda Doğu ve Güneydoğu’nun altyapısı için 7.5 milyar YTL harcadıklarını söyledi. Erdoğan, "Ne zaman Van, Hakkari, Diyarbakır, Kars gibi illerimiz İstanbul gibi olursa o zaman kendimizi başarılı sayarız" dedi.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) Genel Kurulu’nda, geri kalmış yörelere dikkat çekti. Erdoğan, "Bugün İstanbul ne ise Van, Diyarbakır, Hakkari de öyle olmalı. Bunu başardığımızda, ’Biz bu işi başardık’ diyebiliriz. Aksi taktirde sadece bu işin lafını yaparız. Nereden başlayacak bu iş? Eğitimden, sağlıktan başlayacak. Adaleti, emniyeti, yolu, plan noktasındaki konutları, hayvancılık, tarım, bütün bunların AB standartlarına uygun şekilde yürütülmesi, girişimcilerimizin bölgelerde huzurlu bir şekilde yatırım yapmaları suretiyle, buraları istihdam noktasında çok daha farklı hale getirilmesiyle başaracağız" dedi.

ŞEHİR GÖBEĞİNDE BESİCİLİK: Erdoğan, geçen hafta Doğu Anadolu’da Artvin, Hakkari gibi illere gittiğini hatırlatarak, şöyle konuştu: "Oralar; Van, Kars, Hakkari, Diyarbakır, Artvin gelişmişlikte, ekonomide İstanbul’un kaçta kaçı biliyor musunuz? Yüzde 75’i mi değil, yüzde 50’si mi değil, yüzde 25’i mi değil. Düşünün ki hálá merkezinde içme suyu olmayan şehirlerimiz var. Hálá ortasında besicilik yapılan şehirlerimiz var. Biz bu zamanda yolu suyu olmayan köy kalmamış olmasını isterdik. Hálá bunlarla uğraşıyor olmak istemezdik. Bunu çözmek de öyle az kaynaklarla olmuyor. Bakın son 4 yılda Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun altyapı sorunları için 7.5 milyar YTL harcamışız. Sosyal yardımlar hariç."

BU ŞEHİRLER DURURKEN YÜRÜNMEZ: Erdoğan, ülkenin her yerinin aşağı yukarı aynı standartlara ulaşması gerektiğini, bunun ülkeyi çok daha güçlendireceğini belirtti. Son dört yılda bu açıdan önemli adımlar attıklarını anlatan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ülkemiz bu dönemde güven ve istikrara kavuştu. Bunun değerini çok iyi bilmeliyiz. Bütün şehirlerde ekonomik hareketlilik var. Özel sektörümüz her yerde dinamizm gösteriyor. Ancak birçok kentimizde çok önemli altyapı sorunları hala duruyorken yürüyemeyiz. 2007 sonunda yolsuz ve susuz köy kalmayacak."

TÜRKİYE GÜNDEM BELİRLİYOR: Türkiye’nin istikrarı yakaladıktan sonra gündemi belirlenen değil, dünya ve bölge gündemine katkı sağlayan ülke konumuna yükseldiğini kaydetti. Erdoğan, herkesin krizlerden önemli dersler çıkardığını bu nedenle de herkesin sorumluluklarını tam olarak yerine getirmesi gerektiğini belirtti. Sadi ÖZDEMİR

Lübnan’dan yardım çağrısı aldık

DIŞ Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde faaliyet gösteren Türk-Lübnan İş Konseyi Başkanı Mehmet Habbab, Lübnan’dan yardım çağrısı geldiğini, DEİK’ten yardım talep edildiğini söyledi. Habbab, ekonomik ilişkilerin mahvolduğunu, ne olacağını bilemediklerini ifade ederken, "Şu anda alt yapı tamamen tahrip olmuş. Bir elektrik santralı kaldı. O da giderse, elektrik de kalmayacak" dedi. Lübnan’da Türkiye’den çok fazla yatırım yapan olmadığını, 30-40 firma bulunduğunu ifade eden Habbab, "Türk yatırımları pek zarar görmedi. Daha çok ticaret yapıyoruz, mal sevk ediyoruz" diye konuştu. Habbab, iki ülke arasındaki ticaret hacminin yıllık 400 milyon dolar civarında olduğunu kaydetti. Ülkedeki hasara ilişkin soruya karşılık Habbab, "1 milyar dolara yakın bir tahribat oldu. Bir de turizm mahvoldu" dedi.

DEİK’in yeni yönetim kurulu belirlendi

DIŞ Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) Olağan Genel Kurulu’yla yeni yönetim kurulu belirlendi. DEİK’in yeni yönetim kurulu şu isimlerden oluştu: "Rifat Hisarcıklıoğlu, Rona Yırcalı, Bülent Koşmaz, Halim Mete, İbrahim Çağlar, Cem Kozlu, Engin Tuncay, Hasan çolakoğlu, Şaban Baş, Hasan Ali Kilci, Mustafa Boydak, Ömer aydın, Mustafa Barukçuoğlu, Hasan Bengü, Erdal Eren, Gülsüm Azeri, Ömer bolat, Bayaran Ulusoy, Ferit Şahenk, Zeynep Bodur Okyay, Selim Egeli, Tuğrul Erkin, Oktay Varlıer, Pro.Dr. Çelik Kurdoğlu, Zeynel Abidin Erdem ve Çiğdem Tüzün."

DEİK’in hedefi daha çok küresel oyuncu yaratmak

DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, DEİK’in yeni dönemde, katma değeri ve rekabet gücü yüksek mal ve hizmet üretimine, pazar derinliği ve çeşitliliğine, ileri teknoloji yatırımlarının Türkiye’ye yönelmesine, Türk firmalarının küresel faaliyetlerini artırmasına daha fazla katkı ve destek vereceğini bunun için yeniden yapılandığını söyledi. Rona Yırcalı, "TOBB Kanunu içinde yerimizi aldık. Artık tüzel kişiliğimize kavuştuk. Çoğulcu bir yapıya geçiyoruz. Yeni iş konseyleriyle, iş konseyi sayımız 70’e ulaştı. Brezilya, Singapur, Meksika ve Körfez ülkelerinden bazılarıyla da yeni iş konseyleri kurulacak. Firmalarımızın sınırları aşarak küresel ekonomi içinde aktif oyuncu olabilmeleri için 20 yıla yakan deneyimimizle daha etkin bir kurum haline geldik" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!