Güvenen, imza atmaya aybaşında başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Güvenen, imza atmaya aybaşında başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 1997 00:00

Haberin Devamı

DPT Müsteşarı Orhan Güvenen'in, 2.5 aydır göreviyle ilgili imza atmadığı, Büyükelçi maaşı almaya devam ettiği belirtildi. Güvenen, ‘‘Türkiye'nin çıkarlarını gözettiği için hemen büyükelçilik görevinden ayrılamadığını’’ söyledi.

PARİS'te OECD nezdinde Büyükelçilik görevini yürütürken yeni hükümetin DPT Müsteşarlığı'na getirdiği Orhan Güvenen'in görevinin başına oturup, resmi toplantılara girmesine rağmen, 2,5 aydır imza atmaması ve Büyükelçi maaşını almaya devam etmesi, bürokraside tepkilere neden oldu.

Böyle bir uygulamanın bürokraside şimdiye kadar hiç görülmediğini kaydeden bürokratlar, ‘‘Resmi sıfatla Yüksek Planlama Kurulu, Ekonomik ve Sosyal Konsey toplantılarına katılan Güvenen'in yerine vekalet verilen yardımcılarının imza attığını, bunun bürokratik teamüllere aykırı bir işlem olduğunu’’ söylediler.

Bu gelişmeler üzerine Hürriyet'in görüşlerine başvurduğu DPT Müsteşarı Orhan Güvenen ise ‘‘Türkiye'nin menfaatlerini ve onurunu düşündüğü için’’ apar topar büyükelçilik görevinden ayrılamadığını, bu ay sonunda Paris'e giderek veda edeceğini ve aybaşında resmen Müsteşarlık görevine başlayıp imza atacağını söyledi.

TEAMÜL BÖYLE

Diplomatik alanda atama ve tayinlerin 3-5 ay önceden belli olduğunu ve ona göre bir görevi bırakma süresi tanındığını kaydeden Güvenen, kendisinin ise hemen göreve başlaması yönündeki istek üzerine gelip görevinin başına oturduğunu söyledi. Güvenen, şu bilgileri verdi:‘‘OECD'de bir teamül var. Ayrılan büyükelçiler bu bünyedeki bütün ülke büyükelçilerinin katıldığı bir törenle veda ediyorlar. Bu toplantıyı Genel Sekreter bir konuşmayla açıyor ve ayrılan elçi, deneyim ve görüşlerini aktardığı bir konuşma ile veda ediyor. Genel Sekreterin zamanı bir türlü müsait olmadığı için veda töreninin tarihi uzadı. Bu ay sonunda bu veda törenini yapıp, geri döneceğim.’’

Dolayısıyla 2.5 aydır fiilen dolu olmasına rağmen resmi olarak bu süre içerisinde de vekaleten yürütülen DPT Müsteşarlığı görevi, ancak aybaşında doldurulmuş olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!