Güneşte Çin boşluğunu Türk firmalar doldurabilir

Güncelleme Tarihi:

Güneşte Çin boşluğunu Türk firmalar doldurabilir
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2023 07:00

Türkiye Kojenarasyon Derneği ve Sektörel Fuarcılığın işbirliği ile TG EXPO Fuarcılık tarafından organize edilen, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile EPDK tarafından desteklenen “ICCI 27’nci Uluslararası ve Çevre Fuarı ve Konferansı” bu yıl, 24 – 26 Mayıs tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde yapılacak. Fuar ve konferansın içeriğinin anlatıldığı basın toplantısı da dün İstanbul’da gerçekleşti. Toplantıda konuşan TG EXPO Genel Müdürü Cem Şenel, “Son 15 yılda özelleştirme ihaleleri dahil 95 milyar dolarlık yatırım yapılarak büyüme sürecinin ilk etabını büyük oranda tamamlayan enerji piyasası, artık gelişme ve olgunlaşma sürecine girdi” dedi.

Haberin Devamı

ABD PAZARI ÇOK AÇIK

Enerji Yatırımcıları Derneği (GÜYAD) Başkanı Cem Özkök ise enerjide yerli üretim gücüne dikkat çekti. Özkök, şunları söyledi: “Hidrojen bu sene en önemli konularımızdan biri. Küçük nükleerler de günümüzün en önemli konuları arasında. Sanayicileri etkileyen karbonsızlaştırmanın geciktirilmesi, karbon emisyonlarını azaltma yatırımlarının da gecikmesine neden oluyor. Benim en çok önem verdiğim konu, yerli katkı. Yerli katkı için işletmelerin kendilerini enerji fiyatları ve güvensizlikten korumaları gerekiyor. Türkiye yavaş yavaş depolama sistemiyle tanışacak. Bugün güneşte ABD pazarı çok açık. Amerika, kurulu güneş enerjisi kapasitesinin 2030’a kadar dört kattan fazla artıracak ve 45 GWatta ulaştıracak yatırımları hayata geçirmeye başladı. Çin boşluğunu Türk yatırımcısı doldurabilir”.

Haberin Devamı

HAYATİ ÖNEME SAHİP

Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği Başkan Yardımcısı Erinç Kısa’da toplantıda çok önemli açıklamalar yaptı. Avrupa Birliği’nin, rüzgâr enerji sahalarını genişlettiğine dikkat çeken Kısa, “Avrupa Birliği’nin beş deniz havzasının her birine 2050’ye kadar deniz üstü rüzgâr enerji sahaları yerleştirilmesi planı söz konusu. Oldukça iddialı ve uzun vadeli olan bu planların Türkiye için de hayati önemi var” şeklinde konuştu.

İKİLİ ANLAŞMALAR İÇİN FIRSAT YARATIYOR

Fuar kapsamında çok sayıda ikili görüşme gerçekleşeceğini söyleyen Kojentürk Derneği Başkanı Yavuz Aydın, “Alım Heyeti Programı kapsamında ihracatçı firmalar, hedef ülkelerden gelen uluslararası satın alma heyetleriyle ikili iş görüşmeleri yapma fırsatı bulacak. Ağırlığı Bağımsız Devletler Topluluğu, Balkan Ülkeleri, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Körfez Ülkeleri’nden olmak üzere 26 ülkeden 300 sektör profesyonelleri etkinlikte bir araya gelecek” dedi.

BAKMADAN GEÇME!