‘Gri yaka’ çalışan ihtiyacı büyüyor

Güncelleme Tarihi:

‘Gri yaka’ çalışan ihtiyacı büyüyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2024 07:00

Türkiye İstatistik Kurumu’nun Aralık 2023 istatistiklerine göre sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörlerinde ücretli çalışan sayısı 15 milyonu geçti.

Haberin Devamı

Üretim ekonomisine ve özellikle ihracata dayalı üretim stratejisine paralel olarak bu rakamın artmasına ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Yenibiriş Yönetici Ortağı Uğur Karaboğa, bunun için en doğru adresin meslek liseleri olduğunu söyledi.

Türkiye’nin yeni dönemdeki işgücü ve istihdam ihtiyaçları konusunda görüşlerini bildiren Yenibiriş Yönetici Ortağı Uğur Karaboğa, çalışma hayatında varlığını artan şekilde gösteren gri yakalılara ve onların istihdamdaki etkilerini artırmaları için izlenmesi gereken stratejilere dikkat çekti. Karaboğa, “Pandemi sonrası üretim hatlarında yaşanan ciddi problemler insanların yaka renklerinden ziyade, üretimde, lojistikte ve erişimde kim faydalı ise onun ön plana çıktığı bir dönemi doğurdu. Biz de buna nitelikli iş gücü demeye başladık. Hatta onlar için yeni bir yaka kavramı üretildi: Gri yaka. Ülkemizde gri yaka çalışanlara ciddi bir ihtiyaç var ancak yeterli işgücümüz henüz yok” dedi.

Haberin Devamı

FARKLI YETENEKLER

Karaboğa, şöyle devam etti:

“Meslek liselerinde okuyan genç yeteneklerimiz üniversite baskısı altında geleceklerini oluşturmaya çalışıyor. Oysaki, yetenekli ve nitelikli insan kaynağının üretim ekonomimize katkı sağlayacağı pek çok farklı alan var. Gençleri sadece belirli bir alanda uzmanlaşmaya teşvik etmek yerine, onların farklı yeteneklerini keşfetmelerini ve geliştirmelerini sağlamalıyız. Ayrıca teknik bilgiye ek olarak iletişim, liderlik, problem çözme gibi becerilerini de yine daha lise sıralarındayken kazanmaları önemli. Buralardan kazanacağımız nitelikli işgücü potansiyeliyle sanayi, üretim, lojistik, enerji ve hatta tarım alanında önemli bir ivme kazanabiliriz.”

BAKMADAN GEÇME!