Gübrede ‘zenginleştirilmiş toprak’ vurgunu yapıyorlar

Güncelleme Tarihi:

Gübrede ‘zenginleştirilmiş toprak’ vurgunu yapıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2010 00:00

MARMARA Bölgesi’nde üretici firmaların torbalarını kullanarak çiftçiye gübre yerine ‘zenginleştirilmiş toprak’ satanlara karşı, Tarım İl Müdürlüğü ve gübre üreticisi firmalar mücadele ediyor.

Balıkesir’in Bigadiç İlçesi’nde geçen hafta üretici firmaların ihbarı üzerine jandarma tarafından bir depoya yapılan baskında 55 bin 700 kilogram sahte gübre daha ele geçirildi. Balıkesir ve Çanakkale’de sahte gübre satışı olaylarının artması üzerine Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile BagfaşŞ ve Toros Gübre başta olmak üzere üretici firmalar mücadele başlattı.

150 ton ele geçti

Geçen yıl yapılan operasyonlarda 150 tonun üzerinde sahte gübrenin ele geçirildiği bölgede, son operasyon Toros Gübre’nin ihbarı üzerine Bigadiç’te gerçekleştirildi. Jandarma tarafından Çağış Köyü’ndeki gübre belgesi olmadan sahte gübre satışı yapılan bir işyerinin deposunda yapılan aramada 55 bin 700 kilo sahte gübre ele geçirildi. Gübrelere el konulurken, sorumlu S.Y. gözaltına alındı. İfadesi alınan bu kişi daha sonra serbest bırakıldı. Balıkesir İl Tarım Müdürlüğü yetkilileri, hem gelen ihbarlar hem de denetimlerle sahte gübre satışı yapanlara para cezası kesildiğini, ayrıca savcılıklara da suç duyurusunda bulunduklarını kaydetti.

Üreticiler ne diyor

Toros Gübre yetkilileri, kendilerine ait torbalarda yakalanan gübrelerin analiz sonuçlarına göre sahte olduğunu belirlediklerini söyledi. Türkiye’nin gübre pazarının yılda 5 ile 5.5 milyon ton civarında olduğunu belirten yetkililer, “Aldığımız duyumları derhal savcılıklara bildiriyoruz. Buna rağmen sahtecilik devam ediyor. Bundan markamız kullanıldığı için hem biz hem de bu ürünleri kullanan çiftçiler mağdur ediliyor, zarar görüyor” dedi. Bagfaş Pazarlama Müdürü Semih Kırmızı, Gönen’de bir firmanın 3 yıl önce bayilik anlaşması sona ermesine rağmen satış yaptığının belirlemesi üzerine Balıkesir Tarım İl Müdürlüğü’ne ihbarda bulunduklarını belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!