Güler Sabancı dünyada ilk 3’e girdi, Suzan Sabancı ikinci 50’ye yerleşti

Güncelleme Tarihi:

Güler Sabancı dünyada ilk 3’e girdi, Suzan Sabancı ikinci 50’ye yerleşti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2010 00:00

Sabancı Holding CEO’su Güler Sabancı, bir kez daha Financial Times tarafından hazırlanan “Zirvedeki Kadınlar” listesine girdi. Güler Sabancı, PepsiCo CEO’su Indra Nooyi ve Avon’un CEO’su Andrea Jung’un ardından 3’üncü oldu. FT’nin bu yıl ilk kez hazırladığı “İkinci 50 listesi”nde ise Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer yer aldı.

SABANCI Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Azası Güler Sabancı, en etkin ekonomi yayınlarından Financial Times gazetesi tarafından düzenlenen, “Zirvedeki Kadınlar” listesinde 50 tepe yöneticisi kadın arasından sıyrılarak üçüncü oldu. Bu yılın dikkat çekici bir başka ismi de Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üye Suzan Sabancı Dinçer oldu. Suzan Sabancı Dinçer, Financial Times’in bu yıl ilk kez hazırladığı “İkinci 50 listesi”ne girmeyi başardı.
Financial Times(FT) gazetesinin geçen yıl başlattığı ve bu yıl ikincisini hazırladığı “Dünyanın Zirvedeki 50 İş Kadını-The Top 50 Women In World Business” listesi, uluslararası iş dünyasının önde gelen temsilcilerinden oluşan bir jüri tarafından hazırlandı. Güler Sabancı’nın üçüncü olduğu “Zirvedeki Kadınlar’ listesinde, PepsiCo’nun CEO Indra Nooyi birinci, Avon’un CEO’su Andrea Jung ise ikinci sırada yer aldı. Güler Sabancı geçen yıl aynı listede 5’inci olmuştu.

Kendi sözleriyle hayat hikayesi

FT, listedeki 50 iş kadınının hayat hikayelerini fotoğraflarıyla anlatan bir dergi hazırlayıp, dünkü gazeteyle birlikte dağıttı. FT’nin hazırladığı dergide, Güler Sabancı’nın sadece Türkiye’nin en büyük şirketlerinden birinin Yönetim Kurulu Başkanı olmadığı, ayrıca ülkenin siyasi, sosyal ve kültürel hayatında da önemli bir güç olduğu belirtildi. Yazıda, “Başında bulunduğu şirket; bankacılık ve sigortacılık, çimento, perakende, lastik, tekstil, enerji ve kimyasal maddeler gibi bir çok
/images/100/0x0/55eae6b6f018fbb8f89df633
endüstriyi kapsayan bir dev. FT’deki tanıtım yazısında Güler Sabancı’nın hikayesi kendi sözleriyle anlatıldı.

Suzan Sabancı da listede

Financial Times bu yıl ilk defa “Zirvedeki 50 İş Kadını” listesine paralel olarak ikinci bir 50 kişilik liste daha yayınladı. Sabancı Ailesi’nin bir başka ferdi de bu listede yer aldı. Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, yeni oluşturulan listeye girdi. Bu listede dikkat çeken isimlerden biri de Olayan Financing Group Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CEO’su Lubna Olayan oldu. Olayan, aynı zamanda Akbank Uluslararası Danışma Kurulu Üyesi.

Büyükannem cesaretlendirdi Sakıp amcam akıl hocamdı

FINANCIAL Times tarafından Londra’da düzenlenen ve Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde, İngiltere Eski Başbakanı, İşci Partisi Eski Lideri Tony Blair’in eşi Cherie Blair’ın yanı sıra dünyanın önde gelen şirketlerinin kadın yöneticilerinin katıldığı “Zirvedeki Kadınlar” konferansında bir konuşma yapan Güler Sabancı, Türkiye ekonomisini ve iş hayatında Türk kadının yerini anlattı. Kendisine yol gösteren birinin olup olmadığının sorulması üzerine, amcası Sakıp Sabancı’yı kastederek, “Akıl hocam amcamdı. Bana inandı” diyen Güler Sabancı, cesareti ise büyükannesinden aldığını dile getirdi. Kadınların cesaretlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Güler Sabancı, şunları söyledi: “Ben, büyükannem tarafından cesaretlendirildim. Büyükannemin, 6 oğlu vardı, kızı yoktu. Küçük bir çocukken büyükannemin nasıl idare ettiğini gözlemledim. Farklılıkları idare etmek, yönetmek, sadece kadını, erkeği, ya da farklı kültürleri yönetmek değildir. Her kişi farklıdır, dolayısıyla önemli olan hep birlikte bir şeyler yaratabilmektedir.”

Kızlarımızın okuma hakkı her şeyin önünde olmalı

KONFERANSIN ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Güler Sabancı, kadınların iş hayatına daha çok katılması gerektiğini dile getirdi. “Kadınlarımızın ve kız çocuklarımızın insan hakları ve eğitim hakları konusu, çok önemli ve üstünde durmamız gereken bir konu” diyen Sabancı, Güler Sabancı, “Kadınların iş hayatına katılımında başörtüsünün engel teşkil ettiğini düşünüyor musunuz” sorusuna şu yanıtı verdi: “Ben kızlarımızın üniversitede okuma haklarının herşeyin önünde olduğuna inananlardanım.”

Ümran Beba ‘İkinci 50’de yer aldı

FINANCIAL Times’ın bu yılki listelerinde Türkiye’den bir isim daha yer aldı. PepsiCo Güneydoğu Avrupa Bölge Başkanı iken, bu yıl şirketin Asya Pasifik Bölge Başkanlığı’na atanan ve Hong Kong’dan 6 bin çalışanın bulunduğu 18 ülkeyi yöneten Ümran Beba, listedeki diğer bir Türk oldu.

Zirvedeki ilk 5 iş kadını

1- Indra Nooyi
2- Andrea Jung
3- Güler Sabancı
4- Irene Rosenfeld
5- Dong Ming Zhu
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!