Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan açıklama

Güncelleme Tarihi:

Gümrük ve Ticaret Bakanlığından açıklama
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2015 01:48

İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete'nin Hurriyet.com.tr'ye yaptığı "Halkalı Gümrük Kapısı'nda tırların haftalarca bekletildiği" açıklamasına Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan yanıt geldi.

Haberin Devamı

İşte Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklama:

"Sözkonusu haberde; “Halkalı Gümrük Kapısı’nda haftalarca tırların bekletildiği”, “Gümrüklerde maldan birkaç numune almak yerine bütün malın indirildiği”, “Memurların işinin başında olmadığı”, “İhracat mallarının kapılarda 12 gün bekletildiği” şeklinde bazı iddialara yer verilmiştir.

"Gümrük mevzuatına göre ihracat veya ithalata ilişkin beyanların kontrolü risk analizi tabanlı yapılmakta olup, yapılan risk analizi sonucu kırmızı hatta düşen beyannameler kapsamında olan eşyaların fiziki olarak kontrolü yapılmaktadır. Ayrıca gerektiğinde miktar yönüyle sayım ve tartımların yanı sıra eşyalardan numune alınarak tahlile de gönderilmektedir.

"Habere konu edilen 13/1/2015 tarihli ve 15341300EX016945 sayılı Dahilde İşleme İzin Belgeli beyanname saat 12:14 itibarıyla yükümlüsü tarafından tescil edilmiştir.

"Aynı gün saat 14:12 itibarıyla beyanname onaylanarak BİLGE Sistemi tarafından “Kırmızı Hat Kısmi Muayene”ye yönlendirilmiş ve bir muayene memuru görevlendirilmiştir.

"Eşyanın yüklü olduğu aracın kapalı kasa olması ve içinin eşya dolu olması nedeniyle eşyanın bir kısmının görevli muayene memurunca indirilmesi talimatı verilmiş ancak, aynı gün içinde araç muayeneye hazır edilmediğinden muayene edilememiştir.

"Gümrük müşaviri ve yükümlüsü ertesi gün tekrar gelerek işlemi sonlandırmak istediği halde, aracın muayeneye hazır hale getirilmediği görülmüştür. Görevli muayene memuru tarafından aynı talimat tekrar verilerek araç hazır hale getirilmiş ve muayene bitirilmiştir.

"14/1/2015 günü saat 11:30’da beyannamenin blokesi kaldırılarak ihracat gerçekleştirilmiştir.

"Bakanlığımızca 2023 hedefleri doğrultusunda ihracatçılarımıza sağlanan kolaylaştırmalardan en önemlisi ihracat sürelerinin kısaltılmasıdır. 2002 yılında ihracat beyannamelerinin yüzde 35’inin işlemleri ilk yarım saatte, yüzde 70’inin işlemleri ise ilk dört saatte sonuçlandırılırken, 2014 yılında bu oranlar ilk yarım saat için yüzde 82, ilk dört saat için yüzde 95 olarak gerçekleşmiştir. Dolayısıyla bir ihracat beyannamesinin ortalama işlem süresi önemli ölçüde kısalmıştır. İhracat beyannamelerinin ortalama işlem süreleri 2002 yılında 10 saatin üzerinde iken, 2013 yılında 3 saat 54 dakikaya, 2014 yılında ise 2 saat 47 dakikaya kadar düşürülmüştür."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!