Gürtuna: BOTAÅž indirirse biz de yüzde 5 indiririz

Güncelleme Tarihi:

Gürtuna: BOTAŞ indirirse biz de yüzde 5 indiririz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2001 10:42

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, "KDV yüzde 10, ATV yüzde 5 uygulanır, BOTAŞ yüzde 5 indirim yaparsa, biz de doğalgaz fiyatını yüzde 5 indiririz" dedi.

Haberin Devamı

Gürtuna, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Eğitim Müdürlüğü`nün 2001 yılı hizmet içi eğitim seminerlerinin son dersini, İSKİ Genel Müdürlüğü`nde verdi.

Hizmet içi eğitimin önemine değinen Gürtuna, bunun hem kuruma yeni katılanların adaptasyonu, hem mesleki bilgi gelişimi, hem de moral durumu açısından önemli olduğunu söyledi.

Gürtuna, yaptıkları her işte dünyanın en iyisini yapacaklarını belirterek, ``Ben başkanlık yapıyorsam dünyanın en iyi başkanı olmalıyım`` diye konuştu.

Son dönemde, Büyükşehir Belediyesi`ne yönelik doğalgaz ücreti ve su baskınları nedeniyle eleştiriler yapıldığını hatırlatan Gürtuna, bunların haksız olduğunu söyledi.

Gürtuna, İstanbul`un altyapısına ve derelerin ıslahına yönelik büyük yatırımlar yaptıklarını belirterek, şöyle dedi:

Haberin Devamı

``4 yıl önce böyle sel olayları olduğu zaman dönemin başbakanı, (İstanbul`a el koyduk) dedi. O dönemde Cendere Deresi`nin ihalesi DSİ tarafından yapıldı ama ödenek yetersizliğinden bitiremediler. Biz, sorumlu olmadığımız halde bu hizmetleri yapıyoruz ve haksız bir şekilde eleştiriliyoruz. Hazine arazileri, dere yatakları işgal edilirken neredeydi buraların sahipleri? Bunun hesabı niye sorulmuyor?Yollar, tepeler, bayırlar, orman alanları işgal edilirken insanlar niye suçlanmıyor? Çalışan bizlere suç yüklenmeye çalışılıyor?``

DOÄžALGAZDA FÄ°YAT TARTIÅžMASI

Gürtuna, doğalgaz fiyatına yönelik eleştirilere ilişkin olarak da,bir yıl önce bu eleştirilerin olmadığını söyledi.

Bir yılda 600 bin lira olan doların 1.5 milyon liraya, yüzde 8 olan KDV`nin yüzde 18`e çıktığını ve yüzde 5 akaryakıt tüketim vergisi(ATV) konulduğunu hatırlatan Gürtuna, kendilerinin yüz liralık satış içinden, 24 lira aldıklarını kaydetti.

Gürtuna, bu parayla İstanbul`a yatırım ve İGDAŞ`ı zirve yaptıklarını savunarak, ``Geri kalan ile İstanbul`a gaz konusunda ne yapılıyor?`` diye sordu.

İGDAŞ üzerinde oynanan oyunların bitmediğini savunan Gürtuna, bunları aşmaya devam edeceklerini söyledi.

Daha sonra basın mensuplarının doğalgaz fiyatları ile ilgili bir sorusu üzerine Gürtuna, döviz, KDV ve ATV`deki artışla doğalgaz fiyatında büyük artış olduğunu da belirtti. Gürtuna, ``KDV yüzde 10, ATV yüzde 5 uygulanır, BOTAŞ yüzde 5 indirim yaparsa, biz de doğalgaz fiyatını yüzde 5 indiririz. Böylece yüzde 25`lik bir indirim sağlarız.Halkımız da nefes alır, biz buna varız`` dedi.

Haberin Devamı

Gazetecilerin ``BOTAŞ`ın bu teklife olumlu yanıt vermemesi halindede belediyenin indirim yapıp yapmayacağını`` sorması üzerine Gürtuna, ``Yaparız ondan kaçmıyoruz. Bu çok sınırlı olur. Yüzde 5 olur. Bu da yatırımlardan kısacağımız bir rakamdır`` dedi.

Gürtuna, İGDAŞ`ın aldığı yüzde 24`lük payın kar olmadığını, bunun içinde işletme, personel ve yatırım giderlerinin de yer aldığını söyledi.
 Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!