Gurbetçi hesabı Ziraat’e geçecek 13 milyar Euro’luk kredi doğacak

Güncelleme Tarihi:

Gurbetçi hesabı Ziraat’e geçecek 13 milyar Euro’luk kredi doğacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2008 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Hindistan gezisi dönüşü açıklamayı planladığı yeni paketin ayrıntıları şekilleniyor. Hükümet, sıkışan piyasalarda nakit akışını rahatlatmak amacıyla dört teknik önlem planlıyor.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın Hindistan gezisi dönüşünde önüne konulacak yeni ekonomik paketin temel amacı, sıkışan piyasalarda nakit akışını hızlandırmak olacak. Bu amaçla dört önlem üzerinde duruluyor.

Gurbetçi dövizi

Yurt dışındaki Türk vatandaşlarının tasarrufları şu anda Merkez Bankası’nda yatıyor. Ancak Merkez’in bu hesapları tasfiye etme amacı, faizlerin düşük tutulmasını beraberinde getiriyor. Önerilen modelde, Dresdner hesaplarının Merkez Bankası’ndan Ziraat Bankası’na transferi düşünülüyor. Ziraat’in bu hesaplara verilen faizi artırmasıyla şu anda 10 milyar Euro tutarındaki meblağın daha da yükseleceği öngörülüyor. Böylece atıl konumdaki işçi dövizlerinin krediye dönüşmesi yolu da açılıyor. İşçi hesaplarının kamu bankası yerine kuralacak fona devri de gündemde.

Döviz kredisi artacak

Piyasalardaki nakit sıkışıklığı yabancı döviz musluklarının kısılmasından kaynaklanıyor. Bankacılık kesiminin dış kaynak bulmakta zorlandığı görülüyor. Bu nedenle yerli döviz hesaplarının Merkez Bankası nezdinde tutulan karşılığının yüzde 11’den yüzde 6’ya kadar çekilmesi seçeneği üzerinde duruluyor. Bu sayede bankalara krediye dönüşebilecek 5-6 milyar dolar düzeyinde kaynak yaratılmış olacak. Tüketici kredisi finansmanı amacıyla YTL mevduat karşılıkların düşürülmesi de tartışılıyor.

Yeni kredi garanti fonu

Mevcut kredi garanti fonu TOBB bünyesinde faaliyet gösteriyor. Bütçeden bu fona kaynak aktarılması rahatsızlık yaratabilir. Bu nedenle TOBB, yeni bir kredi garanti fonu kurulmasını ve bütçe kaynakları ile hayata geçirilmesini öneriyor. Fon’dan öncelikle yatırımı son aşamasına gelen ve fakat kredi sorunuyla tamamlanamayan projelere destek verilecek. Türk şirketleri, teminat sorunu nedeniyle yurt dışındaki ihracat bağlantılarını, ihalelere katılım şansını yitiriyorlar. Bu amaçla yeni bir kamu teminat mekanizmasının devreye sokulması iş dünyasının talepleri arasında bulunuyor.

İşsizlik Fonu’ndan finanse edilecek proje sayısı, kaynak miktarı dikkate alındığında gerçekçi bulunmuyor. Bu nedenle fondan sağlanacak destek, sadece işini kaybedecek orta yaşlı çalışanlara, vasıfsız işçilere meslek kazandırlmakla sınırlı kalabilecek.

Mevduat güvencesi yükselecek ama ’sınırsız’ olmayacak

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, mevduat güvencesinin artıracaklarını, ancak ’sınırsız’ olmayacağını söyledi. Hindistan’da Türk Büyükelçiliği’nin ek binasının açılışı sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, paket konusunda, "Arkadaşlarımı bu konuda görevlendirdim, çalışma yapıyorlar. Gerek G-20 Zirvesinden çıkan deklarasyon çerçevesi içerisinde gerekse bizim bakış açımızı içeren bir çalışma. Döner dönmez oturup, karara bağlayacağız" dedi.

Pakette neler var

Gurbetçinin Merkez Bankası’ndaki hesapları Ziraat Bankası’na devredilecek, 13 milyar Euro’luk kredi kaynağı doğacak.

Döviz hesaplarının yasal karşılığı düşürülüp 4-5 milyar doların krediye dönüşmesinin yolu açılacak.

Yeni kredi garanti fonu ve yurt dışı garanti mekanizması kurulması üzerinde çalışılıyor.

İşsizlik Fonu’ndan vasıfsız işsizlere meslek kazandırılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!