Gümrükte AB'ye biraz daha uyduk

Güncelleme Tarihi:

Gümrükte ABye biraz daha uyduk
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2001 00:00

Haberin Devamı

Japon ve ABD otosuna gün doğdu

Türk Gümrük Tarifesi'nin AB'ye uyumunu sağlamaya yönelik 5'inci adım da atıldı. Bakanlar Kurulu kararıyla atılan adım, birçok malın yanısıra Japon, ABD ve Kore otomobillerinin gümrükten daha ucuza geçişini sağlayacak.

Türkiye ile Avrupa Topluluğu arasında geçiş dönemini düzenleyen Karma Protokol uyarınca, Türk Gümrük Tarifesi ile Topluluk Ortak Tarifesi arasında yapılması gereken bazı eşyalarda yüzde 50 oranındaki 5. gümrük vergisi uyumu, bugünden itibaren yürürlükte olacak.

‘‘Bazı Eşyada Türk Gümrük Tarifesinin Topluluk Ortak Gümrük Tarifesine Uyumu Konusundaki’’ Bakanlar Kurulu kararı, dünkü Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

5. gümrük vergisi uyumu, üçüncü ülkelerden ithal edilecek çimento ve torbaları, ayakkabı aksamı, sandıklar, bavullar, evrak, spor çantaları vesaire, demir ve çelikten demetlenmiş teller, örme halatlar, midibüs, minibüs, binek otomobilleri (yeni olanlar ve kullanılmış olanlar), motorlu ve motorsuz bisikletler, oturma ve diğer mobilya çeşitleri gibi ürünlerde kullanılacak.

JAPONLAR'IN YILI

Yeni uyum kararına göre, AB üyesi olmayan üçüncü ülkelerden yapılacak otomobil ithalatından alınan vergi yarı yarıya indirilerek yüzde 10'a çekildi. Binek otomobillerde vergi oranı yüzde 18.4-21.5 seviyesindeydi. İndirimle birlikte, başta Japonya olmak üzere, Güney Kore, Rusya, Malezya, ABD, Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerden yapılan otomobil ithalatı ucuzlayacak.

Mazda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mermer, gümrük indirimiyle Japon otomobillerin 2001 yılında daha rekabetçi bir fiyata satılabileceğini söyledi.

Diğer yandan, Gümrük Giriş Tarife Cetveli'nde bazı ürünlere uygulanacak vergi oranları da belli oldu. Bakanlar Kurulu'nun onayladığı yeni oranlar Resmi Gazete'nin dünkü mükerrer sayısında yayımlandı.

Buna göre, eczacılık ürünlerinin imalinde kullanılan karaciğer, domuz sakatatına yüzde 250 oranında, aromalanmış yoğurtlar yüzde 75-100, çam fıstığı yüzde 48, ipekböceği tohumu yüzde 30, çeşitli baharat ve çaylar yüzde 100-110, bitkisel yağlar yüzde 20-100, kedi veköpek mamaları yüzde 10, bisikletlerde kullanılan lastik ve aksamlar yüzde 25-30, karayolu şebekesi dışında kullanılmak üzere yapılmış damperler yüzde 60, kayaklar ve uyku tulumları yüzde 40-100 arasında gümrük vergisine tabii olacaklar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!