Hakemlere 4 milyon lira ödendi, ‘gelir lideri’ Müftüoğlu çıktı

Güncelleme Tarihi:

Hakemlere 4 milyon lira ödendi, ‘gelir lideri’ Müftüoğlu çıktı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2010 00:00

TFF tüm profesyonel liglerdeki müsabakalarda düdük çalan hakem, gözlemci ve temsilcilere 4 milyon liradan fazla ödeme yaptı. Sadece Süper Lig ve Bank Asya 1’nci Ligi’nde düdük çalan 36 hakem bu sezon 1 milyon liradan fazla para kazandı. Türkiye’nin en çok kazanan hakemi ise 48 bin 858 liralık geliriyle Kuddusi Müftüoğlu oldu.

Haberin Devamı

GEÇEN sezon başında kulüplere mali destek programı açıklayan Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Türk hakemlerinin gelirlerini de artırmayı başardı. 2009-2010 sezonunda TFF, profesyonel liglerde görev alan hakem, gözlemci ve temsilcilere toplam 4 milyon liradan fazla ödeme yaptı. Turkcell Süper Lig, Bank Asya 1’nci Ligi ve Ziraat Türkiye Kupası maçlarında görev yapan 36 üst klasman hakemi sezonun en çok kazananları oldu. 36 hakemin geliri 1 milyon lirayı geçerken gelir şampiyonu Kuddusi Müftüoğlu çıktı. Müftüoğlu bu sezon ynettiği maçlardan toplam 48 bin 858 lira kazandı.
Aydınus 2’nci oldu
Hakemlerin gelir sıralamasında 2’nci sırada Fırat Aydınus yer aldı. Sezonun önemli maçlarında da düdük çalan Aydınus bu sezon 48 bin lira ücret aldı. Türkiye’nin en çok kazanan 3’üncü hakemi ise Abdullah Yılmaz oldu. Yılmaz’ın geliri 47 bin 413 liraya çıktı. TFF’nin sezon başında yaptığı uygulamaya göre bu sezon derbi maçlarını yöneten hakemlere ekstra ücret ödenmedi. Böylelikle her hakem aynı ücreti yakaladı.
90 dakika 2 bin lira
Son dönemlerde hakem ücretlerine zam yapan TFF sezon başında Süper Lig hakemlerine 2 bin 145 lira maç başı ücret vereceğini duyurdu. Bank Asya 1’nci Ligi’nde düdük çalan hakemler bu sezon maç başına 1000 lira kazandı. 2’nci Lig hakemleri ise 90 dakikada 858 lira, 3’üncü Lig hakemleri de 372 lira aldı. Bu ücretlere harcırahlar da eklenince hakemlerin gelirleri önemli ölçüde arttı.
Harcırah 629 liraya çıktı
TFF tarafından verilen harcırahlar da hakemlerin gelirlerine önemli bir katkı yapıyor. Geçen sezonda TFF tarafından Süper Lig hakemlerine en az 266 lira harcırah ödendi. Bu rakam uzak mesafelerde 629 liraya kadar çıktı. Bank Asya hakemlerinin harcırahları ise 194 lira ile 424 lira arasında değişti. 2’nci Lig hakemleri ise bu sezon 133 lira ile 333 lira arasında harcırah aldı.

Haberin Devamı

25 hakemin geliri, bu sezon 30 bin lirayı aştı

36 hakem arasında yapılan değerlendirmeye göre, en az kazanan hakem Suat Aslanboğa oldu. Geçen sezon toplam 12 bin 308 lira gelir elde eden Aslanboğa en çok kazanan hakemler listesinde 36’ncı sırada yer aldı. Listenin 35’inci sırasında ise 18 bin liralık geliriyle Deniz Çoban bulunuyor. Listede 25 hakem ise 30 bin liranın üzerinde gelir elde etmeyi başardı. Geliri 20 bin liranın altında olan hakem sayısı ise 3 oldu.

Haberin Devamı

TFF, hakemler için hangi adımları attı

UEFA Hakem Konvansiyonu’na üye olundu.
Sezon başında ücretlere yüzde 30 zam yapıldı.
Hakemlerin yolculuklarda ve maç sırasında geçerli olmak üzere 100 bin TL ölüm ve sürekli sakatlık ile 10 bin TL tedavi limitleri kapsamında ferdi kaza sigortası yaptırıldı.
Yardımcı hakemler de ilk kez antrenman ücreti almaya başladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!