Güneydoğu'da mercimek hasadı başladı

Güncelleme Tarihi:

Güneydoğuda mercimek hasadı başladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2010 12:16

Sabah erken saatlerde hasat için tarlalarının yolunu tutan çiftçiler, olgunlaşan mercimeklerini traktörlerle topraktan söküyor, dane ayırma işlemi öncesinde iyice kuruması için yine tarlada bırakıyor.

Sabah erken saatlerde hasat için tarlalarının yolunu tutan çiftçiler, olgunlaşan mercimeklerini traktörlerle topraktan söküyor, dane ayırma işlemi öncesinde iyice kuruması için yine tarlada bırakıyor.

Biçim ve kurutma işlemini tamamlayan çiftçiler ise dane ayırma işlemini yaptıktan sonra mercimeğini çuvallara koyuyor ve tarladan evine taşıyor. Görüşülen çiftçiler, sulama suyundan yoksun tarlalarında buğday, arpa ve nohudun yanı sıra mercimek yetiştirdiklerini belirtti.

Çiftçi Lütfü Bozkurt, “Tarlalarımızdan kimi yıl bol ürün alıyor kimi yıl serptiğimiz tohum kadar dahi ürün hasat edemiyoruz. Bir dönüm alandan 200 kilo mercimek aldığımız da oluyor, 50 kilo mercimek aldığımız da oluyor. Bu yıl yüzümüz gülüyor, havalar güzel gitti, ürünümüz bol” dedi.

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Çelik yaptığı açıklamada, iklim koşullarının elverişli olması nedeniyle mercimek rekoltesinin geçmiş yılların 2-3 katı gerçekleşmesini beklediklerini kaydetti.

Mercimeğin devletin destek verdiği tarım ürünleri arasında bulunduğunu, üreticilerin daha bol kazanç elde etmek için desteklerden mutlaka yararlanması gerektiğini ifade eden Çelik, “Yüksek rekolte bekliyoruz, çiftçimizi mercimeğini belgesiz satmaması için uyarıyoruz. Çünkü desteklemelerden yararlanabilmesi için üretici ürününü belgeli satmak mecburiyetindedir” dedi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin Türkiye'nin “mercimek deposu” olduğunu kaydeden Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mercimek için rekolte tahminimiz 400-600 bin ton. Yeni mahsul ürün şu anda 1,05 ile 1,10 liradan alıcı buluyor. Bu fiyat hem üretici hem tüccar için iyi bir fiyat. Geçmişte bir kilo kırmızı kabuklu mercimeğin fiyatının 1,6 liraya kadar yükseldiği oldu. O fiyatlar mercimek rekoltesinin çok düşük olduğu dönemlere özgü fiyatlardır, bugün için fiyat değerlendirmesi yaparken o fiyatları dikkate almamak gerekir.”

Çelik, Türkiye'nin bu yıl mercimek üretimiyle hem kendi ihtiyacını karşılayabileceğini hem de ihracat yapabileceğini bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!