'Güneşte 2023 hedefimizi aşabiliriz'

Güncelleme Tarihi:

Güneşte 2023 hedefimizi aşabiliriz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2017 09:16

Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Can: "Güneşte 2023 için konulan 5 bin megavat hedefini oldukça aşabileceğimizi düşünüyoruz. Rüzgarda da 20 bin megavat iddialı bir hedef, yakalayabilmemiz için dur kalk yapmamamız gerekiyor" açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Oğuz Can, güneş enerjisinde 2023 için konulan 5 bin megavat hedefini aşabileceklerini düşündüğünü belirterek, "Rüzgarda da 20 bin megavat iddialı bir hedef, yakalayabilmemiz için dur kalk yapmamamız gerekiyor." dedi.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Sürdürülebilir Enerji Anabilim Dalı tarafından üniversitede düzenlenen 6. Enerji Yönetimi ve Politikaları Çalıştayı'nın ikinci gününde yenilenebilir enerji piyasasına yönelik oturum yapıldı.

Oturumun açılışında konuşan Can, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın Milli Enerji ve Maden Politikası'nı açıkladığını, bu politikanın "enerji arz güvenliği", "yenilenebilir enerji" ve "öngörülebilir piyasalar" başlıkları üzerine bina edildiğini kaydederek, "daha çok yerli, daha çok yenilenebilir" mottosuyla hareket edileceğine dikkati çekti.

Haberin Devamı

Türkiye'nin 2023'te rüzgarda 20 bin megavat, güneşte 5 bin megavat, biyokütle ve jeotermalde bin megavata ulaşma hedefi koyduğunu, hidroelektrikte de 27 bin megavat olan mevcudu 34 bin megavata ulaştırmaya çalışacaklarını dile getiren Can, rüzgarda iyi bir gelişim trendi yakaladıklarını, geçen yıl bin 300 megavatın devreye alınmasıyla 6 bin megavatlık kurulu güce ulaşıldığını, bu hızın devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Jeotermalde hedefin önünden gittiklerine, yeni alanlar ve teknolojilerin denenmesiyle ilgili Dünya Bankası destekli çalışmalara işaret eden Can, biyokütlede ise daha çok çaba gösterilmesi gerektiğini anlattı.

Can, güneş enerjisinde de bir süre önce "lisanslı-lisanssız çatışması" yaşandığına işaret ederek, şöyle konuştu:

"Güreşteki tabiriyle lisanssızlar, lisanslıların arkasından dolanıp iki puan aldılar ama geldiğimiz nokta iyi bir nokta. Lisanslı sadece 30-32 megavat kurulduğunu düşünürsek lisanssız çabaların da önemli bir gelişim fırsatı sunduğunu görüyoruz. Burada bir rayların oturması dönemi var. Lisanslı 600 megavat büyüklüğündeki projelerin 450 megavatının kurulabileceğini öngörüyoruz. 150 megavat civarında soru işareti olan bir portföy var. Lisanssız piyasasının bir an önce çatıya çıkması lazım. Öz tüketim şartını netleştirmemiz lazım. Yüzde 55 mi, 60 mı, 65 mi olacak. Diğer tarafta kooperatiflerimiz var, 5 megavata kadar. Bunları hakikaten yatırımcı ve vatandaşa dokunacak şekilde planlanamız lazım.  Bununla birlikte güneşte 2023 yılı için konulan 5 bin megavat hedefini oldukça aşabileceğimizi düşünüyoruz. Rüzgarda da 20 bin megavat, iddialı bir hedef, yakalayabilmemiz için dur kalk yapmamamız gerekiyor."

Haberin Devamı

Can, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Projesi'ni güneşten sonra rüzgarda da hayata geçirerek "iki yakayı bir araya getirmeyi" hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı Serdar Ataseven de geçen yıl bin 387 megavat kapasiteli rüzgar santralini işletmeye alan Türkiye'nin bu yatırımla Avrupa'da üçüncü, dünyada 7. sırada yer aldığını, toplam 6 bin 100 megavatlık kurulu güçte İzmir, Aydın ve Manisa'nın üçte birlik paya sahip olduğunu söyledi.

"İzmir'in rüzgar enerjisi ve sanayisinin başkenti" olduğunu kaydeden Ataseven, sektörün son 5-6 yıldaki yıllık ortalama yüzde 25-30'Iuk büyüme grafiğini sürdürme sorumluluğu bulunduğu kaydetti.

BAKMADAN GEÇME!