Güneş panelinde %80 yerli hedefi

Güncelleme Tarihi:

Güneş panelinde %80 yerli hedefi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2023 07:00

Güneş enerjisi panel üretimi alanında “ingot, wafer, hücre ve panel” aşamalarından oluşan dört fabrika ve bir Ar-Ge merkeziyle dünyanın ilk ve tek entegre tesisi olan Kalyon PV’nin yılsonu değerlendirme toplantısı Ankara Malıköy Organize Sanayi Bölgesi’nde yapıldı.

Haberin Devamı

Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili Lütfi Elvan, tesisin Çin hariç dünyadaki ilk ve tek entegre tesis olma özelliğini taşıdığına vurgu yaparak “Burası aynı zamanda çip üretimi için gerekli olan, yarı iletken madde üretim altyapısına da sahip bir merkez. Türkiye olarak çip üretimini gerçekleştireceksek; bu fabrikada bunun ilk adımını atıyoruz. Ne Avrupa’da ne de Amerika’da örneği olan bu tesis ile Türkiye ekonomisine yüksek bir katkı sağlıyoruz. Özellikle; ithal ettiğimiz ürünleri artık yüzde 80 oranında burada üretebilecek kapasiteye ulaşmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz” diye konuştu.

Güneş panelinde %80 yerli hedefi

Lütfi Elvan

Haberin Devamı

EN BÜYÜKLER ARASINDA

Kalyon Holding’in, iklim değişikliği konusundaki hassasiyetine de değinen Elvan, bunun en önemli örneğinin Konya Karapınar’da kurulan 1300 megawat güce sahip Avrupa’nın en büyük, dünyanın da sayılı güneş enerjisi santralı olduğunu kaydetti. Elvan, “Sadece bu fabrika için 500 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştirdik. Hedefimiz ise 100 milyon dolar daha ilave yatırım yapmak. Fabrikamızdaki yıllık 2 GW’lik kapasiteyi de artırmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

2 BİN KİŞİYE İSTİHDAM

Kalyon PV CEO’su Ersan Tüfekçi ise “Kalyon PV entegre tesisinde 2 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Yıllık 2 GW’lık güneş paneli üretiyoruz. Hedefimiz 10 GW’a çıkmak. Çıktığımızda yıllık 20 milyon ton karbon emisyonunu önleyebilecek ve 20 milyon kişinin günlük elektrik ihtiyacını karşılayabileceğiz” dedi. Geçen aylarda ilk yüksek tonajlı ihracatı ABD’ye yaptıklarını dile getiren Tüfekçi, “2025’te 500 MW büyüklüğünde ihracat yapma hedefimiz var” dedi. Tüfekçi, “100 milyon dolarlık yeni yatırımın yüzde 70’ini fabrikanın kendi elektriğini üretebilecek GES  oluşturacak ve fabrikamızın karbon nötr olmasını sağlayacağız. Şanlıurfa Viranşehir’de de bu kapsamda güneş santralıi kuracağız” şeklinde konuştu.

Güneş panelinde %80 yerli hedefi

Ersan Tüfekçi

Haberin Devamı

TARIMSAL GES’E ÖNCELİK

Tüfekçi, tarımsal GES projelerine öncelik verdiklerini belirterek, şöyle devam etti: “Tarımsal GES Türkiye’nin ve dünyanın dönüşümü olacak. Ankara Ayaş’ta 1.6 dönüm üzerine kurulmuş yaklaşık 100 kilovat kapasiteli bir Tarım GES pilot uygulamasıyla ülkemizin çiftçileri için Ar-Ge yapılıyor. Bu projede Kalyon PV’nin güneş panelleri kullanılıyor. Yine Avrupa Birliği 9. Çerçeve Programı Ufuk Avrupa kapsamında yer alan ve PV4Plants Projesi’nin koordinatörlüğünü yapıyoruz. Bu projede İngiltere, Danimarka, Hollanda, İspanya, İtalya, Yunanistan ve ülkemizden 14 proje ortağı ile aynı arazi alanını hem tarım ürünleri hem de yenilenebilir enerji üretmek için kullanmanın yolunu açan agrivoltaik modül geliştiriyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!