Guğü Köyü ametist taşıyla Brezilya’ya rakip olacak

Güncelleme Tarihi:

Guğü Köyü ametist taşıyla Brezilya’ya rakip olacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2004 01:54

Ametist, Balıkesir’deki Guğü Köyü’ne umut oldu. Ametist’in kolay işlenebilir plakalar halinde çıkarılabildiği tek ocak olan Guğü Ametist Taş Ocağı’nın önümüzdeki birkaç yıl içinde dünyanın en iyi ametist ocağı olması bekleniyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Yılmaz Savaşçın ‘Plaka halindeki ametist, takıya en elverişli olanıdır. Guğü’daki ametistler Brezilya’da bile yok’ dedi.

TAKI yapımında kullanılan yarı değerli taş ‘Ametist’, Balıkesir’in Dursunbey İlçesi’ne bağlı Guğü Köyü’ne umut oldu. Ametistin kolay işlenebilir plakalar halinde çıkarılabildiği tek ocak olan Guğü Ametist Taş Ocağı’nın önümüzdeki birkaç yıl içinde dünyanın en iyi ametist ocağı olması bekleniyor.

Bölgede yıllardır madenler ve değerli taşlar konusunda çalışmalar yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Yılmaz Savaşçın, birkaç yıl içinde Guğü Köyü’ndeki taş ocağının dünyanın en iyi ametist ocağı olacağına inanıyor. Prof. Savaşçın, halen dünyanın en iyi ametist taşının çıkarıldığı Brezilya’da bile ametistin plaka halinde değil, ham taş olarak bulunabildiğini söylüyor. Prof. Savaşçın, ‘Plaka halindeki ametist, takıya en elverişli olanıdır. Guğü’deki ametistler Brezilya’da bile yok’ diyor.

KÖYLÜ PEŞİNİ BIRAKMADI

Guğü Köyü’nün ametistle tanışması ise 52 yaşındaki köylü Mustafa Avcı sayesinde olmuş. Yaklaşık 20 yıl önce köyün çevresindeki kayalıkların yüzeyindeki parlaklıkları gören Mustafa Avcı, bu taşları ulaşabildiği derinliklerden çıkartarak takıyla ilgilenen kişilere satmış. Avcı’nın bölgede değerli taş olduğuna çevresindekileri inandırması yıllar sürmüş. Ametistin varlığının anlaşılması üzerine de bölge Maden Tetkik Arama (MTA) kontrolünde ruhsatlı arama bölgesine dönüştürülmüş. Yani Guğü Köyü, ametistle Mustafa Avcı sayesinde tanışmış.

Guğü arama ve maden çıkarma ruhsatını da iki yıl önce Mustafa Öztürk almış. Bursa’da değerli taş ticareti yapan Mustafa Öztürk, henüz yeterli miktarda ametiste ulaşamasa da, çalışmalar ilerledikçe bu ocağın ametist cennetine dönüşeceğine inanıyor. Taş ocağında halen günde 200 ile 500 kilogram arasında ametist taşı çıkarılıyor. Mustafa Öztürk yarı değerli ametist taşının bir bölümünü kendisi takı atölyelerinde takıya dönüştürüp satıyor, bir bölümünü de Türkiye’deki takı üreticilerine pazarlıyor. Öztürk, ametisti ham taş yerine işleyerek satmayı tercih ediyor.

250 haneli, 800 nüfuslu Guğü Köyü’nün Muhtarı Şükrü Demiren’in gönlü, ametist taşının kendi köylerinde oluşturulan atölyede takı haline dönüştürülmesi ve köyün gençlerine de meslek kazandırılmasından yana. Ruhsat sahibi Mustafa Öztürk de önümüzdeki birkaç yıl içinde ametistin köyde işlenebileceği bir atölyenin faaliyete geçirilebileceğini düşünüyor.

Pembe Panterli mücevherler geliyor

1993 yılında kurulan Goldaş, bugün 42 ülkeye takı ihraç ediyor. 2001 yılında The Walt Disney Company ve Warner Bros. karakterlerinin mücevherat sektöründe Türkiye’deki ilk lisansörü oldu. 2002 yılında da Yüzüklerin Efendisi, Barbie gibi ünlü karakterleri Türkiye’de altın ve diğer değerli madenlerden takı üretme hakkını aldı. Pembe Panter’li ürünlerini de piyasaya sunacak.

Goldaş’tan ametist koleksiyonları

MÜCEVHER sektöründe faaliyet gösteren Goldaş da yeni hazırladığı koleksiyonlarında yarı değerli süs taşı ametisti sık kullanıyor. Goldaş’ın Tasarım Grubu Koordinatörü Deniz Kaprol, farklı renklerdeki ametist, turmalin, agat, kuvars, onyx, mercan ve yeşim gibi doğal taşlarla tasarlanan koleksiyonların hem yurt içi, hem de yurt dışında büyük ilgi gördüğünü belirtiyor. Deniz Kaprol, Goldaş’ın konsept araştırması yapıp geleceğe dönük trendleri belirledikten sonra takı koleksiyonlarını oluşturduğunu söylüyor.

Ametist taşı nedir?

Ametist taşı, eski Yunanca’da ‘sarhoş olmayan’, ‘sarhoşluktan koruyan’ anlamına geliyor. Kuvars ailesinin bir üyesi olan ametist, içindeki mangan ve titanyum nedeniyle tonları eflatundan menekşe moruna kadar değişen renklere sahip. Ametistin nazara, dışarıdan gelen yoğun enerjiye, göz hastalıklarına da iyi geldiğine de inanılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!