Gümrük Birliği sayesinde ayaktayız

Güncelleme Tarihi:

Gümrük Birliği sayesinde ayaktayız
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2001 02:07

TOFAŞ Murahhas Azası Jan Nahum, Türk otomotiv sektörünün iç pazarda 2001 yılında 2000 yılına göre 7 misli küçüldüğünü belirterek, ‘‘Biz şu anda ihracatımız sayesinde ayaktayız. Bu kadar ihracat yapabilmeyi de başlangıçta pek sıcak bakmadığımız Gümrük Birliği sayesinde başarıyoruz’’ dedi.

Genç Yönetici ve İşadamları Derneği'nin (GYİAD) önceki gece İMKB'de düzenlediği ‘‘AB İlerleme Raporu’’ konulu panelde konuşan Jan Nahum, Tofaş-Fiat'ın başlangıçta 2001 yılı için 70 bin otomobil ihracat hedefi koyduğunu ancak, devalüasyon sonrası oluşan fiyat avantajının da etkisiyle bu rakamın 100 bini aştığını bildirdi. Nahum, ‘‘Krize rağmen haftada 6 gün 3 vardiya çalışabiliyoruz. Bu ihracat gücüne Gümrük Birliği sayesinde ulaştık. Çünkü 5 yılda AB'nin istediği 15 teknik mevzuata uyum sağladık. Böylece AB standartlarında üretim yapan dünya çapında bir üretici olduk. Bu teknik uyumlar bizim krizde sağlıklı bir geçiş yapabilmemize yol açmış oldu’’ diye konuştu.

Nahum kriz sürecini geçici olarak niteledi ve iç pazarda da tekrar yükselişin birkaç yıl içinde rayına oturacağını söyledi. Nahum Şöyle konuştu:

‘‘Sağlam iç pazara dayanmayan ihracatın çok sağlıklı olmadığnı biliyoruz. Bu yüzden iç pazar için de çeşitli konularda çalışmalar yürütüyoruz. Ancak sevindirici olan artık pazarımız sadece iç pazar değil. Bütün AB pazarımız oldu. Üstelik artık Avrupalı ortağımızla hakiki ortak gibi çalışıyoruz. Ortak kaderi paylaştığımız için bizim diğer pazarlara dönük önerilerimiz oluyor ve sadece bizim bütçe koyduğumuz projelere başladık. Bu dışa dönük olma imkanını Gümrük Birliği'ne borçluyuz.’’

Jan Nahum, panel sırasında bir dinleyicinin ‘‘Türkiye Gümrük Birliği'ne AB'ye tam üyelik ile aynı anda girmeliydi. Hatta şimdi Gümrük Birliği'nden ayrılıp, AB'ye tam üyelik ile birlikte Gümrük Birliği isteyelim’’ şeklindeki görüşüne de tepki gösterdi. Nahum, ‘‘Bakın ben Gümrük Birliği öncesinde genellikle bu işten korkan ve olmaması için lobi yürüten bir sektörün mensubuyum. Şu anda sektörümüzün ulaştığı noktayı dikkate aldığımda bu teklifinizin faydalı değil zararlı olacağını söylüyorum’’ dedi.

İç pazar, ‘yaşamak için öldür’ arenasına döndü

TOFAŞ Murahhas Azası Jan Nahum, iç pazarda krizle birlikte kötüleşen durumu, ‘‘İç pazar şu anda Roma dönemi arenasını andırıyor. Yaşamak için öldürmek, ayrıca da nereden çıkacağı belli olmayan arslanlara hazırlıklı olmak gerekiyor’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!