Güney Akım’da çakışma riski

Güncelleme Tarihi:

Güney Akım’da çakışma riski
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2013 00:00

Rus doğalgazını Karadeniz’in altından geçerek Avrupa’ya taşıyacak Güney Akım Projesi’nin 470 kilometrelik Türkiye bölümüyle ilgili hazırlanıp, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulan ÇED raporundan “çakışma” uyarısı çıktı.

Haberin Devamı

ÇED dosyasında, inşaat koridorunun TPAO’nun Karadeniz’deki petrol arama alanları ve deniz altı fiber optik kablo ağlarıyla çakışabileceği, inşaat koridorunda ana fay hatlarının bulunduğu belirtildi. Raporda şu tespitlere yer verildi:

GEÇİŞ ANLAŞMALARI YAPILACAK

“Bunlar Rostelecom tarafından işletilen İtalya-Türkiye-Ukrayna su altı fiber optik sistemiyle Vivacom’un işlettiği Karadeniz Fiber Optik Sistemi’dir. Söz konusu kablo sistemleri Bulgaristan bölümünde çakışabilir. Bu durumda gerekli geçiş anlaşmaları ve analizler yapılacaktır. Türkiye’de petrol ve doğalgaz arama çalışmalarından TPAO sorumludur. TPAO, Karadeniz’deki Türkiye bölümünde büyük bir bölgeyi petrol aramaları için potansiyel kullanım alanı olarak belirlemiş ve çeşitli yerlerde arama blokları tanımlamıştır. İnşaat koridoru bu petrol arama alanlarının da bazılarıyla çakışabilir. Mevcut ya da planlanan petrol aram çalışmalarının ruhsat alanlarının teyit edilebilmesi için daha fazla araştırma yapılacak.

TEHLİKELİ ZAMAN BELİRLENECEK

Türk Deniz Kuvvetleri ile iletişime geçilerek Türkiye bölümüne erişimin yasaklanacağı veya boru döşeme işlemleri için potansiyel tehlike arz edebilecek konumlar ve zamanlar belirlenecek. İnşaat ve işletme aşamasında jeoloji üzerinde herhangi bir etki beklenmemesine rağmen jeoloji boru hattının tasarımı ve diğer algılayıcılar için risk oluşturmaktadır. İnşaat koridorundan geçen bazı ana fay hatları mevcuttur. Boru hattı üzerindeki olası riskler ayrıca incelenecektir. İnşaat koridorunda 76 kültürel miras ögesi saptandı. Önlem alınmazsa bunlar inşaat sırasında doğrudan etkilenebilir. Boru döşeme gemilerinin etrafında oluşturulacak kullanıma kapalı bölgeler nedeniyle Karadeniz’de balıkçı gemileri, ticari gemileri ve seyir güzergâhlarını etkileyecek. Bu nedenle bazı alanlar geçici olarak kullanıma kapatılacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!