Güler: Yurdu doğal gaz borularıyla kaplıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Güler: Yurdu doğal gaz borularıyla kaplıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2008 12:48

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, “Doğal gaz fiyatlarında maliyet fiyatları değiştikçe, yükselme de olur, inme de olabilir. Şu anda petrol düşüşte. Günü geldiğinde değerlendireceğiz” dedi.

Güler, ilk kez doğal gaz kullanılacak olması dolayısıyla düzenlenen törene katılmak için geldiği Neşehir'de, Vali Mehmet Asım Hacımustafaoğlu'nu ziyaret etti.

Türkiye genelinde sadece 9 ilde doğal gaz kullanılırken yıl sonunda bu sayının 63'e çıkacağını belirten Güler, bunu, hava kirliliği ile mücadelede önemli bir adım olarak nitelendirdiğini söyledi.

Onuncu Yıl Marşı'ndaki “Demir ağlarla ördük anayurdu dört baştan” dizesini anımsatan Bakan Güler, şöyle konuştu:
“Biz de yurdu doğal gaz borularıyla dört baştan kaplıyoruz. Yoğun bir çalışma içindeyiz. Bugün sanayici ve iş adamlarımızla bir araya gelip, Nevşehir'in yenilenebilir enerji kaynaklarını değerlendireceğiz. Türkiye genelinde güneş, rüzgar ve maden haritalarını çıkardık. Nevşehir'inki de çıktı. Bunlarla ilgili dokümanları sizlere getirdik. Biz lokum falan getirmiyoruz, gittiğimiz yerlere bunları götürüyoruz. Bugün sizlerle güneş enerjisinden nasıl elektrik üretilir, bunları konuşacağız. Sizler Ankara'ya gelmeden biz sizin ayağınıza gelmiş oluyoruz.”

Bu kış doğal konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanıp, yaşanmayacağının sorulması üzerine, Güler, “Sorun yaşanmayacak. Yer altı depomuz da var. Diğer ülkelerle görüşmelerimiz sürüyor. İnşallah bir sorun olmayacak” yanıtını verdi.
Bakan Güler, “Doğal gaza zam yapılacak mı?” şeklindeki soruya da şu cevabı verdi:
“Şu anda maliyet esaslı bir sistemi uyguluyoruz. Dolayısıyla artık Bakanlıktan bu çalışmalar çıktı, YPK kararıyla bu çalışmalar yapılıyor. Fiyatlar değiştikçe, yükselme de olur, inme de olabilir. Ama şu anda petrol düşüş trendinde. Onu da gayet tabi zamanı gelince değerlendireceğiz. Doğal gazın şöyle bir özelliği var. Yapılan anlaşmaların tabiatı icabı 6 ay ve 9 ay geriden geliyor. Yani Ruslar ile yapılan anlaşma 6 aylık periyodu, İran ile 9 aylık periyodu kapsıyor. Fiyatlar bu periyot içinde belirleniyor. Günü geldiğinde değerlendireceğiz. Şu anda hem elektriği hem doğal gazı en ucuz kullanan ülkelerden biriyiz.”

Vali Hacımustafaoğlu, Bakan Güler'e ziyaretin anısına Avanos toprağından yapılmış işlemeli tabak hediye etti.
Bakan Güler, daha sonra Belediye Başkanı Hasan Ünver'i de ziyaret etti. Güler, burada yaptığı konuşmada, Nevşehir'in jeotermal yönünden önemli kaynaklara sahip olduğunu anımsatarak, “Nevşehir'in bu avantajını iyi kullanması gerekiyor. Dün Ankara'da 6 sahaya termal ihalesi yaptık. 6 sahaya 118 müracaat yapıldı. Termal, kriz dinlemedi” dedi.

Başkan Ünver, Güler'e işlemeli tabak hediye etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!