Gümrükte işlem kolaylaştı, ihracatçılar için 1.5 milyar dolarlık ‘avantaj’ göründü

Güncelleme Tarihi:

Gümrükte işlem kolaylaştı, ihracatçılar için 1.5 milyar dolarlık ‘avantaj’ göründü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2011 00:00

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Gümrük Yönetmeliği’nde yapılan bir değişiklikle ihracatçıların rekabet gücünü artıracak kolaylıklar getirdiklerini ve 1.5 milyar dolarlık maliyet avantajı sağlayacaklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Yönetmelik değişikliğinin önemli vergi kolaylıkları içerdiğini, Gümrük Müsteşarlığı’nın perakende sektörü temsilcileriyle yaptığı görüşmeler sonucu, başta tekstil olmak üzere tüm sektörlerden ihracatçılara rekabet avantajı getirecek bir yönetmelik yapıldığını anlatan Yazıcı, üç alana destek geldiğini, bunların; ihracat, transit ticaret ve ihracat amaçlı iç üretim konularında olduğunu söyledi.
Yılbaşında ithalatta koruma önlemleriyle hazır giyim ve dokuma kumaşlarında gümrük vergisi artışı getirildiğini, bunun ithal eşyayla milli eşyayı biraraya getirerek ihracat yapan perakende sektörüne yan etkileri olduğunu belirten Yazıcı, “Bu tip ihracatçılar, mevcut durumda yüzde 40’lara varan vergi yüküyle karşı karşıya kalıyordu. Bu ek vergilerin sektöre toplam maliyetinin yaklaşık 1.5 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor” dedi. İthal eşyasının koruma önlemleri ve ek mali yükümlülüklere tabi olmaksızın yerli eşyayla birleştirilmesi ve ithalatçılara yönelik önemli bir maliyet artışının önüne geçebilmek için değişikliğe gittiklerini vurgulayan Yazıcı, “Değişiklikle 1.5 milyar dolarlık mali yükü, 1.5 milyar dolarlık avantaja dönüştürdük” dedi.
Tüm vergilerden muafiyet
Gümrük Müsteşarı Ziya Altunyaldız değişiklikleri şöyle açıkladı: “İhracat: Türk ihracatçısı, iç piyasanın korunması amacıyla getirilen tüm vergilerden muaf tutularak, uluslararası ticarette rekabetçi konumunu artıracak. Bir ihracatçı, ihraç amacıyla Türkiye’ye getirdiği ve antrepolarda belli bir süre bekleterek ihraç ettiği mallar üzerinden hiçbir vergi ödemeden ihracat yapabilecek. Daha önce ihracatçı, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve diğer ülkelere göndereceği ürün üzerindeki ithal kısmına yüzde 40’lara varan korunma amacıyla getirilen vergileri ödemek durumundaydı.
Transit ticaret: Türkiye, AB serbest dolaşım belgesi olan ATR belgesini vermek için, Türkiye üzerinden yapılacak transit ticaret işlemlerinde iç piyasanın korunmasına yönelik vergilerin tümünü tahsil ediyordu. Bu yüzden Türkiye, AB’ye yönelik transit ihracat geçişlerinde kullanılmıyordu. Şimdiki uygulamada hem Türk hem de global şirketler, Türkiye’den alacakları ATR belgesiyle sadece gümrük vergilerini ödeyerek serbest dolaşım belgesiyle AB ülkelerine girebilecek. Böylece Türkiye lojistik merkez olma konusunda önemli bir adım atmış olacak. Hem de Türk Hazinesi, dağıtım ülkesi olma konumuyla AB’ye gidecek vergileri tahsil edecek.”

Haberin Devamı

Antrepolar lojistik merkezler olacak

Haberin Devamı

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, getirilen düzenlemenin, antrepoya konan ihraç eşyasının çeşitli nedenlerle ihracından vazgeçilmesi durumunda, yerli eşyanın tekrar yurtiçine getirilmesi olanağı tanıdığını da belirtti. Yeni düzenlemelerle gümrük antrepolarının perakende sektörüne hizmet veren lojistik dağıtım merkezlerine dönüşümünün sağlandığını belirten Büyükekşi, “Böylece ihracatçılarımızın hem bürokratik işlemleri azalacak, hem maliyetleri düşecek” dedi. AMPD Başkanı Mehmet Nane, Türkiye’ye gelecek ürünlerin diğer ülkelere gönderilmesinin otomotiv, elektronik gibi sektörlere de fırsat yaratacağını söyledi. BMD Başkanı Yılmaz Yılmaz, düzenlemenin rekabet gücünü ve üretimi olumlu etkileyeceğini vurguladı.İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi ise, uygulamanın markaların rekabet güçlerini artıracağını vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!