Güler: Elektrik zammı için sınıra geliyoruz

Güncelleme Tarihi:

Güler: Elektrik zammı için sınıra geliyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2006 11:33

Enerji Bakanı Hilmi Güler, elektrikte zam yapmamak konusunda sınıra geldiklerini belirterek, “Bana kalsa bir süre daha zam yapmam ama doğalgaz ve petrol fiyatlarını kontrol edemiyoruz” dedi.

Güler, elektriğe zam konusunu Enerji Bakanlığı’nın tek başına değerlendirmediğini ifade etti. Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener başkanlığında Maliye ve Hazine ile toplandıklarını anımsatan Güler, şöyle konuştu:

“Sınıra geliyoruz. ‘Geldik’ değil. Ben tek başıma olsam bir süre daha yapmam. Çünkü verimli çalışmamız devam ediyor. Barajlar dolu. Kömüre de ağırlık verdik. Ama doğalgaz fiyatları artıyor. Petrol fiyatlarını kontrol edemiyoruz. Dolarda yüzde 20'lik bir artış oldu. Hem petrol hem dolar artıyor. Petrol fiyatlarıyla doğalgaz paralel gidiyor. İktidara geldiğimizde 22 dolardan aldığımız petrol 75 dolara çıktı. Petrol, doğalgaz üç misli arttığı halde biz doğalgaza yüzde 56 oranında zam yaptık. Enflasyon oranının altında zam yaptık.”

ZAM YAPMAK AYIP DEĞİL

Elektriğe zam konusunun netleşmesinin uzun sürmeyeceğini ifade eden Güler, “Hassas ayar yapılmaya devam ediyor. Yapılacak çalışmanın sayın başbakana sunulması da gerekiyor. Biz kamu olarak hala bunu sürdürebiliriz. Ama doğalgaz, petrol fiyatlarının artma eğilimi devam ediyor. Neticede bu siyasi belirsizlikler, rafineri yatırım eksikliği fiyatları yükseltiyor. Artış da yapabiliriz. Bu ayıp bir şey de değil. Ekonominin gereği neyse yaparız” dedi.

Doğalgaza yapılması gereken zamları da tam yapmadıklarını kaydeden Güler, Hazine’ye yük olmadan zam yapmayarak çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. KİT dengesine ve faiz dışı fazlaya olumlu katkıda bulunduklarını söyleyen Güler, 2.3 katrilyon lire borç ile devraldıkları enerji KİT’lerinde 12-13 katrilyona yakın katma değer yarattıklarını ifade etti. 3.5 yıldır, verimli çalıştıkları için elektriğe zam yapmadıklarını vurgulayan Güler, “Bu 13 katrilyon daha önce nereye gidiyordu” diye sordu.

BİR TANE SANTRALI ÇALIŞTIRAMADILAR

Otoprodüktörlerin sıkıntılarının çözümü için çeşitli önerilerin gündeme geldiğini ifade eden Güler; sektörden bir bölümünün zam istediğini, bir bölümününse ÖTV ile TRT payı gibi yüklerin kaldırılmasını talep ettiğini bildirdi.

Elektrik Üretim Anonim Şirketi’nin (EÜAŞ) ürettiği elektrikte zam ihtiyacı olmadığını belirten Güler, otoprodüktörlere verdiklerinden daha ucuz doğalgaz verdiklerini belirtti. Patronların dahi otoprodüktörlere yüzde 20 daha ucuz doğalgaz verildiğinin farkında olmadığını savunan Güler, “Doğalgazda indirim yaptığımız dönemler de oldu. O dönemde elektrik fiyatını düşürdüler mi? Düşürmediler. Biz onlardan da bir şeyler bekliyoruz. Onlar bir tane santralı, hidroelektrik santralı çalıştırmakta zorluk çekiyor, biz 109'unu birden çalıştırıyoruz” diye konuştu.

KAPATMASI GEREKİYORSA KAPATSIN

Otoprodüktörlerin üretim durdurma kararlarını değerlendiren Güler, “Onların göz göre göre zarar etmesini istemeyiz. Kimse zarar için bir işletmeyi sürdürmez. Eğer kapatması gerekiyorsa kapatsın tabi. Ben nasıl verimsizi kapatıyor özelleştiriyorsam, o da kapatsın” dedi. Otoprodüktörlerin üretim için aldıkları ucuz gazın yarısını sattığını belirten Güler, otoprodüktörlerin üretim içindeki payının yüzde 2-3 olduğunu da ileri sürdü.

Otoprodüktörlerin gazı 284 dolara aldıkları açıklamasını değerlendiren Güler, “Eğer benden 284 dolar alıyorsa bu yüzde 50 ucuz fiyattır. Koruma mı istiyorlar? Liberal piyasada koruma mı olur?” dedi. Herkesin yatırımdan bahsettiğini ancak kimsenin yatırım yapmaya yanaşmadığını kaydeden Güler, “Özel sektör yapmazsa kim yapacak? Özel sektör tarafından yapılmasını biz arzu ediyoruz. Ama yok. Herkes eski tatlı karları hayal ederek yatırım yapmayı düşünüyor” dedi.

Güler, elektrikte ÖTV indiriminin yapılıp yapılmayacağı sorusuna karşılık, bütçe dengesinin gözetilmesi gerektiğini söyledi. Güler, TRT payının kaldırılmasının da hassas bir konu olduğunu vurguladı.

NÜKLEERE ALIM GARANTİSİ

Nükleer enerji santralı kurulması için yasa hazırlanacağını bildiren Güler, şimdiye kadar özel sektörden 14 başvuru olduğunu, özel sektör yapmazsa da santralı kamunun kuracağını söyledi. Özel sektör yaparsa ihale olmayacağını belirten Güler, kamu yaparsa ihale yapılacağını bildirdi. İhalede dört kritere göre karar vereceklerini söyleyen Güler; en ileri teknoloji, en verimli çalışan, en erken bitecek olan ve yerlilik oranı en fazla olanı seçeceklerini anlattı.

Nükleer santral için bir miktar destek düşündüklerini vurgulayan Güler, ya yenilenebilir enerjide olduğu gibi 7-10 yıllık bir sürede özel sektör tarafından alım garantisi ya da Yap-İşlet’lerde olduğu gibi kademe kademe azalan bir alım garantisi verileceğini söyledi. Güler, özel sektörden hızla santral kurmak isteyen olursa, lisansı alınmış olduğu için Akkuyu’nun gösterileceğini belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!