Gram gram satılıyor

Güncelleme Tarihi:

Gram gram satılıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2012 16:43

Rize'nin Anzer Yaylası'nda üretilen dünyaca ünlü Anzer balı, bu yıl rekolte düşük olunca yarım kiloluk ya da 250 gramlık kavanozlarda satıldı.

Haberin Devamı

Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Şükrü Çatır, Anzer balının İkizdere'nin yayla merkezi  Ballıköy'de (Anzer), 3000-3500 rakım arasında, yüzden fazla arıcı tarafından  yaklaşık 3 bin kovanda üretildiğini söyledi.

Anzer Yaylası'nda bu yıl bal üretiminin yapıldığı mayıs ağustos döneminde  havaların kapalı, sisli, yağışlı ve soğuk geçmesi sonucu rekoltenin beklenenin çok  altında kaldığını ifade eden Çatır, tahlil için Hacettepe Üniversitesi Kimya  Fakültesi'ne gönderilen 700 kilogram baldan 300 kilogramının tescil edildiğini  belirtti.

Anzer balının geçen yıl 620, bu yıl ise 640 liradan satışa sunulduğunu  ifade eden Çatır, “Geçtiğimiz yıl bin 500 kilogram bal üretmiştik. Bunun bin 200  kilogramı tahliller sonucu tescillenmişti. Bu son yılların en yüksek  rekoltesiydi. Bu yıl ise 700 kilogram baldan 300 kilogramı tescillendi. Yayladaki  polen kültürünü tam olarak yansıtmayan 400 kilogram balı sahiplerine iade ettik”  dedi.

Haberin Devamı

Tescillenen balın kavanozlara konularak mühürlendiğini dile getiren  Çatır, “Bu maalesef son 10 yılın en düşük rekoltesi oldu. İki tona yakın bal  talebi vardı ancak biz 300 kilogram bal üretebildik. Bir kilogram isteyene yarım  kilogram, yarım kilogram isteyene 250 gram bal verebildik. Hastalara öncelik  vermeye çalıştık. Balın tamamı satıldı. Bal az olduğundan taleplerin çoğunu  karşılayamadık, çok üzgünüz” diye konuştu.
       
Polen de gramla satılıyor

Bu sezon balın yanı sıra 100 kilogram da polen üretildiğini kaydeden  Çatır, “Polenin kilogramını 820 lira olarak belirlemiştik ancak az miktarda  olduğu için onu da gramla satmak zorunda kaldık. Elimizde tahlilden gelen 30  kilogram polen var, 100 gramını 90, 200 gramını 175 ve 400 gramını 350 liradan  satıyoruz. Gramla satmak zorundayız aksi taktirde herkese cevap vermemiz mümkün  değil. Uzmanlar 100 gram polenin bir kilogram bala eşdeğer olduğunu belirtiyor.  Tüketiciler polenin bu özelliğini bilmiyor. Müşterilerimiz az da olsa polen  kullanmayı denesin. Balla birlikte karıştırarak tüketsin” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!